Tuesday, 21 March 2017

Holiday mood activated yeah

sana sini kat newsfeed nmpk my fb frens tgh holiday, ada yg pegi obersi like tokyo, manchester, perth --ie those comper frens yg menang contest
anyway, yg pegi holiday tu...termasuk jugak my adik lelaki..pegi JB..bwk his kids pegi thomas land --indoor sbb he's got lil baby..my adik perempuan pulak nak balik kampung visit my mom

Insya Allah, me & my lil family akan cuti2 Spore (USS) this coming weekend (end of school holiday)

mengeluh bab2 tukar duit haishhh-- dh setel pun tukar duit pg td--gigih drive pegi Mid Valley
rate ari ni..SGD1 = RM3.16 ....oh yeah...bitter truth...our RM...so lil value compared to foreign currency
#speechless gitu - hidup mesti diteruskan jua..



have a nice day everyone!

Friday, 17 March 2017

SPM | sekali seumur hidup

entry edisi SPM...sempena result SPM yg baru kuar semlm...
102 calon seluruh msia yg dpt straight + merangkap best students of msia for SPM 2016

anyway, alhamdulillah, one of my nephews (anak bongsu my elder brother) dpt 7A...so next step for him is kena pilih univ dan isi form...and choosing the 'right' course would be challenging nowadays...

anyway, rasanya majority of us (if not all) memang akan amik SPM sekali seorang gitu (exception utk yg tak amik langsung sbb faktor kewangan/family background etc)

of course, SPM is not everything...cuma salah satu penanda aras pencapaian akademik..dan memudahkan pemilihan univ dan course yg diingini kalau dpt result yg besh2...

for MZ, SPM 1994 would always be my sweetest memory in life...kenangan terindah kehidupan duniawi..

http://www.suzie284.com/2013/03/sebuah-folder-sejuta-kenangan-kisah.html

pic selingan semata2..tak de pic latest la sbb tak buat photoshoot ke apa kan lately..ni pic masa cuti2 legoland end of last year


salam jumaat everyone
MZ kena attend talk pg ni..psl RUU tu..

Wednesday, 15 March 2017

Gunakan masa lapangmu | sebelum tiba masa sibukmu

MZ now dlm mode masa sibuk..so blog jd bersawang dan terabai

bz dgn lectures..research works, exam questions etc..everyday bila sampai umah..dh exhausted..curi2 masa jugak basuh pinggan, lipat baju etc..then the routines repeat, day to day...


gambar selingan..versi throwback...

looking fwd for some short holiday with my lil family this coming 24th-26th March Insya Allah
have a nice day everyone!

Thursday, 9 March 2017

Disney-themed stuff obsession

lain org lain minatnya..MZ memang suka brg2 tema disney...
so far dh dpt pegi 2 disneyland ie paris & tokyo...teringat time dok kat Notts...selalu pegi disney store..usha2 mcm brg2 and beli bila ada bajet or time sale...masa gi London pun MZ sempat masuk disney store

and MZ memang suka lah apa2 brg yg bertemakan disney sbb rasa sgt cute di mata MZ...and sbb MZ tak de gegirl, so tak dpt share minat lah..my boys tak minat sgt lah mickey minnie ni..

so nilah koleksi masdora MZ yg latest..disney-themed...baru jer beli 3 beads..mickey minnie dan castle...lps ni nak kena collect lg few more beads to have a much complete collection..(cthnya pumpkin carriage, donald dan daisy duck etc)


ringan2 jer charm/bead ni...sbb hard gold..kena hati2 time pakai sbb senang kemek..hard gold ni upah/workmanship nya agak tinggi ie RM40 per bead plus harga emas per gm...tp sbb MZ memang suka cute2 beads ni..so beli gaklah wpun mahal

have a nice day everyone!

Wednesday, 8 March 2017

Harga sebuah kecuaian | too late to regret

ideally, buat apa2 keje pun kena hati2...bila cuai, of course ada risiko/implikasi yg bakal ditanggung

alkisahnya...ari isnin (last few days)..tiba2 dtg angin pus2 rasa nak beli ticket flight utk balik kg..sbb last sekali MZ balik kg ialah pada hari raya eidul fitri....giller lama dh kan!!!..so beria2 lah survey2..AA, fireflyz, malindo, MAS...bukak windows byk2 kat lappy...then last2 decide nak beli AA or MAS..

sbb mcm dh lama tak beli tixs AA ni..mcm tak biasa plak dgn sistem website AA..cepatnya abis tix promo..time dok click2..tgk isi2 nama etc---sbb MZ & 3 kids..so byk nama nak kena taip..try jugak saved as favourite, ada yg jd ada yg error..so kepala dh mcm pening2 lalat stress gak sbb mcm terlps tix promo yg MZ nak

last2 MZ decide nak beli MAS jer..sbb AA tu bila tambah tolak akan jd lebih kurang jer tix MAS..so sbb rasa annoyed/bengang tak dpt tix AA..
so mcm cepat2 lah book and pay utk tix MAS..
lps jer confirm payment..baru MZ terperasan MZ salah eja nama ariff..adoyaiii masalah besarlah jadinya ni!!! sbb tak check byk2 kali sblm click confirm/pay...MZ just double check date and time jer

so benda dh jd...rasa geram dan marah dgn diri sendiri sbb of course nak kena byr penalty lah ni utk rectify
hassle lah of course lah..jd burden, extra work to do..mula2 call..then email dox..then email lg
then call lg
last2 semalam baru setel
of course kena byr fees/charge lah ala2 penalty gitu
melayang RM53
so tix asalnya RM655 jer..tmbh lg extra fees sbb kecuaian tu..jd RM700+ jugak akhirnya

lesson learnt the hard way..no one to be blamed other than myself..1st time lah jd kes gini pdhal dh byk kali pun beli tix flight online
lps ni maunya berpuluh2 kali kena double check everything sblm click confirm/pay

have a nice day everyone!

pic selingan...weolls mkn2 kat nandos lps tgk movie ari ahad lps..

Monday, 6 March 2017

Movie Time | J Revolusi - besh!

tghari semlm MZ, hubby and kids pegi tgk movie kat TGV Au2 ie cinema yg paling dekat dgn umah MZ hehhehe..weolls tgk..J Revolusi...watak heronya Zul Ariffin (jay)..watak ketua penjahat ialah Farid Kamil (Andra)

citer themed action packed, byk fighting scene, dari 1st scene lg dh fighting2...not bad lah utk standard local movie..setanding jer dgn police evo..tp polis evo is slightly stronger sbb combined watak zizan dan sam...
J revolusi ni watak Zul..assisted by Azad (nama Skodeng) pakar IT..so for me tak semantap gandingan watak zizan dan sam

jln citer ok jer..complicated dan agak sukar diramal/diteka...sbb watak fazura ie nama Dian yg juga kakak jay..yg mana beria2 Jay nak save her...last2 jd watak antogonis ie join team Andra...sbb time kecik, Dian rasa dia tersisih/tak cukup kasih sayang

ada watak Eddie/Ida lakonan Izara Aisyah...she sacrifed herself sbb Andra suntik virus...sedey scene kat dlm lif kat berjaya times square :(

scene yg me suka...scene Jay kena tembak then kena kuarkan bullet dan jahit sendiri his wound...mcm real gak scene tu. (biasanya scene gitu kita tgk dlm movie mat salleh)..suka gak scene fighting2/bertumbuk dgn Izara (Eddie)
dan juga scene kat Zoo Negara..dan juga scene last time fighting2..and time last Dian chose to sacrice herself jugak..mcm sedey plak scene last tu :(

overall worth to watch lah this movie kiranya
tak de scene cinta2 pun...byk scene konflik kekeluargaan antara Jay, Chief ie ayah Jay/commander dan Dian

MZ bagi 4.5 dari 5 bintang!




ni sinopsis from wikipedia
Mengisahkan tentang Jay Zulkarnain yang merupakan seorang ketua pegawai Unit Tindakan Khas (UTK). Pasukannya begitu digeruni penjenayah kerana kepakaran mereka berdepan musuh. Konflik bermula apabila adik Jay, Dian (Nur Fazura) yang juga seorang ejen ditangkap oleh pengganas misteri. Dalam misi menyelamat adiknya itu, Jay terperangkap dan dituduh membunuh seorang rakan setugasnya. Tercetuslah pelbagai konflik dan insiden mengejutkan yang menghantui Jay.

Wednesday, 1 March 2017

ada apa dengan Mac

Time flies...dh abis pun bulan feb..
Lappy mz buat hal...mcm masuk virus..tak leh nak access files since isnin..so byk keje terbengkalai..dugaan di hujung feb gitu..so ari ni nak kena antar to i.t dept utk reformat lah kot..

Anyway...ada apa dgn Mac?ha..ari ni dh start e-filing..tak dpt lah MZ nak buat e-filing ari ni sbb prob lappy..dan juga sebab UIA lom kuarkan EA form lg pun..lmbt la plak jdnya...hrp2 dpt la EA tu in few days time...

Mac ni spesel lah jugak sbb ada one week school holiday..insya Allah kalau tak de  aral..our lil family akan cuti2 USS -- kira repeat trip gitu..kali ke3 ni pegi USS..rezeki anak2...
Have a nice day everyone..ni tulis entry guna S4 jer..rasa mcm pyh plak nak tepek pics
Sajer jer nak selit pics..my new handbag..sbb dh lama tak beli handbag baru..as usual..my fav brand..Carlo Rino..beli kat Aeon WM jer pun ni ;)

.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails