Tuesday, 27 July 2021

Hello pinky!

pinky never fails to entice me!

this pinky rose..baru jer beli pg td...beli kat giant jer pun...
cute sgt2 di mata MZ..
nak kena repot nanti



gigih usung rose ni dlm trolley...pg td MZ singgah giant sbb nak beli groceries

can't wait to repot it and arrange the pot in my mini garden
have a nice day everyone...wpun terkurung di rumah masing2

Sunday, 25 July 2021

For our friendship

entry ni kesinambungan dari entry semlm...
psl kepulangan one of my classmates ke negeri abadi

so last nite, lps isyak, weolls agreed to recite yasin bersama2..moga2 pahalanya sampai kepada arwah zainizam bin zainun...tu jer yg boleh kami lakukan...as a proof that we really appreciate our friendship...arwah memang baik2 orgnya..insya Allah, semoga tgh berbahagia di alam sana..

ni MZ sempat ler screenshot kami2 yg join zoom semlm..ramai yg tak boleh make it..ada yg tak sihat, tak online etc..so saper2 yg free dan available jer lah
dlm gmbr kat atas tu...anis, ummi dan azlin adalah my roomates...love them all!!!

lps siap baca yasin...pakat2 tanya khabar masing2 wpun memang kami keep in touch via wasup..tp ni sbb nampak muka masing2...rasa lg seronok dan rindu laaaa...
kami kat uia dulu2 dekat 6 tahun study sama2....dan masih bersahabat sampai sekrg..lgpun keje semua bidang yg sama...
moga2 kami semua terus bersahabat lillah ila jannah...aamin

Saturday, 24 July 2021

Goodbye my friend | salam akhir....

pagi td MZ mendapat perkhabaran duka...one of my classmates meninggal dunia..terkejut sgt...yelah, sbb tak pernah tahu arwah ada penyakit (info from some other frens kata arwah diagnose diabetic ketoacidosis) ...mula2 baca FB status (posted by anak dan isteri arwah) ckp arwah kritikal...dan few hrs lps tu...ckp dh meninggal....to be exact at 8.55 am pagi td...
arwah sebaya dgn MZ..kami sekelas dari matriks lagi...sampailah 4 tahun di main campus, memang kelas yg sama sbb kami batch express so ada satu kelas jer (1997-2000)...memang grad dan convo pun sama2...arwah keje ADO kat kedah...meninggalkan isteri dan 5 org anak, yg kecik baru umur 4 tahun :(

ni salah satu gambar kenangan kami sekelas..ni gmbr kat cafe uia (cafe econs) masa attend dinner kami sekelas..arwah zainizam zainun yg pakai tshirt kuning tu....dia seorang yang peramah dan happy go lucky..kira mcm yg menceriakan kelas jugaklah...dlm kelas MZ memang ada 8 org jer students lelaki...kelas kami kecik so memang kami sgt close..nowadays memang keep in touch via FB..kdg2 ada gak MZ sembang2/tegur dia kat his fb posting...

mati itu pasti..kita semua bakal jenazah..menunggu masa masing2...cuma tak tahu bila detik dan ketikanya

MZ panjatkan doa ke hadrat Ilahi agar arwah ditempatkat di kalangan hamba2nya yg beriman dan beramal soleh...aamiin

Friday, 23 July 2021

Kecil tapak tangan, nyiru MZ tadahkan

setiap rezeki wajib disyukuri..
2 hari lps..ding dong...bunyi loceng rumah...
rupa2nya ada my AIKOL colleague dtg hantar daging korban (tulang rusuk)..dia memang tinggal kat area bkt permata jugak cuma fasa 1, MZ fasa 2...
so merasa jugak MZ mkn daging korban tahun ni...rezeki2..alhamdulillah

masa sblm raya ari tu...MZ dpt sekotak cookies yg super duper cute....my student yg bg...hadiah raya katanya

dh try mkn one piece....manis of courselah, tp memang extremely cuteeeeee..syg nak mkn haahha

gambar selingan shj..

salam hari jumaat al-mubarak
moga2 kita semua terhindar dari wabak covid19 dan sentiasa dimurahkan rezeki..aaamiin
MZ ada meeting pukul 10 am jap lg

Thursday, 22 July 2021

OOTD

OOTD = outfit of the day

sejak pkp thn ni or now known as PPN fasa 1...dah tak leh nak gi daytrip ronda2 ke mana2 apatah lagi nak travel or stay overnite...thn lps sempat juga MZ cuti2 msia...sempat pergi legoland with my 3 boys, then pegi langkawi with mr hubby and razeen, then cuti2 terengganu our lil family...
thn ni..mcm tak de harapan nak cuti2 msia apatah lagi berOOTD kat mana2 lovely places with outdoor scenery...

so bila ada peluang OOTD wpun di rumah...so MZ pun posing2lah sekeping dua...

ni OOTD masa pagi raya haji...posing kat my mini garden jer pun...yg penting feeling2 photoshoot outdoor...ni MZ merasmikan memakai bj raya brand leeyararahman...actually ni collection raya aidil fitri last year..memang MZ beli last year pun tp tak sempat pakai sbb last year pun raya puasa kan PKP...so simpan jer dlm almari...

ni OOTD masa hari anniversary last week (friday 16/7/21)..MZ memakai kendal skirt kaler maroon dan blouse jovian..tudung bawal tu baru jer beli from sara scarves...

moga2 masih ada harapan dan kesempatan utk kita menikmati semula kehidupan sebagaimana era sblm covid19 melanda :(
Allaahul musta'an

Wednesday, 21 July 2021

Salam eidul adha july 2021

semlm adalah hari raya haji ie eidul adha..lupa nak buat entry sempena raya semlm, so hari ni jerlah entrynya, lagipun masih lg dikira hari raya kedua (merangkap hari tasyriq)

tahun lps dpt beraya di kampung bersama bonda dan adik beradik...thn ni tak de rezeki nampaknya :(
apalah ertinya raya jika tidak dpt bersama dgn org2 yg kita sayangi (selain my lil family who are are always here with me anyway)

so semlm...pg2 MZ masak nasi lemak...
hidang mknn atas meja
semua org mandi dan pakai bj raya (pagi2 baru MZ sibuk iron bj melayu papa and boys)
kami solat raya di rumah, mr hubby baca khutbah (yg MZ print dari teks jakim)
lps tu weolls mkn2..
then posing2 amik gmbr utk kenangan
then MZ call my mom
then MZ VC dgn adik beradik MZ (tu pun 5 jer dari 7 beradik)
then ulang mkn setakat lalu
oh yer, sempat kuar gi McD drive thru sbb razeen request nak kuar..
the end

now MZ tepek gmbr raya eidul adha kami thn 2021 ni




















ni juadah kami di pagi raya
MZ order rendang daging dari jiran MZ, nasi impit tu MZ rebus ketupat mini nona, kuah kcg tin adabi, nasi lemak memang masak jer pg2...sambal ikan bilis, telur rebus dan ayam goreng

ni plak gmbr JOTD (jewellery of the day)..MZ pakai masdora/pandora emas, dan cincin sakura dan rerama


then masa kuar gi McD drive thru..tukar dah JOTD nyer..pakai simple bangle dan cincin tema love2 jer

moga2 ada kesempatan kita semua untuk beraya di kampung pada tahun dpn bersama org2 yg kita sayang..aamiin

Monday, 19 July 2021

Sesuatu yang berwarna-warni untuk chenta hati

esok hari raya eidul adha...apakan daya...tak de rezeki nak beraya dengan bonda di kampung..hanya Tuhan yg tahu betapa MZ sgt2 merindui my mom :( last jumpa my mom was on the 1st week of jan this year, so dh lebih 7 bulan tak jumpa my mom :( :(

MZ share dgn my adik2 ie nizar & hanim utk buat suprise bouquet delivery for our beloved chenta hati..
so dh settle misinya semlm...
my kakak said my mom is so happy to receive the bouquet...alhamdulillah

all the pics and videos are given by the surprise bouquet owner ie nama Kak Za (which happens to be anak kepada guru quran MZ kat kampung)...
wajah kesayangan hamba





salam hari arafah
jom kita sama2 berdoa..sbb hari ni hari yg makbul doa2 kita insya Allah..

Sunday, 18 July 2021

A yellow butterfly & some flowers story

sejak pandemic covid19 melanda, especially pelaksanaan PKP dan PKPD this year...kita semua byk spent masa kat rumah masing2 kan...
bg MZ, selain wfh dan juga masak2...MZ suka spent time kat my mini garden..

ni video petang semalam...ada lil yellow butterfly singgah in my garden and MZ sempat rakam..


anyway 2 hari lps ie pagi my anniversary tu..MZ sempat beli 2 jenis pokok bunga..tambah lagi koleksi bunga-bungaan in my lil garden

yang bunga purple kecik2 ni...MZ beli kat nursery yg area rumah MZ tu..besar jugak pokok ni dan dah penuh berbunga...daunnya unik sbb nampak mcm plastik (kaler faded/matte gitu)...err tak tahu nama apa bunga ni...yg pasti sgt cute di mata MZ, harga RM25

ni plak bunga daisy warna merah, MZ beli kat giant bt caves, harga RM16

so pagi semalam dah settle repot(alih pasu--ke dlm pasu putih)

close up bunga pepel ni...cute kan!! see the leaves....unik!!! my kakak kata bunga ni mcm bunga from cameron highlands jer

done repot red daisy jugak...my mom kata, daisy ni, lps abih layu all the flowers, that's it..pyh dah dia nak keluar bunga lg lps tu...MZ redho jer hahahh tgk nanti mcm mana bila dh abih bunga2 merah yg tgh berkembang tu
 
done susun2 all the pots!!

ni gmbr 2 hari lps..selfie dgn roses bouquet tu..MZ suka la gmbr outdoor sbb natural lighting..muka jd flawless..guna camera hp A50 dan tak guna apa2 filter pun ni (auto beauty mode lah kotttt)

selfie dgn bunga pepel jugak

selfie dgn red daisy 

and ni plak kisah pokok kunyit MZ...masa mula2 alih ke dlm white pot ni...memang dh separa hidup...

and now alhamdulillah...kesayangan MZ ni...sbb subur dan hijau sgt daunnya...biasanya MZ letak daun kunyit if MZ masak rendang..

sekian kisah bunga dan pokok2 in my mini garden buat kali ini
have a nice weekend everyone. stay safe!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails