Thursday, 29 July 2021

What's so special about Port Meirion

Port Meirion (PM) = jenama pinggan mangkuk yg famous kan UK, dan famous juga kat Msia
semasa MZ kat Notts, memang my Msian friends suka (obses) beli PM ni esp time ada sale..diaorg siap buat rombongan time memborong PM ni...masa tu MZ mcm tak minat lah beli or kumpul pinggan mangkuk...now rasa sgt rugiiii tp actually time tu MZ focus study dan priority berbeza..gaji pun gaji masters jer time tu so tak de budget sgt pun if nak beria beli PM ..

so balik Msia, esp with social media..MZ plak tersuka dgn PM ni..
ada few friends yg selalu snap2 pic deko2 meja kat umah diaorg dgn full set PM..
so MZ pun try lah beli ie start kumpul...so MZ start beli last year...harganya tak murah sgt tp masih kategori affordable esp kalau beli sikit2 dan kdg2 ada juga yg dinamakan 'seconds' ie 2nd quality tp tak de beza mana pun dgn 1st quality...

jom MZ tepek my current collection of PM

ni MZ beli last month...2 pcs (2 items)...beli kat ig shop...yg best sbb ready stock...

actually sblm2 ni ie thn lps, MZ beli dari website/FB shop...tp letihhhh sbb pre-order...biasanya 6 bln baru dpt, kdg2 dekat setahun sbb delay masa shipping/custom clearance  etc...


set pinggan dah ada 2 set ie yg pinggan besar2 dan medium size..so dh cukup pinggan tu utk my lil family

set mangkuk kecil (dessert bowl) pun dh ada satu set


ni plak baru dpt 2 hari lps...beli another 2 items...pun dari ig shop yg sama...dia memang wrap dgn bubble wrap yg sgt2 tebal..puas hati! yalah kos postage pun RM25 (via gdex)






so what's so special about PM ni? bg MZ, sgt cantik! dan unik sbb mcm lukis2 kat pinggan esp motif/design bunga2...yg MZ collect ni nama designnnya botanic garden...dan sgt cantik kalau snap2 pic jugak, yg pasti unik dan famous dgn trademark corak2 hijau keliling pinggan tu...
MZ tak guna secara harian sbb kat dapur MZ tu dh tak de space..MZ guna set corelle country rose...corelle kelebihannya ringan (selain cantik), harga pun ok, murah sikit dari PM...boleh jer nak tukar guna PM sebagai kegunaan harian, tp kena tunggu byk lah items/tunggu ada complete full set, baru cantik hidang2 mknn dgn full set gitu

satu lg psl PM ni...it reminds me of life in UK...sbb memang brand ni famous (asal) UK wpun tak semestinya made in UK (sbb kebanyakan kilang2 brg2 yg branded semua pun kat China)...so MZ selalu rasa dekat (ie dekat di hati) dgn UK dan apa2 yg related to it...MZ dan hubby memang nak repeat visit UK bila keadaan mengizinkan...one sweet day wpun tak tahu lg bila

nilah IG shop yg MZ beli ready stock...tp kalau item yg hot/best2, selalu jer sold out...

MZ dh pre-order set mug/gelas dari ig shop yg lain (personal shopper UK)..so may be lg 2-3 bln dpt, dan another set of mugs dari fb shop britbugs...yg MZ pre-order dari britbugs tu sblm MZ kenal ig shop portmerionz..dan dh ter pre order jugak dari britbugs tu 2 pcs of casserolle..ie mangkuk bertutup utk letak apa2 yg berkuah (sup etc)...tp memang letih menunggu...rasanya hujung thn ni baru dpt wpun dh order last few months...sbb kan musim covid seluruh dunia so delay (shipping/post/delivery)di mana2 shj esp items pre-order/from abroad...

ni lah salah satu inspirasi MZ....suka sgt tgk dan usha2 collection my fren ni (comper fren, who works as party planner)...nama sheeda...she said, dia collect semua ni dlm 3-4 tahun jugaklah utk dpt this impressive set...sheeda selalu travel dan time dia gi UK memang dia borong lah PM dgn jayanya

selain sheeda, kwn2 MZ yg MZ kenal semasa dok kat Notts (now semua dh balik msia pun) memang selalu snap2 pic diaorg kalau kat meja mkn memang guna set PM...so MZ pun berkenan laaa....haish...time dok Notts tak minat psl pinggan mangkuk PM ni, balik Msia baru terhegeh2 :p
so nanti bila dh dpt set mugs (2 set) dan 2 biji casserolle, nampak mcm hampir complete set...
next in the list nak beli pitcher/jug, cake stand etc etc..nak bg cute nice much complete set gitu..yg pitcher tu dh sold out kat igshop portmeirionz tu...memang this brand ada obsessed fans/collectors so mcm kena berebut jugak if nak beli limited stock item

stay safe everyone!

Tuesday, 27 July 2021

Hello pinky!

pinky never fails to entice me!

this pinky rose..baru jer beli pg td...beli kat giant jer pun...
cute sgt2 di mata MZ..
nak kena repot nanti



gigih usung rose ni dlm trolley...pg td MZ singgah giant sbb nak beli groceries

can't wait to repot it and arrange the pot in my mini garden
have a nice day everyone...wpun terkurung di rumah masing2

Sunday, 25 July 2021

For our friendship

entry ni kesinambungan dari entry semlm...
psl kepulangan one of my classmates ke negeri abadi

so last nite, lps isyak, weolls agreed to recite yasin bersama2..moga2 pahalanya sampai kepada arwah zainizam bin zainun...tu jer yg boleh kami lakukan...as a proof that we really appreciate our friendship...arwah memang baik2 orgnya..insya Allah, semoga tgh berbahagia di alam sana..

ni MZ sempat ler screenshot kami2 yg join zoom semlm..ramai yg tak boleh make it..ada yg tak sihat, tak online etc..so saper2 yg free dan available jer lah
dlm gmbr kat atas tu...anis, ummi dan azlin adalah my roomates...love them all!!!

lps siap baca yasin...pakat2 tanya khabar masing2 wpun memang kami keep in touch via wasup..tp ni sbb nampak muka masing2...rasa lg seronok dan rindu laaaa...
kami kat uia dulu2 dekat 6 tahun study sama2....dan masih bersahabat sampai sekrg..lgpun keje semua bidang yg sama...
moga2 kami semua terus bersahabat lillah ila jannah...aamin

Saturday, 24 July 2021

Goodbye my friend | salam akhir....

pagi td MZ mendapat perkhabaran duka...one of my classmates meninggal dunia..terkejut sgt...yelah, sbb tak pernah tahu arwah ada penyakit (info from some other frens kata arwah diagnose diabetic ketoacidosis) ...mula2 baca FB status (posted by anak dan isteri arwah) ckp arwah kritikal...dan few hrs lps tu...ckp dh meninggal....to be exact at 8.55 am pagi td...
arwah sebaya dgn MZ..kami sekelas dari matriks lagi...sampailah 4 tahun di main campus, memang kelas yg sama sbb kami batch express so ada satu kelas jer (1997-2000)...memang grad dan convo pun sama2...arwah keje ADO kat kedah...meninggalkan isteri dan 5 org anak, yg kecik baru umur 4 tahun :(

ni salah satu gambar kenangan kami sekelas..ni gmbr kat cafe uia (cafe econs) masa attend dinner kami sekelas..arwah zainizam zainun yg pakai tshirt kuning tu....dia seorang yang peramah dan happy go lucky..kira mcm yg menceriakan kelas jugaklah...dlm kelas MZ memang ada 8 org jer students lelaki...kelas kami kecik so memang kami sgt close..nowadays memang keep in touch via FB..kdg2 ada gak MZ sembang2/tegur dia kat his fb posting...

mati itu pasti..kita semua bakal jenazah..menunggu masa masing2...cuma tak tahu bila detik dan ketikanya

MZ panjatkan doa ke hadrat Ilahi agar arwah ditempatkat di kalangan hamba2nya yg beriman dan beramal soleh...aamiin

Friday, 23 July 2021

Kecil tapak tangan, nyiru MZ tadahkan

setiap rezeki wajib disyukuri..
2 hari lps..ding dong...bunyi loceng rumah...
rupa2nya ada my AIKOL colleague dtg hantar daging korban (tulang rusuk)..dia memang tinggal kat area bkt permata jugak cuma fasa 1, MZ fasa 2...
so merasa jugak MZ mkn daging korban tahun ni...rezeki2..alhamdulillah

masa sblm raya ari tu...MZ dpt sekotak cookies yg super duper cute....my student yg bg...hadiah raya katanya

dh try mkn one piece....manis of courselah, tp memang extremely cuteeeeee..syg nak mkn haahha

gambar selingan shj..

salam hari jumaat al-mubarak
moga2 kita semua terhindar dari wabak covid19 dan sentiasa dimurahkan rezeki..aaamiin
MZ ada meeting pukul 10 am jap lg

Thursday, 22 July 2021

OOTD

OOTD = outfit of the day

sejak pkp thn ni or now known as PPN fasa 1...dah tak leh nak gi daytrip ronda2 ke mana2 apatah lagi nak travel or stay overnite...thn lps sempat juga MZ cuti2 msia...sempat pergi legoland with my 3 boys, then pegi langkawi with mr hubby and razeen, then cuti2 terengganu our lil family...
thn ni..mcm tak de harapan nak cuti2 msia apatah lagi berOOTD kat mana2 lovely places with outdoor scenery...

so bila ada peluang OOTD wpun di rumah...so MZ pun posing2lah sekeping dua...

ni OOTD masa pagi raya haji...posing kat my mini garden jer pun...yg penting feeling2 photoshoot outdoor...ni MZ merasmikan memakai bj raya brand leeyararahman...actually ni collection raya aidil fitri last year..memang MZ beli last year pun tp tak sempat pakai sbb last year pun raya puasa kan PKP...so simpan jer dlm almari...

ni OOTD masa hari anniversary last week (friday 16/7/21)..MZ memakai kendal skirt kaler maroon dan blouse jovian..tudung bawal tu baru jer beli from sara scarves...

moga2 masih ada harapan dan kesempatan utk kita menikmati semula kehidupan sebagaimana era sblm covid19 melanda :(
Allaahul musta'an

Wednesday, 21 July 2021

Salam eidul adha july 2021

semlm adalah hari raya haji ie eidul adha..lupa nak buat entry sempena raya semlm, so hari ni jerlah entrynya, lagipun masih lg dikira hari raya kedua (merangkap hari tasyriq)

tahun lps dpt beraya di kampung bersama bonda dan adik beradik...thn ni tak de rezeki nampaknya :(
apalah ertinya raya jika tidak dpt bersama dgn org2 yg kita sayangi (selain my lil family who are are always here with me anyway)

so semlm...pg2 MZ masak nasi lemak...
hidang mknn atas meja
semua org mandi dan pakai bj raya (pagi2 baru MZ sibuk iron bj melayu papa and boys)
kami solat raya di rumah, mr hubby baca khutbah (yg MZ print dari teks jakim)
lps tu weolls mkn2..
then posing2 amik gmbr utk kenangan
then MZ call my mom
then MZ VC dgn adik beradik MZ (tu pun 5 jer dari 7 beradik)
then ulang mkn setakat lalu
oh yer, sempat kuar gi McD drive thru sbb razeen request nak kuar..
the end

now MZ tepek gmbr raya eidul adha kami thn 2021 ni




















ni juadah kami di pagi raya
MZ order rendang daging dari jiran MZ, nasi impit tu MZ rebus ketupat mini nona, kuah kcg tin adabi, nasi lemak memang masak jer pg2...sambal ikan bilis, telur rebus dan ayam goreng

ni plak gmbr JOTD (jewellery of the day)..MZ pakai masdora/pandora emas, dan cincin sakura dan rerama


then masa kuar gi McD drive thru..tukar dah JOTD nyer..pakai simple bangle dan cincin tema love2 jer

moga2 ada kesempatan kita semua untuk beraya di kampung pada tahun dpn bersama org2 yg kita sayang..aamiin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails