Monday, 30 November 2015

movie time | The good dinasour - memang sgt besh and touching!

ari sabtu..mr hubby keje half day..so tunggu mr hubby balik dari keje...so lps solat asar, our lil family pegi TGV AU2..sampai kat situ dh pukul 5, so next show of the movie Good Dinosaur ialah pukul 6.15 pm...tix utk 2 adult and 2 kids ialah RM56..tix mahal sikit sbb show after 6 pm..kalau show before 6 pm dpt tix RM10 jer per pax (kata staff tgv kat kaunter tu lah, sbb me komplen eh naper mcm mahal plak tix ni :p)



sblm tu weolls pegi mkn (early dinner ) kat Nandos..abih dekat RM80 gaklah for our lil family..

citer ni under disney, so sgt cantik animasinya..mcm real
and bila dh tgk movie ni..rasa terbuai2 gitu..rasa mcm masuk dlm dunia tu gak



ni me tepek sinopsis from imdb dan tgv website

An epic journey into the world of dinosaurs where an Apatosaurus named Arlo makes an unlikely human friend.

"What if the cataclysmic asteroid that forever changed life on Earth actually missed the planet completely and giant dinosaurs never became extinct?", that is the big question asked in this movie. This movie tells the humourous tale of Arlo, a lively 70-foot-tall teenage Apatosaurus with a big heart. The dinosaur befriends an unlikely friend when it was out on a quest to restore peace - a young human that goes by the name Spot.

..yg pasti, citer ni sgt menghiburkan, sarat dgn message kekeluargaan, persahabatan, emosi..dan ada part touching
mula2 masa papa dinosaur tu mati lemas sbb nak selamatkan Arlo--Arlo tu watak utama ie hero lah..papa Arlo nama henry...henry nak sgt tgk Arlo jd berani and independent mcm dua abg2 Arlo yg lain...bila Henry mati tu....sedey laaa sbb tiba2 teringat arwah ayah MZ :'(
and ada watak Henry dtg nasihatkan Arlo tapi dlm bentuk roh lah..time Arlo pengsan sbb nak selamatkan Spot

and then endingnya sedey giller--alahai me siap ternangis part ending tu...time Arlo and Spot nak say bye2 :'( -- Spot tu watak budak lelaki kecik tu (tarzan junior kot)..

siyes sgt besh lah citernya...menyentuh emosi juga memberi inspirasi ..about being courage, survival...

me bagi 4.5 dari 5 bintang!!

Sunday, 29 November 2015

Rezeki November

Alhamdulillah...masih ada rezeki utk me & my kids..

(1) terpilih as one of winners..contest unilever @Instagram...dpt vou tesco RM1k..result was published on 6/11, kebetulan ari jumaat...rezeki di hari jumaat yg penuh barakah...dh settle collect on 19/11



(2) lom ada rezeki nak menang hadiah utama...so dpt lah conso prize RM100 vou guardian (dpt call on 6/11--vou dh selamat sampai kat tgn on 23/11)



(3) nama mr hubby sangkut as one of 5 lucky winners utk contest colgate (gold toothbrush) sms contest exclusive @guardian ..syukur sgt2...mr hubby dpt call masa 9 nov...dh settle collect hadiahnya masa 16/11




(4) some lil winnings from Blu Inc...dpt decleor from Eh! (nama sil)..baru jer dpt emel utk collect hadiah..so nak kena gi collect next week




(5) and dpt Laura Mercier (nama adik) and Melvita from MWW (nama sil and niece)..dh setel collect on 19.11



laura mercier tinted moisturizer ni my fav brand...so far sgt serasi dgn brand ni :)

(6) terpilih as one of winners utk emborg contest,,syukur sgt2..rezeki anak2 nak overnite kat hotel legoland :)...dh selamat dpt kat tgn me 20/11. valid until nov next year..so kiranya2 boleh simpan utk holiday 2016 gitu...most probably nak gi sana time bday ariff or bday zharfan insya Allah



(7) sangkut conso prize utk contest softlan @mydin..dpt ler vou RM100 --notification via email on 21/11(vou lom dpt lg so far, masih otw)




(8) rezeki lil razeen....sangkut toys thomas &frens (2 nama) utk contest anmum @manjaku...lom ada rezeki nak dpt hadiah utama..dpt call masa 24/11, katanya hadiah akan dihantar via courier gdex



(9) dpt conso prize utk contest bertolli..balik modal gitu...letter received on 25/11


Friday, 27 November 2015

Healthier alternatives perhaps?

faktor usia yg semakin meningkat...so stamina dan metabolisme memang decreasing as the age increasing..

dua elemen utama utk gaya hidup sihat--kena exercise/kuarkan peluh
and jaga mkn (a.k.a tak leh bedal ikut suka hati mcm time umur 20s)

bab2 exercise...memang pyh lah nak pegi gym selagi razeen tak besar ..at least mcm ariff now sbb dh independent--boleh mandi sendiri pegi toilet dan tidur sendiri

bab2 jaga mkn..memang dh start last few months...mkn dlm keadaan conscious gitu..wpun tak dpt nak folo atkins style 100%, tapi boleh lah folo setakat 80% tu..in terms of pengurangan carbo and healthy diet...

deep in my heart...memang nak lah dptkan berat bdn yg ideal (wpun tak seselim mcm zmn bujang)..
working hard towards it wpun tak consistent sgt..

sup sayur...wpun mkn gak fish ball(failed utk menu atkins sbb ada elemen tepung gandum/carbo) ..tp rasanya this menu is a lot healthier compared to apa2 menu nasi or mee or bihun

sbb join group atkins so now kenallah benda ni..ie flax seed--pengganti kpd flour/tepung gandum..wpun rasa tak sesedap gandum, tp bila flaxseed ni dikisar/blend and dijadikan cekodok, boleh lah ditelan and memang mengenyangkan...

tak de short cut lah kalau nak maintain healthy menu..ikut pada keazaman masing2 gitu
salam jumaat al-mubarak
seoul dh start snow semlm ;) -- wait for us yer seoul ;)

Thursday, 26 November 2015

MPH Readers' Circle

sebenarnya tak delah shop regularly kat MPH, tp now sbb zharfan addicted with books diary of wimpy kids..so every month lah beli buku ni nampak gayanya...so alang2 kan..terus sign up jd member...RM20 for 2 yrs...affordable lah..boleh collect points and boleh dpt discount 10% for children's books


buku diary of wimpy kid yg dibeli semlm berharga RM35+-, so dptlah diskaun RM3.50. kira oklah tu :)

nanti boleh beli story books utk ariff dan razeen jugak

have a nice day everyone!!

Wednesday, 25 November 2015

Countdown

plus minus..ada lebih kurang 2 minggu lg sblm kami fly for cuti2 seoul..my annual leave pun dh approved..hoorayyy

byk benda yg mendebarkan dan mengujakan..
antaranya...

#sbb last year tak pegi holiday obersi..so dpt pegi obersi thn ni memang rasa syukur dan excited gitu
#sbb ni 1st time nak jejak kaki kat bumi korea...
#sbb this holiday, my mom pun ikut sekali, jugak my niece...so memang meriah gitu!!
#sbb pegi time winter..so tak leh imagine how cold it is...sbb based on citer2 org..katanya winter kat seoul ni sgt extreme..a lot colder compared to Notts...risau jugak takut my mom tak tahan sejuk wpun dh get ready dgn winter jacket gloves socks etc
#sbb naik MAS...julung2 kali fly dgn MAS ni..sbb most of the times, weolls travel via Air Asia..and early this year, i ada jugak fly with Firefly (time pegi KT sbb ada conference)

gmbr hiasan semata2...MZ in Paris...march 2011--dh 4 yrs+ pun..
anyway paris is no longer in my personal wishlist..
now in current wishlist is istanbul...amiin...
moga2 tercapai hasrat satu hari nanti

Tuesday, 24 November 2015

Clap clap lil sweetheart

semlm citer lil ariff, ari ni citer lil razeen plak..nama pun personal blog kan...my blog is my diary a.k.a online life journal gitu

my boys...
semuanya start berjln lps umur setahun...zharfan mula berjalan umur setahun 3 bln..and lil ariff mula berjln bila umur setahun sebulan..
lil razeen plak ikut jejak zharfan ie bongsu ikut yg sulung..ie mula berjln pada usia setahun 3 bln..
so lil razeen baru jer start berjln ari sabtu lps..now dh terer wpun cute sgt tgk tgn dia time berjln sbb nak balancekan every step tu kan..

and kena beli lil shoes for lil feet lah nanti :)

ari tu dh survey2 kat AEON..byk kasut2 yg cute2 ;)

bkn pic latest..ni pic last few weeks...lil razeen dh pandai menulis a.k.a conteng2 ...dh mula pegang pensel and kertas :)

Monday, 23 November 2015

For lil's Ariff childhood memories

utk tatapan lil Ariff when he grows up..

IIUM educare graduation berlangsung di CAC (dewan besar) IIUM pada ari sabtu yg lps..8 am-1 pm..

random pics..





alhamdulillah...ariff dpt award utk subject islamic teachings, so dpt 2 keping sijil gitu :)


ni masa terima award


siap ada booth jual bunga/teddy gak..mcm convo univ..fuhhh

ni group pic...total graduands 258 org..from all branches of educare (rasanya ada around 13 branches of educare)


ada lebih kurang 20 performances from graduands in total...ariff kena buat traditional dance....pandainya lil ariff dance..mcm professional dancer la plak #LOL
video


Friday, 20 November 2015

Big Fat Orange lover

big fat orange = garfield!

oh yeah...mz ni peminat garfield since zmn sek men...zmn uni memang semua brg2 kat bilik themed garfield..like cadar, bantal, curtain, deco2 etc

tp dh lama tinggalkan koleksi gitu sbb sibuk dgn anak2 :p

and now garfield is back!!

oh yeah, nak beli nak beli!!! berkenan sgt dgn trolley bag tu!! tp kena kumpul 20 stamps dulu..semlm dh dpt 1 stamp ;)..promonya baru start semlm..spend RM20, dpt 1 stamp..so more reasons to shop at guardian laaa nmpk gayanya!!




Thursday, 19 November 2015

Nervousness is over

dh few days nervous sbb kena buat one task yg agak mencabar for me as lecturer yg mana not so senior compared to my other colleagues yg rata2 memegang title prof madya dan prof

alkisahnya our faculty has MOU with MACA ie akademi SPRM..so nak kena bg lecture utk officers from SPRM
there are 5 lecturers involved including myself..so we are given different session to deliver our lectures

why nervous??
nervous lah sbb jrg2 kot bg lecture kat officers yg mana ada senior officers gak ni
kalau present paper kat conference, the nervousness tu lain sikit
me pernah bg lecture kat DBKL, kat SME participants..pun nervous gak lah--tp that is citer last year and last few years

so my session was done yesterday...alhamdulillah!! it went ok, wpun not so smooth--sbbnya i had tough times lecturing in BM--memang all the time lecturing in English kat UIA and UKM..certain legal terms memang pyh nak translate to BM!! references pun majority in English kan..my slides memang in English cuma explanation mixed in BM and English

so my task is over!! challenging indeed ..tp once it's done, rasa satisfied, lega, puas ati gitu ;)
have a nice day everyone

ni bilik tempat me present semlm..1st time jejak kaki kat MACA tu..


Wednesday, 18 November 2015

UPSR dulu vs UPSR sekarang

emmm semlm tak buat entry...sbb tak sempat..byk kelas etc..
anyway semlm adalah hari result UPSR..penuh newsfeed dgn updates UPSR kwn2 FB yg ada anak yg dh amik UPSR..majority dpt straight A's..kebanggaan utk setiap ibu bapa esp parents zmn moden yg mana serba serbinya mencabar and competitive....persaingan yg sgt sengit dlm bidang akademik..those yg tak dpt bersaing memang akan left behind lah...persepsi most people..tak dpt straight A's tu mcm dh gagal gitu...anyway, persepsi masing2 kan...esp di zaman FB ni

I took UPSR tahun 1988..
those days..no stress no pressure..i did not remember doing revision or pulun2 study mcm time study kat uni or study for SPM..
yg pasti...memang happy2 jer time zmn sek rendah..even time sit for UPSR pun...blurry memory...

alhamdulillah...I got 5As--i'm the only one..SKPK..sek kampung kan..
tak denya cikgu2 nak pressure or aim nak berapa org yg dpt straight A's etc
and result slip pun..cikgu yg taip kat atas kertas ie guna mesin taip--dh obselete kot mesin taip yg manual tu nowadays (of course bukan print out guna komputer)...

i masih simpan lagi lg slip result tu..lupa nak snap pic and upload here..kertasnya dh jd warna kekuningan...
and i think thn 1988, tak denya sampai 38k calon yg dpt straight A's seluruh msia..
so memang jauh berbeza zmn 1980s and zmn sekarang (tahun 2015)

my zharfan will sit for UPSR in 2017 (rasanya dh tukar nama pun kan UPSR ni starting next year)..
of course seboleh mungkin nak tgk he got straight A's jugak..my legacy..in fact my siblings' legacy gitu...apa2 pun cuba yg terbaik dan berdoa ke hadratnya

congrats to my BFF ayu rafikah sbb her daughter dpt straight A's..well done!!

gmbr hiasan semata2...dare to dream and strive to catch it!!


have a nice day everyone


Monday, 16 November 2015

Moments to cherish

last week, my adik lelaki, my sil, my lil nephews and my mom dtg KL and stayed kat umah me for few days

sempatlah jugak kuar jln2 and mkn2 with them (kebetulan ari khamis me ada satu kelas jer)..
bwk my adik pegi DinoDiscovery kat Avenue K..
then weolls mkn2 kat Nandos Avenue K

errr ni pinggan me..lps siap mkn

ni pinggan my mom..julung2 kali my mom dpt habiskan her meal portion..sbb my mom ni selalu tak de selera bila mkn

ni my adik candid laaa...me tak perasan pun bila dia snap2..alih2 dpt via wasup hahaah

selfie time!! #trulyblessed

ni pic yg my adik wasup..diaorg singgah kuala gandah sblm sampai kat KL tu..tu my mom tgh bg mkn kat gajah :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails