Monday, 20 February 2017

It's about making ourselves presentable

keperluan biasa bagi seorang wanita..especially kalau yg berkerjaya..nak kena nmpk presentable...sedap mata memandang gitu..sweet and decent

sbg wanita muslimah yg berhijab..so kena ada sedikit sebanyak koleksi tudung --mengikut selera dan kemampuan masing2...errr ari tu terbaca gak psl tudung/duckscarf keluaran vivy yusof...harga RM800 sehelai kalau tak silap...for me, nothing wrong pun nak beli apa2 utk diri sendiri asalkan mampu...sbb kemampuan setiap org berbeza2..tak perlu nak kecam2...asalkan kita tahu how do we spend our money...and dlm setiap rezeki kita..ada rezeki org lain jugak..

anyway, back to tudung story...last week..MZ ada beli online tudung from Naelofar Hijab...dh selamat terima and try pakai pegi lecture...errr rasa mcm tak selesa sbb tudung NH kan jenis tak de awning..rasa tak sesuai dgn muka MZ hahahha

then koleksi tudung MZ..majority brand fareeda (design yg ada awning)..and ada few yg mana awning dh rosak/patah...sayang lah plak..tak leh nak pakai dh...then try google2..terjumpa satu blog tailor..yg amik tempahan/service repair awning...yayyy happy nya...
MZ terus wasup tailor tu (nama kak ros)..then MZ pos tudung (try 2 helai dulu) utk tukar awning...then jumaat lps..sbb MZ kena gi UKM..terus singgah gi amik tudung yg ditukar awning tu..puas ati lah..cantik hasil kerja kak ros..kos tukar awning RM15 utk sehelai tudung..

dua2 pun kaler pinky2

kedai kak ros kat area kajang (dekat2 jer dgn UKM bangi)
so lps ni..nak tukar lg few awning tudung MZ...
memang tudung awning sgt sensitif..cthnya terduduk or terpenyet (time letak kat sofa/kerusi kat rumah)..memang terus rosak awningnya adehhh..or even time travel...letak dlm beg..pun senang patah..kena susun betul2..or better..bwk beg tudung khas (kalau travel naik keta memang MZ bwk beg tudung-mcm make up bag)..tp kalau naik flight..leceh plak jd byk2 beg

salam hari isnin
have a nice day everyone!

Thursday, 16 February 2017

Both mommy & kids dapat....

tghari semlm...masa MZ kat dlm kelas, tgh deliver lecture, ada courier man call..ckp nak antar brg..so MZ bg direction opis MZ...ckp suruh bg kat reception counter...lps abis kelas..terus singgah kat reception..

ada big box...

yehhaaa dah tahu pun dari saper..cuma excited nak tgk apa isi kat dlm big box tuuuu

ada set tupperware (ori) utk MZ...MZ memang suka la brand tupperware ni...mcm jrg/tak pernah beli pun tp MZ ada byk gak koleksi kat umah (dulu2 mcm kerap menang contest dpt hadiah brg2 tupperware)

and satu box alat tulis brand Staedtler

byk gak itemsnya...rezeki my boys ni

actually ni hadiah saguhati contest Staedtler yg mana resultnya released last week..value hadiah ni RM200 katanya

syukur alhamdulillah...wpun lil winnings tp it makes me smile and always thankful...semua pun rezeki dariNya

Wednesday, 15 February 2017

Our hectic weekend

it was a packed weekend for us..
ari sabtu.. MZ kena jaga exam kat UKM..mr hubby keje, so MZ gigih angkut anak2 lah pegi UKM...exam starts pukul 9 pagi..by 8.30 am kena ada kat dewan exam (classroom)...

so 7.15 pagi MZ and kids dh kuar umah..
tak sempat breakfast so weolls singgah breakfast kat KFC lps tol sungei besi tu..

besh mkn sarapan kat KFC ni..tp mahal laa sbb fast food rate kan..



then ari ahad..sports day for sek zharfan & ariff, held kat stadium UIA so seawal 7.30 pagi kami dh sampai stadium... pukul 1 tengahari baru setel semua event panas terik..so muka zharfan jd burnt --hrp2 cepat lah back to normal nanti


razeen tunggu abg main sports kat stadium

peace!


Tuesday, 14 February 2017

All the way from Istanbul

one of my colleagues just came back from Istanbul..she went there to present a paper for a conference, sambil2 holiday jugak..

and I got a souvenir from her..yayyyy



wangi sabun Argan oil ni...siap dpt sponge lg..i like
syukur :) rezeki dpt souvenir di pagi hari Selasa yg indah
moga2 dpt aura Istanbul jugak...harapan dan doa utk menjejakkan kaki di sana nanti
have a nice day everyone!

Friday, 10 February 2017

Movie time | The LEGO Batman Movie

semlm sempena cuti Thaipusam, weolls pegi tgk movie..kat TGV Sunway Putra Mall...movie pilihan lil Ariff..dh lama dia tanda/mark tunggu nak tgk movie LEGO batman ni..sbb ariff memang obses dgn lego..and dia pun minat character batman tu



overall jln citer yg menghiburkan..sarat dgn mesej persahabatan, kekeluargaan, teamwork

watak batman dlm citer ni..kaya, adiwira, tp lonely (dia suka tgk love story time dok sorang2 kat umah hahahah)..
and he seems selfish tp sebenarnya dia sgt takut kehilangan org2 yg dia syg--batman was an orphan...parents dia meninggal masa dia masih kecik..masa awal2 movie lg dh kuar scene lawan2/fighting antara joker and gang dan juga batman
ada watak robin..asal-usul robin tu...robin tu orphan jugak...then jd anak angkat batman..then akhirnya jd team/assistant batman



ni sinopsis yg MZ google..

There are big changes brewing in Gotham, but if Batman (Will Arnett) wants to save the city from the Joker's (Zach Galifianakis) hostile takeover, he may have to drop the lone vigilante thing, try to work with others and maybe, just maybe, learn to lighten up. Maybe his superhero sidekick Robin (Michael Cera) and loyal butler Alfred (Ralph Fiennes) can show him a thing or two.


MZ bagi 4 dari 5 bintang!

Wednesday, 8 February 2017

Growing up years | some of my kids stories

mcm dh lama tak citer /tepek gmbr psl my boys..
tak de proper pics pun sbb tak pegi photoshoot kat mana2...and pics posing2 time holiday pun lom ada lg utk thn 2017 ni--insya Allah..next month kami akan cuti2 USS Spore sekali lg..kiranya repeat cuti2 Spore--last year (bln nov pegi spore night safari), this time repeat USS plak


ni adalah gmbr my Ariff masa 2nd day persekolahan ari tu (awal thn)...tiba2 dtg angin pus2 tak mau pegi sek (moody yg amat)..so dia ikut MZ pegi opis.. mamanya suruh study lah alang2 tak pegi school kan..tgk2 dh tertidur tu...syukur perangai moody my lil Ariff dh tak berulang..moga2 dpt mengekalkan prestasi as best student utk seluruh kelas (djh 2 now) kat Sek Sri AlHuda Insya Allah

ni plak last two week..sblm bukak semester..nursery Razeen tutup sbb spread of chicken pox...so MZ bwk Razeen pegi office

tulis apa tu sayang...


ni breakfast kat cafe uia..razeen suka mkn roti canai/roti telur


MZ bwk razeen masuk meeting hahah abis tu nak tinggal kan mana kan..
syukur sbb razeen well behaved...dia dok senyap2 jer..cuma ujung2 meeting dia dh bosan so dia buat bising sambil nyanyi2 bahasa dia hahaha

ok nak baliklah...tu beg susu..bwk bekal susu dan spare diapers

kalau mama nak snap his pic..terus dia pose sambil buat gaya peace

ni masa pegi the curve...kat playground dlm the curve



pic MZ..pakai bj kurung brand Leeyanarahman (nama design kurung ni Melatte)

have a nice day everyone!

Monday, 6 February 2017

Bakar Station | Kali pertama singgah makan-makan di sini

last 2 weekends...weolls pegi Sunway Putra Mall (dulu nama the Mall)..dekat jer dari rumah MZ esp kalau jalan tak jem..lalu Jalan Kuching then terus exit PWTC..around 15 min boleh sampai (non-working days)..kalau weekday, jalannya sgt2 jem lah ..antara laluan utama ke KL

so sempat singgah mkn2 kat sini..kat Tingkat 4 (paling atas)



sirap bandung tu MZ punya..coconut shake tu ariff punya...

ni mknn ariff--sate set

ni mknn mr hubby..nasi & tomyam

ni zharfan punya..

ni MZ punya...nasi bamboo--specialty kat Bakar Station

ni bil/resitnya..

overall not bad lah, dari segi rasa mknn dan harga..actually agak byk menu pilihan..so boleh lg singgah lain kali
have a nice day everyone!

Sunday, 5 February 2017

Savings @Tabung Haji | Hibah Tahun Haji 2016

savings is a must for everyone...untuk emergency kan...other than untuk kegunaan pada masa hadapan (kids education etc)

ari jumaat lps (3 feb), Tabung Haji dah announced Hibah/dividend utk thn 2016...memang dh expect ratenya akan turun...so apa2 jua yg dpt, kita syukuri dam redho ajerlah..better than nothing...
moga2 ekonomi Msia akan lebih bertambah baik soon, Insya Allah...



Wednesday, 1 February 2017

...and everything goes up

1st feb..petrol naik harga lagi...
domino effect pastinya...harga barang will keep on increasing...esp groceries and mknn kat restoran dan sewaktu dgnnya...
whining won't change anything..hidup mesti diteruskan..
rezeki secupak insya Allah boleh jd segantang wpun tak mudah dlm senario kat Msia...
most people buat mcm2 keje esp business/jual2 brg as side income to survive
utk yg mkn gaji mcm MZ ni..nak bisness pun tak berapa ada masa and tak berapa ada skills..
comping pun sengit sbb teramat ramai compers nowadays..yelah comping pun dh jd side income yg lumayan bila menang big prizes/cash etc

dh lama (read: few months) MZ tak menang hadiah yg besh2/GP.....ni petrol gift card yg MZ menang last year (contest coke)...dh nak abis pun credit amountnya...antara hadiah yg paling bermakna ..as good as cash gitu...


moga2 kita semua dimurahkan rezeki..
usaha, ikhtiar, doa, tawakkal...
have a nice day everyone!
minggu ni dh bermula new sem kat UIA..kelas MZ dh start semlm lg

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails