Monday, 14 June 2021

Bunga dan rerama

pagi td, seblm masak utk breakfast dan jugak uruskan PDPR my razeen, MZ belek2 bunga dulu...
semlm, baru beli one more pokok bunga, this time kaler pink..so pg td dh settle repotting


belum kembang lg yg pink tu...so now 3 pasu ni kiranya my fav trio lah kat my mini garden ni...suka sgt2 sbb kaler terang and kalerful plak tu...penyeri cum eye therapy

tapi tak de plak rerama yang singgah or hinggap...so kita 'tangkap' rerama lain lah..

rerama di jari...utk menemani bebunga sakura

cincin butterfly ni MZ beli online jer , from Gull Jewellery...berkenan tgk kat ig..so byr online then dia antar by post...baru dpt ari sabtu lps

cincin ni berat 3.1 g, so rege below RM1k, alhamdulillah :)



Saturday, 12 June 2021

Food | random stories

semlm gomen dh announce that PKP is extended until 28 june --as expected, sbb cases masih 6k+ semlm..

sbb most of the time kita semua dok umah..so salah satu aktiviti yg sukar dielak ialah mkn2--mcm cepat jer rasa lapar/nak mengunyah...emm MZ pun dh gain sekilo sejak PKP ni...nak kena slow2 start jaga mkn ni

ni MZ craving nak mkn laksa kelantan (laksa beras)...then ternampak my colleague post psl laksa ni, da ada dijual kat one kedai (yg membekalkan bhn mknn dari kelantan/thailand)..so mr hubby pun belikan utk MZ

kena kukus dulu (sbb benda2 frozen kan)

ni ulam2 nya..gigih MZ beli daun kesom, bunga kantan, kcg pnjg tu....timun btg tu memang dh ada dlm fridge..kuah laksa kelantan ni kaler putih (kelabu), so MZ beli jer kuahnya kat kedai tudokko, sbb kedai tu jual laksam, so MZ mintak nak beli kuah shj..syukur sbb kena dgn tekak MZ..tak pyh MZ susah2 nak masak kuah laksa tu (dh pernah masak pun few times sblm2 ni dan memang byk steps/leceh)

ni mr hubby yg beli...pun mknn dari kelantan--manis benda ni...

MZ plak asyik craving nak mkn kek...tu yg gain weight tu...ni kek buah, beli kat kedai kek kat tepi mcd sri gombak tu

ni plak MZ masak bihun goreng kaler pink..bihun ni biasanya MZ beli time balik kelantan (dijual Kat atas pasar peringat)..then ari tu ada nmpk org post kat FB psl sos cili yg membuatkan bihun ni jadi kaler pink...so now I know the secret!


MZ terus ler order kat shopee!! murah jer pun rasanya harga RM3 or lebih sikit, cuma kena byr kos postage lah

sos ni made in thailand, tp yg penting ada tanda halal

happy weekend everyone! stay safe

Tuesday, 8 June 2021

Pink never fails to entice

being a pink lover, MZ selalunya tak dpt tahan if tertengok apa2 yg kaler pink..biasanya akan terbeli kalau harganya within budget..

so inilah my latest stuff in pink colour...

it's a jute bag!!! brand naelofar, MZ beli kat tesco (selayang)< harga RM19.90...sesuai utk pergi shopping (non-groceries)--cthnya shopping bj ker, shopping kat watsons ker....

anyway MZ memang suka ler jute bags ni....so gigih korek2 all the jute bags in my collection...ada 2 from minaz (retail price RM59.90 each tp rasanya MZ beli masa promo so tak sampailah harga RM60 tu)..yg meraj tu memang beli online jugak (tempah khas sbb ada nama MZ tu)

alang2 entry psl pinky stuff...ni salah satu pink item yg sgt MZ sayang --pink jewellery box from pandora malaysia (hadiah dari my SIL for me)...sgt cute di mata MZ :) 

salam hari selasa.
MZ wfh, jap lg ada webinar

Sunday, 6 June 2021

Merasmikan Morphy Richards merah

hari ni MZ beraya ie settle dh habis puasa bulan syawal (puasa ganti jer pun sbb agak byk MZ kena ganti)
so kira nak mkn2 apa2 yg patut hahaha
pg2 lg MZ ikut mr hubby kuar beli bhn2 mentah--mr hubby beli kambing, kerang, lala, udg dan sotong

plan asal, nak buat bbq kat our mini garden, tp kena tukar plan sbb hujan turun sgt lebat dlm pukul 3 pm gitu kat gombak ni tadi

so plan B--kena guna electric grill jer lah..
so tibalah masanya merasmikan our Morphy Richards yg selama ni terpamer indah dlm almari hahahha

nilah morphy richards tu....MZ suka kaler merah terang ni!! hadiah contest alhamdulillah...brand Australia

ni grill/bbq udg

zharfan tukang bakar2 tu

tak de MZ dlm video ni sbb MZ yg tukang rakam dan tak pakai tudung pun sbb dlm umah kan..plan asal nak dress up sikit if buat kat mini garden (open air)...tapi tak dpt nak realisasikan plan tu

salam hari ahad
stay safe --syukur kes covid ada penurunan hari ni

Saturday, 5 June 2021

Me & my mini garden

ni salah satu terapi terkini yg sgt MZ gemari, hargai, dan syukuri..apatah lg musim PKP yg agak stressful sbb terkurung ...dan saban hari dihidangkan dgn kes covid19 yg semakin naik (esp kat selaangor ni)

anyway gambar random jer ni, tak ikut kronologi..
ni salah satu sudut dan setting yg MZ suka...bila ada daun2 kering ditiup dan masuk dlm taman...cute jer daun tu kan..

ni pokok kari yg semakin meninggi..MZ akan petik daun2 kari ni time MZ masak butterprawn salted egg

ni pokok pandan..biasanya MZ petik 2 helai if MZ masak nasi lemak

ni pokok kunyit yg mcm separa hidup..moga2 dpt tumbuh segar subur lps ni..daun kunyit ni sgt penting time MZ masak rendang (my fav menu!)dan harga daun kunyit kat aeon/giant pun tak murah ok!

ni pokok serai..baru nak tumbuh byk2 semula..sblm ni dah pernah penuh pasu dan MZ asyik kutip/ambil jer sampai togel...sbb byk masakan yg menggunakan serai spt tomyam, paprik, rebus kerang etc

ni pasu2 yg dibeli sblm MZ memulakan project repotting pokok2 yg dibeli the other day..semua pasu dibeli di Mr DIY..suka sgt pasu yg kaler2 putih tu..yg bentuk square tu pun MZ rasa unik dan comel, so beli jugak 2 pcs

ni gmbr latest jumlah pasu2 yg ada..setelah siap project repotting..susun jer ikut suka hati kat sudut garden MZ ni

ni pokok bunga yg MZ beli dan 'repot'(alih pasu)...tak sure nama apa...tp pokok2 ni tumbuh dgn jayanya kat halaman rumah my mom kat kg so kira mcm FOC jer if kat my mom's garden...tp ni sbb umah MZ kat gombak, kena ler beli...setiap pokok harga RM5


ni sebelum kembang....ni pun tak sure apa nama dia...yg pasti pokok bunga ni mcm rumput tp bunga dia cantik..ada byk bunga ni kat rumah my adik (dr awi) kat kelantan..kalau pokok ni membiak subur, memang penuh pasu tu nanti...moga2 akan subur la lps ni...tak sabarrrrr nak tgk!!!

tadaaa!! excited MZ  bila tgk bunganya dah kembang/keluar--warna putih rupanya!!

ni close-up buah limau kasturi...tunggu besar sikit lagi rasa mcm nak petik dan boleh jdkan jus minuman yg sedap!! (my fav!!)

ni pokok bunga tu sblm kembang...

ni lah bunga tu lps kembang, kaler pink!!! i likeeeee



ni yg paling menyerlah kat my mini garden ni sbb bunga byk dan kaler terang! kalau kat kampung/taman my mom, MZ panggil nama pokok bunga ni 'bunga jepun'

ni pokok cili padi...ari tu kutip gak beberapa biji utk dimasukkan sbg hiasan dlm sup tulang..lebat buahnya tu!

ni gambar sebelum project repotting..tanah/soil tu MZ biasanya beli kat ninso

bunga ni kaler pink-purple

ni masa project repotting..ni masa nak alih tanah dari pasu lama ke dlm pasu baru (semua kaler putih) nak bg nampak cantik kaler pasu2 tu

haaa ni plak mr hubby yg request...so MZ beli kat shopee...tempat bbq!!!

ngam2 jer size tempat bbq ni...muat ler our mini garden...mr hubby suka project bakar2 kambing etc..part of our family time jugak bila mkn sama2 bakar sama2..seronok gitu!

tu jer kisah my mini garden utk kali ini...
MZ suka lepak kat sini..fresh air, nyaman, teduh, privacy (sbb backyard) dan boleh dgr kicauan burung sambil menikmati kehijaun pokok2 luar pagar jugak (pokok2 hutan kat lereng bukit)
salam hari sabtu
happy weekend everyone!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails