Friday, 17 September 2021

Something worth reading!

My respected Rector ada tulis his opinion..
so I want to re-share here....



THE next phase of vaccination involving children is a tricky one.

If a British Medical Journal (Aug 16) editorial, titled "Profiteering from vaccine inequity: A crime against humanity?", is to be believed, it is time to pause and think about the next course of action.

The article says that some pandemic strategies are "hanging by a thread, at the whim of big pharma and popularity politics in the West", in reference to what is going on in east Asia.

Adding to this is the question of moral scandal, which is tantamount to a crime against humanity when we are complicit by our silence, it said.

Although this is more directed to the issue of vaccine inequity globally, the vaccination of children and adolescents of a certain age group can also be viewed in the same light, and more so because they are children or adolescents.

And this group, often regarded by many as young adults, is then subjected to the same rules applicable to the adult world.

At the end of the day, they suffer the same consequences, namely due to commercial greed and political self-interest.

So much so that British charity Oxfam has accused the G20 group of rich nations of putting relations with pharmaceutical companies ahead of ending the Covid-19 pandemic.

Against this backdrop, we begin to appreciate why a judicial review application was filed at the Penang High Court on behalf of 18 children by a Penang legal team in view of the vaccination programme for those aged 12 to 17.

The leave and stay application was filed on Aug 30 with a certificate of urgency.

The court has fixed Oct 4 for the attorney-general to file his written submissions, and Oct 15 for the hearing online.

The proposed approach in the judicial review application is outlined as follows:

It is by law a choice whether someone wants to be vaccinated or otherwise. The vaccines are given conditional registration in Malaysia.

And one of the eligibility conditions is "existing products have not been successful in eradicating the disease or preventing outbreaks".

In rolling out the vaccination programme for 12 to 17 year olds, informed consent should be obtained from parents.

Getting informed consent from patients is a requirement for medical practitioners under the Malaysian Medical Council guidelines.

Those vaccinated were asked to sign a consent form, although whether they read and understood it is debatable.

They may have had access to a consumer medication information leaflet.

Whether written information is suitable for 12 to 17 year olds is relevant to ask.

We should also ask if parents or guardians, who will be signing on their children's behalf, can explain it adequately to the children.

Ultimately, who decides?

The Health Ministry's Clinical Guidelines on Vaccination For Adolescents (12 to 17 years) in Malaysia (July 2021) states: information regarding the vaccine's efficacy, safety and possible adverse reactions should be clearly explained to the adolescents and to their parents or caregivers prior to the vaccination.

Parents or caregivers will be required to sign the informed consent form on behalf of the adolescents.

The leaflet also tells those vaccinated (children or adolescents) about how to report any side-effects and adverse effects.

Are the children capable of doing this as it is well established from studies that even adults are not living up to expecta-tions?

On the issue of deaths, allegedly, the authorities require the family of anyone who dies after taking the vaccine to leave the body with the hospital for 14 days if they want a post-mortem.

Most, if not all, refuse, thus leaving deaths in adults or children related to vaccines not being investigated.

The World Health Organisation said: "More evidence is needed on the use of Covid-19 vaccines in children to be able to make general recommendations on vaccinating children against Covid-19."

Meaning, without meaningful data and evidence, children's health should not be experimented on.

To this end, it is claimed that a number of affidavits from medical experts around the world has been obtained, covering all the issues.

The judicial review application seems to be of interest to many who are looking forward to it as part of children's rights.

The writer, an NST columnist for more than 20 years, is International Islamic University Malaysia rector


Allahul musta'an

Vaccination remains voluntary

Wednesday, 15 September 2021

Ada orang request nak naik LRT

his happiness is my happiness!!

razeen memang minat naik LRT..lgpun dh lama terkurung dlm rumah kan..biasanya dia layan youtube tgk psl LRT



aktiviti dlm LRT--selain menikmati pemandangan sekeliling

lupa nak pakai cincin la plak...so bila JOTD (jewellery of the day), rasa kosong incomplete hehehheh

sempatlah singgah ronda2 dlm kedai toys..razeen cari toys train/aeroplane tp tak jumpa alahai

posing2 dgn background summer theme landscape

fuhh lama sungguh tak posing2 OOTD..baju ni design punjabi suit trendy (mcm jubah jugak sbb labuh kat belakang) tp selesa sbb material ringan nipis dan long pants tu mudah nak bergerak

ni OOTD sblm keluar

have a nice day everyone!
ari ni MZ ada dry-run petronas training pukul 3 pm, Allahumma yassir..aamiin

Tuesday, 14 September 2021

Tukang baiki jam terbaik!

alkisahnya...biasanya MZ tukar bateri jam kat kedai jam dlm giant mall batu caves...harga memang standard kedai la (RM25-RM30) biasanya

then last few week, nak tukar bateri utk 2 jam yg dh abih bateri- MZ ada agak byk koleksi jam
so from time to time memang gilir2 tukar bateri jam bila dh sampai masa abih baterinya...mcm ikut turn

then bila bawak ke kedai jam tu...staff tu tak dpt nak bukak tempat bateri (jam swarovski)..katanya penutup bateri tu ketat sgt...
then ada satu lg jam, brand esprit, staff kedai tu ckp, dh try pasang bateri baru tapi tak berfungsi dh, kira mcm dh rosak....MZ sayang semua koleksi my watches ni sbb semuanya ada kisah tersendiri, semua ori dan branded....lg lah sayang kan

then area sri gombak (dekat bulatan) tapak pasar mlm....MZ selalu ternampak ada mcm stall/kedai bergerak utk repair jam
so 2 hari lps,  MZ pun singgah lah, cuba nasib...

syukur alhamdulillah...dh setel semua....jam swarovski tu dh setel tukar bateri (RM18) dan jam esprit, memang enjin dh rosak, so tukang jam tu (nama Muhd Khairil) repair dgn cara tukar enjin (RM55)...syukur sgt! so masih boleh pakai lah jam kesayangan MZ ni--gigih check balik entry lama2 then jumpa ENTRY NI--MZ dpt jam ni (menang contest) pd bulan Mac 2015, so kiranya dh 6 tahun lebih usia jam ni (masa tu RRP RM529)



ni kisah semlm..sepanjang hari MZ sedey/gloomy (ada something happened)...then salah satu cara nak pujuk diri sendiri...pakai inai hahaah ie buat benda yg MZ enjoy/suka....dan of course suka hand-file jugak..gilir2 pakai/tukar mana2 jewelleries yg ada

salam hari selasa
MZ ada meeting audit ni
have a nice day!

Monday, 13 September 2021

Merasmikan our bbq set

tempat bbq ni dh few months MZ beli tp kami lom rasmi guna...sbb masa time nak guna sekali tu hujan...so last2 guna eletrick bbq indoor ajer

akhirnya ptg semlm, kami dh selamat merasmikan guna our bbq stand ni...MZ beli kat shopee, harga RM250 gaklah

bakar2 sotong dan udang..

bakar2 kambing dan ayam jugak

ni bahan2 yg siap diperap...MZ guna bbq sos yg beli dlm botol jer pun, tp letak jugak blackpepper sauce etc

dan MZ buat nasi goreng cina..kira merangkap minum ptg combined early dinner terus

salah hari isnin
have a nice day everyone

Saturday, 11 September 2021

Once in a while into the scene

sekali sekala terjebak dgn challenge yg viral kat socmed

#howmuchhaveyouchangedchallenge

panjang betul nama challenge tu....kena amik gmbr profle kat FB...gmbr solo...compare yg the oldest dan the latest solo profile pic

2007 tu memang tahun MZ 1st time create dan start berFB ie masa dok notts (fly to notts sept 2009)
then utk thn 2021, tak de profile pic solo sbb memang FB MZ masih menggunakan profile pic thn lps (gmbr masa day trip to taman tasik taiping) --how much i miss to travel....


salam hari sabtu
have a happy weekend everyone!

Friday, 10 September 2021

PDPR becomes a routine now

pejam celik pejam celik, dh hari jumaat, cepat jer setiap hari dlm seminggu berlalu
then start esok, my boys akan cuti sek ie cuti dari PDPR selama  seminggu

so just nak tepek gmbr my razeen in some of his PDPR sessions

ni gmbr last few weeks...ni masa sebelum potong rambut


ni gmbr jumaat last week, ie kelas pendidikan seni visual--kena buat origami dinasour


ni gmbr hari ni, td kelas offline pendidikan seni visual, kena tengok youtube then buat origami ikan

dh hantar pun gmbr2 ni kat cikgu razeen (nama ustaz syaidul), memang kena hantar lps siap buat
salam hari jumaat
semoga kita semua sentiasa di bawah lindungan rahmatNya...aamiin

Tuesday, 7 September 2021

Beli buku, tulis buku

nowadays, kebanyakan benda kita boleh access online, termasuklah buku, so physical book (printed, hard copy books) tu dh semakin berkurangan, sbb dh byk convert jadi e-book...
bg MZ, masih lagi prefer buku2 printed ni, conventional style gitu...rasa lebih puas kalau baca buku2 yg kita boleh pegang dan belek2

ada sebuah buku ni..dah lama lah juga MZ aim (dah aim few weeks hehehe), last2 dh settle beli..syukur alhamdulillah...guna duit i-citra, so nampaklah ke mana spent duit tu (selain buat beli groceries dan byr fees my son)

buku yg MZ aim tu none other than berkaitan dgn bidang keje MZ ler...
ni buku on intellectual property rights, antara latest book sbb edition 2020 dan reprint april 2021...harga boleh tahan la juga..RM120 (student edition), kalau hard cover biasanya double the price

MZ beli kat shopee, sold by pustaka minerva


then, last week, MZ ada dpt email ni...sent to my colleague...Prof Ida...she's the main author utk buku Law Encyclopaedia published by Kluwer, MZ one of the co-editors...kami dh siap review dan edit utk latest edition...memang utk online version jer pun...dan bila dh dapat email confirmation dari publisher, happy, lega dan syukur sgt2

salam hari selasa
MZ tgh pulun tulis paper utk present kat conference tp baru halfway, moga dptlah cepat2 siap
Allahumma yassir
have a nice day!

Monday, 6 September 2021

Somebody is celebrating his birthday today!

Alhamdulillah, kerana masih meminjamkan kami dgn seorg papa (ie teman hidup mama) yg sgt pengasih lagi caring to our family

ni gmbr throwback birthday dinner last year..weolls mkn2 kat concorde hotel KL...thn ni tak de rezeki mkn2 kat hotel sbb pandemic dan all restrictions



Mama and boys doakan semoga papa sentiasa dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur, dikurniakan kesihatan yg sempurna dan happy2 selalu..aamiin

Friday, 3 September 2021

Hasil rembatan terbaru dari shopee dan lazada

dalam kita meneruskan kehidupan norma baru pada zaman pandemic, banyak barang dibeli atas talian ie online shopping

wpun shopee dh tak berapa ada free shipping voucher, berbanding dulu2, MZ masih shopping mcm2 kat shopee tu..

ni benda2 yg baru dpt last fews days...

ni kali ke3 repeat beli sambal nyet (adik MZ yg tlg orderkan) sbb MZ malas nak battle berebut2...tp adik MZ kata, masa dia beli tu, mcm byk jer stok, tak cepat sgt sold out mcm dulu2

pinggan bukan sebarang pinggan ni...namanya BABA plate...ie pinggan ni utk lapik/alas pasu bunga MZ!! sbb if tak alas, tanah2 terkeluar kat bawah especially time kita siram2 kan..

actually ni pun repeat beli 2nd time dah ni, masa 1st time, beli sikit jer sbb tak sure size ngam ker tak, then tgk2 ngam!! so repeat beli lagi utk cukupkan semua pasu yg ada..lab certified lagi tu!! RM2 per pcs harganya (ni size S)

ni plak beli kat lazada....ie meja utk MZ letak laptop ie wfh kan (dh masuk tahun kedua MZ wfh baru beli meja hahahah)...selama ni guna meja jepun jer ie kena bersila atas katil...lama2 jd lenguh tulang belakang sbb postur badan tak straight gitu kan...so survey2 kat lazada, terjumpa meja yg simple mampu milik dan yg penting, tak pyh psg2 sbb kaki meja ni foldable,memang dtg siap2 dh pasang semua, nak simpan pun senang sbb boleh lipat dan letak jer bwh katil ker, belakang almari ke


nilah iklan kat lazada tu...total price RM83.90 termasuk pos (delivery via skynet), ok sgt dh harganya, size pun ngam, tak besar sgt dan tak kecil sgt, muat2 jer laptop dan if nak tulis apa2 pun masih ada space kat tepi, kaler pun cun sbb warna putih
salam hari jumaat
semoga kita semua sentiasa dilindungi olehNya, terhindar dari wabak dan apa jua bencana, dan juga dilindungi dari penindasan, diskriminasi dan kezaliman pemerintah. aamiin ya rabbal alamin

Wednesday, 1 September 2021

It's September! | showing off my new canister set

pejam celik pejam celik...tahun 2021 ni berbaki 4 bulan jer lagiii
moga2 dpt kita manfaatkan setiap detik yg mendatang dengan sebaik mungkin insya Allah
semlm hari kemerdekaan yg ke-64...rasa kosong jer....dengan pandemic yg melanda, dgn pelbagai isu semasa yg menyesakkan fikiran (isu paksaan vaksin etc)
Allahumma yassir

anyway, last week, gigih MZ pegi shopping kat guardian, sebab beria nak redeem free gift yg sgt cute niiii

ni katalog guardian yg mana MZ nampak promo tu...kena purchase RM100 of certain participating brands

so cute!!! kalerful gitu, design pun memang kena dgn taste MZ

yg biru tu MZ isi maggi secukup rasa

yg pink tu MZ isi garam

yg putih tu MZ isi sweetener brand equal(memang buat teh guna sweetener ni jer pagi2)

salam hari rabu
stay safe
Allahul musta'an

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails