Wednesday, 3 March 2021

Some good news | alhamdulillah

cantik date hari ni.. 030321..
3rd day of new semester, ari ni MZ ada kelas 12-1, then meeting 2.30-4.30

anyway, semlm, byk good news for MZ, in fact for majority of rakyat Msia..

selangor-KL dh tukar status from PKP to PKPB and rentas daearh dibenarkan starting jumaat ni...alhamdulillah

gigih check peta selangor hahaha...kalau ada masa, bolehlah MZ and family ronda2 kat mana2 daerah dlm selangor nanti..moga2 dpt rentas negeri soon, sbb MZ sgt2 merindui my mom :(
semlm, gomen dh announce dividend/hibah TH, alhamdulillah, thn ni naik 0.05% compared last year...sgt ok dh tu sbb zmn covid kan...dan yg sgt penting, sbb TH dh siap2 byr zakat...hibah akan dikreditkan dlm akaun TH masing2 after 12 pm today katanya...

another great news...setelah gomen setuju bg pengeluaran tanpa syarat, so akhirnya MZ and hubby's application were approved ptg semlm...byk benda yg dh dirancang utk dibuat dgn duit tu...antara yg penting..nak repair bumbung bocor kat umah kami ni...

dan MZ dh apply utk vaccine jugak...wpun tak tahu bila akan sampai turn...adik MZ who is a frontliner dh terima vaksin semlm...2nd dos will be given after 3  weeks... td dgr kat radio, so far 1.7j rakyat dh register for vaccines in apps mysejahtera dan actual vaksin yg telah diberikan as at yesterday is 44k (or 40k)--ingat2 lupa plak sbb dgr berita sambil drive jer tadi


have a nice day everyone!!

Tuesday, 2 March 2021

New semester again! | some lil cute things

yesterday 1/3/21 was the 1st day of new semester kat UIA...so I had my 1st lecture at 12 pm...
djh 1 sek gomen dh start sek jugak semlm, tp my razeen sbb sek swasta, 1st day nya bermula jumaat nanti ie 5/3..so razeen masih pdpr mon-thursday

bila dh start lecture, memang bz dgn preparation for classes etc
dan pagi2 1st mac, gigih MZ settlekan e-filing...memang dh siapkan awal2 all the receipts/documents/calculation etc..moga2 cepatlah dpt tax refundnya (biasanya in 2 weeks)

anyway, these are some lil cute things that I got last few weeks

seronok setiap kali dpt parcel..yayyy

ni hadiah dari contest P&G..conso prize jer ni

cuteeeeee




ni plak conso prize contest loacker @guardian

silver box yg cute!




have a nice day everyone!

Friday, 26 February 2021

Hari yang mendebarkan | mr hubby is warded

ari rabu 24/2/21, MZ mcm biasa bz uruskan my razeen PDPR.mr hubby has not been well since ptg selasa sbb he said he feel 'sekok' ie mcm sakit perut/angin...so that nite, he said he could not sleep
then roughly 10 am lebih, mr hubby keluar, pakai bj keje, MZ ingat dia nak gi opis, rupa2nya dia pegi panel clinic...
then around 11.15 am, he called, ckp suruh amik dia kat panel clinic because doctor tak bg drive and doc buat surat referral to go to hospital (Emergency Dept)..MZ said i'll fetch him, tapi kena amik grab lah...
then masa dlm grab, MZ tunjuk isi kandungan referall letter to my adik...my adik said what the doctor wrote ie the report is serious ie mr hubby got heart blockage lah gitu maksudnya

so MZ drove like crazy gaklah to reach ED ampang putri
sampai jer kat sana, terus masuk red zone









by 5 pm hari rabu 24/2/21, setel urusan masuk wad, MZ tak leh nak temankan sbb musim covid so hosp buat no visitor policy
so semlm ie hari khamis 25/2/21, doc dh buat angio test, echo, x-ray
alhamdulillah tak de blockage, so tak pyh psg stent (which is costly dan exceed insurance coverage limit)
hari ni tunggu result holter test
moga yg baik2 ajer utk mr hubby
Allahuma yashfiih
Allahumma yassir

Sunday, 21 February 2021

Back to school...finally

KPM dh buat pengumuman that school will be opened from 1st march for standard one ie my razeen lah tu..so nak kena gi beli bj sek utk razeen...ko-op alhuda bukak ari selasa nanti
ariff plak start sek 8 mac, pun lom beli bj sek lg..suar sek dh beli kat tesco (brand canggih)

zharfan lmbt lg bukak sek april, so rilex2 dulu psl beli bj sek tu


anyway, td ada FB throwback...ada video zharfan main snow masa kat notts...ni thn 2010 rasanya... ie masa zharfan umur 5 tahun..so tepek kat sinilah..segalanya memori manis masa dok notts many2 years ago




Wednesday, 17 February 2021

PKP extends | Looking from positive perspective

nampaknya tak tercapai hajat agar PKP 2.0 yg telah berlangsung selama sebulan ni tak extend..it gonna be extended for another 2 weeks... redho  ajer ... :(


since we have no option, we better look at PKP and its impact from positive perspective...

this is one of the impacts to me... my shopping list and priorities change now....sbb dh hampir setahun work from home (#wfh)..so ada byk benda yg tak pyh beli (compared sblm era wfh)...these are some of them.....


having said that... MZ masih sgt suka beli gold jewelleries...sbb it has the benefit of 'saving' - senang nak convert to cash gitu wpun not a really an investment for short term..sbbnya bila beli emas kat kedai, harga emas semasa dan includes upah (depend on brand/design/kedai), then bila nak jual within the same year or after two yrs cthnya. harga memang jatuh..pyh nak dpt harga yg kita beli ...tu jerlah disadvantagenya...
tp puas ati dpt pakai emas kan...kira the loss (of value) is covered in that way

have a nice Wednesday everyone!

Sunday, 14 February 2021

Dating

sementara menunggu PKP to end (on 18hb) dan berharap semoga lps ni dapat naik kereta lebih dua org (if SOP is loosen), semlm MZ telah kuar berdua dgn mr hubby, sblm2 ni ada jugak kuar berdua tp biasanya utk pegi beli groceries jer...semlm special sikit sbb keluar dining gitew

errr tak jauh pun, pegi nandos prima gombak ajer :p, tapi rasa best sgt sbb dh sgt lama tak dining out, apatah lagi berdua, and dh sgt lama jugak kami tak beli nandos (even tapau pun)

wajiblah wefie sbb dating & dining out time pkp ni is a privilege (at least for us)

selfie!!! dlm nandos jer punnnn tapi rasa best sbb bukan di rumah sendiri hahah dah lama mereput di rumah kan

beria gi mkn nandos sbb nak redeem promo (via apps nandos) buy one quarter meal, free one. so byr satu set jer utk mkn2 dua set, dan tambah order satu bottomless drink, total bill termasuk tax =RM30

ni selfie dlm keta plak, time ni mr hubby kuar tapau marry brown for our boys

ni mkn dessert kat food court KLCC...beria ajak mr hubby pegi KLCC sbb MZ nak gi tomei..tp yg dicari2 lom dpt ni....

have a nice sunday everyone!!

Thursday, 11 February 2021

ICFL

semlm, dan hari sblmnya, telah berlangsung ICFL (virtual conference) ie International Conference on Family Law, Family Justice & Maqasid Al-Syariah - hosted by JKSM co organised with AIKOL IIUM..

MZ telah membentangkan satu paper and alhamdulillah it was done as planned, paper on contract law (force majeure)


1st time MZ guna webex, so tak reti nak tukar nama (auto kuar nama zharfan)

have  a nice day everyone!

Saturday, 6 February 2021

Smart blender | free gift @guardian

last year, masa guardian buat promo beli certain amount (dh lupa actually exact amount) then dpt make-up box, MZ sempat beli 2 round so dpt lah 2 make-up box tu, masih elok terletak atas my dressing table tu, digunakan dgn jayanya

so this year, ada lagi promosi yg menarik kat guardian, this time, dpt blender plak!! kena beli cosmetics/fragrance RM100







have a nice weekend everyone!!!

Tuesday, 2 February 2021

More reasons to cook | hopefully

MZ ada menang Philips all-in-one cooker ie pressure cooker model HD 2137 (retail price around RM550, tp kalau kat shopee boleh dpt rege around RM300+)....
happy and syukur sgt2 sbb ni memang wishlist MZ, apatah lg my adik 2 org memang ada beli dan guna benda ni kat umah masing2..
MZ dpt benda ni last few weeks lagi then tak de masa nak unboxing and try guna...
akhirnya, ari ahad lps, MZ dh unbox benda ni and dh guna utk masak-->>masak sup ekor!!


ni accessories yg diberi bersama pressure cooker ni..utk steaming/steam mknn

ni cute measuring pot


dapat buku resepi jugak



moga2 lps ni MZ semakin rajin masak mcm2 guna pressure cooker ni...adik MZ suka bake cake dan masak pulut kuning dlm ni, adik yg sorang lg pun ,wife dia masak mcm2 , apatah lg wife dia rajin dan pandai masak

dan MZ juga telah gigih menjoinkan diri dlm FB group ni--adik MZ yg suggest (sblm2 ni MZ join FB group aifryer jer)


have a nice day everyone!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails