Friday 23 February 2024

Teringin nak ada bibik

dapat bibik yg ni pun kira ok laaa...moga2 dtg semangat kerajinan MZ utk lebih kerap masak2 hehehe


anyway, ari tu ternampak kat FB superdaddy (khairul abdullah) dia promote produk ni..so MZ belilah kat shopee.

bagus ada bibik express ni sbb save time utk kupas bwg dan blender bwg, just cedok guna sudu kecik then masukkan dlm kuali..then masukkan lah sayur ker apa2 ker, or even kalau nak buat nasi goreng/mee goreng etc.

salam hari jumaat uolls!!

Thursday 22 February 2024

Gelembung buaya

masa singgah breakfast otw balik ke gombak (ie from cherating-gambang-gombak), MZ ternampak kuih niiiii (anyway kedai mkn yg MZ singgah tu memang ore kelate punya/ yg menjual kat situ)--kebetulan jer pun sbb main singgah random jer

kuih tradisi kelantan ni...nama gelembung buaya...so MZ beli ler..dh lama tak mkn

memang kaler kuih ni oren dan hijau (ie 2 layer)


nama pun kuih, so memang agak manis tp masih tolerable lah kat lidah MZ ni...bahan utama tepung pulut dan kelapa..kuih ni tahan jer if nak simpan (may be tahan few weeks), tp MZ abihkan dlm masa 2-3 ari jer pun ni (MZ mkn sorang2 sbb mr hubby and boys tak mkn kuih ni)

uolls kalau yg bkn asal kelate sure tak kenal kan kuih ni hehehhe

Wednesday 21 February 2024

Mandi @pantai | Dinner

ok ni final entry utk edisi cuti2 Kuantan-Chukai-Cherating.

ni kisah ptg ahad 11 feb ie lps setel check-in eastana tu...weolls menapak pergi pantai cherating

MZ berdiri tepi pantai tapi tak mau kaki basah, so zoom jer utk snap2 gmbr my 3 boys ni

meriah sgt sbb ramai pengunjung dan ramai jer yg mandi2 kat laut tu...ada aktiviti surfing jugak (MZ tak snap pic) sbb nun jauh di sana

razeen memang beria request nak mandi kat pantai

gmbr tak ikut susunan, ni plak gmbr our family dinner that nite...mkn2 kat stall nearby that area jugak (to be exact, sebelah residence inn hotel)


ni mknn MZ ie bihun ladna seafood yg sgt sedap!!

sambung gmbr2 mandi pantai plak


ada budak seronok berendam air laut



esoknya isnin 12 feb, pagi2 lg weolls check out from eastana. singgah breakfast (kat kedai mkn kat tepi jln jer area cherating tu) then terus bertolak sbb nak kena hantar zharfan balik CFS gambang then weolls terus bertolak balik gombak (ada jem sikit masa kat Karak highway), anyway sempat jugak singgah TMG mart (area gambang) sblm hantar zharfan ie for him to buy keperluan/food/any stuff.

that's the end of our cuti2 malaysia story...alhamdulillah for all the blessings..moments spent with loved ones are always precious moments ever.

Tuesday 20 February 2024

Check-in Eastana Cherating Beach Resort

lps setel ronda2 Dungun, weolls singgah jugak kat Mesra Mall otw nak gi Cherating tu...tak beli apa2 pun, ronda2 jer sbb 1st time sampai mall tu (beli popcorn jer kat booth TGV)

check-in time kat Eastana tu 3 pm, tp masa weolls sampai ie 3.15 pm, bilik belum ready...kena tunggu lama jugak laaa...around 3.45 pm baru dpt check-in..harga bilik RM208.20 (termasuk tax), MZ booked via booking.com. of course tak de breakfast, resort ni tak de tmpt mkn pun (rating 2 star jer so understood lah)

so why Eastana? 
as usual, faktor budget dan MZ memang aim nak family room..
dan MZ nak feeling2 dok kat chalet plak (rasanya tak pernah lagi overnite kat chalet tepi pantai sblm2 ni)...
mula2 tu MZ ingatkan betul2 facing pantai (sbb description ckp very near to beach)..
rupa2nya kena lintas jalan besar, jln kakimenapak kat lorong/jln kecik around 10 minutes (slow pace) then sampailah kat pantai.

errr masa sblm check-in tu (dlm keta) MZ baca review...byk not so good review...dan memang betul laaaa

MZ tepek gmbr dulu..

this is our room ie ada satu katil double dan dua katil single


suasana kat luar chalet ie ni bahagian depan near reception..overall cantik jer sbb mcm ada mini garden dan boleh jer lepak2 tp ni bkn dpn our chalet lah

chalet kami kat bahagian paling belakang, so kena menapak jugaklah sambil bwk beg..keta parking tepi reception (bangunan depan)



MZ tak delah nak put high expectation sbb rate chalet pun berapa jer kan..u get what u pay konsepnya..

tp memang betullah apa yg MZ baca kat review... ie chalet ni memang brg2 lama dan uzur/usang gitu...
katil2 semua nmpk sgt lama/usang, of course tak selesa tp boleh jer tidur...
bilik air pun lama dan pintu bilik air susah nak tutup (sliding)...
yg paling obvious jug kettle...errr tak sampai hati nak tepek pic sbb tak tergamak nak guna (sgt kuning dan mcm ada jalur2 crack tp bkn crack ie mcm benda yg sgt lama)...
bilik ni tak de iron or iron board..kena pergi iron kat luar ie kat certain chalet (MZ tak pergi pun).

dan part lambat dpt check-in bilik pun memang MZ rasa annoying sbb receptionist kata tak cukup staff utk kemas bilik..so end pun kami kena tunggu sampailah siap proses kemas bilik tu.

dan kat tepi2 tingkap bilik/tepi katil pun ada taik cicak (sbb chalet tu kan bangunan kayu so memang byk lah kot cicaknya)..MZ amik tisu dan lap2/buang lah mana yg boleh sbb ariff mengomel (ala2 geli)

so memang takkan repeat dah stay sini--lgpun byk jer choice kat cherating ni..depend on budget etc

ada lagi one more entry psl our cuti2 ni..

Monday 19 February 2024

Down memory lane | SMS Dungun & Pantai Sura

masih lagi entry kisah cuti2 kami Kuantan-Chukai-Cherating
Day 3, lps check-out dari Sohho Hotel (Chukai), kami terus menuju ke Dungun...

Idioms. a trip/walk down memory lane. time that you spend thinking about and remembering the past or going to a place again in order to remind yourself of past experiences Visiting my old school was a real trip down memory lane.

sempena cuti2 tu.. (memang layan nafsu mkn laaa) MZ teringin nak mkn nasi dagang terengganu...gigih mr hubby cari tp pyh nak jumpa sbb byk stall tutup cuti cny dan byk tmpt tak serve menu ni for lunch...
ni jumpa jugak akhirnya masa singgah kat stalls facing Pantai Sura (across the main road)


nilah reason utama kenapa mr hubby beria drive ke Dungun..
ie nak mengimbau kenangan zmn sek...
jarang tau mr hubby posing senyum (memang jenis posing muka serius/tak senyum dlm kebanyakan gambar)

mr hubby bersekolah di sini masa zmn sekolah menengah...memang meriah lah mr hubby bercerita to our 3 boys...tempat jatuh lg dikenang inikan pulak tempat belajar selama bertahun2



MZ snap2 gmbr pantai...ombak besar dan angin sgt kencang laaa tp MZ sukaaa angin kuat tu ;) nyaman!!

my soulmate

posing berdua..angin kuat so nak kena pegang tudung

razeen nak posing2 jugak

gmbr gelap sbb posing2 bwh pokok (shades) dan memang facing the light/pantai


MZ tumpang posing dpn sek mr hubby...time ni cuaca panas terik, so singgah few minutes jer dpn pagar sekolah utk snap2 pic ni

GOTD sepanjang2 percutian Kuantan-Chukai-Cherating
GOTD=Gold of The Day

ada lagi 2 entries utk edisi cuti2 MZ ni...

Sunday 18 February 2024

Attend kenduri @putrajaya

tghari semlm, MZ and lil family attend a wedding kat putrajaya..wedding anak my colleague (admin staff), lokasinya kat Menara Perkeso (event hall dlm building tu)

weolls bertolak lps zohor, perjalanan sejam jugaklah (around 50 km), via SPE dan MEX highway

ni posing lps dh siap mkn

ariff jd photoG, so dia snap2 few shots (yg ni candid actually)

the best part of attending wedding...dpt doorgift/sovenir...cute sgt! dpt face towel/saputgn

ni from hp my batchmate ie terjumpa my frens laaa...yg paling kanan ialah my collegue kat AIKOL jugak (Dr Shuk), yg tgh tu my batchmate (Alia)...masa posing2 ni MZ tgh kalut mkn hahah tgn pun kotor tu :p (tak perasan plak MZ tak pose senyum dlm gmbr ni hahahah ) :p

razeen pun nak posing2 jugak

lps setel mkn2 kat wedding, weolls ronda2/lepak2 putrajaya jap..(MZ buat entry lain plaklah yer)

Saturday 17 February 2024

Mabruuk my dear Ariff

simpan sini for future throwbacks..

minggu sblm bermulanya cuti sek ari tu, Ariff ada join kem pemantapan hafazan anjuran pihak sekolah Alamin..
alhamdulillah, Ariff was chosen utk dpt anugerah (kategori banin)




moga2 Ariff terus cemerlang dlm pelajaran dan kehidupan..
Allahumma yassir

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails