Wednesday, 5 October 2022

One nite stay | Premium Pool Villa @Lexis Hibiscus Port Dickson

weolls memang sedia maklum bahawa check-in time adalah 3 pm (majority hotel timing check-innya 3 pm mcm tasik villa, legoland etc), tp sbb lps setel lepak2 kat Pantai Teluk Kemang, weolls tak tau nak gi mana dah, masa tu baru 1.20 pm, so weolls pun gamble lah terus menuju ke hotel (1.30 pm), tujuannya nak settlekan urusan check-in (sbb we anticipate sure crowded dan ramai guests nak check-in) and then weolls redho--kira mereput kat lobby or waiting lounge sementara nak tunggu 3 pm

rezeki weolls sbb rupa2nya proses check-in sgt2 cepat (sgt ramai staff yg in charge) dan by 1.45 pm dh dpt room key utk check-in yayyy
so weolls pun queue dan terus naik buggy dan terus lah masuk bilik!!
'sadis part' --MZ konon2 beria rakam utk room tour..then tgk2 tak ter-rakam rupanya (ada recording 3 seconds jer) instead of 30 seconds..
so yg ada hanya gmbr2 jer lahhhh for future memories (masa naik buggy memang ada record lah dan post kat ig story)

ni reception/lobby lounge yg sgt spacious kat main building..meriah jer dgn guests yg ramai tp still ok (tak crowded sgt), ada byk kerusi jugak utk menunggu (sambil isi form utk check-in), so overall proses check-in sgt efficient!!

ni dlm buggy...mcm biasa, MZ dan boys excited hahahah bkn selalu naik buggy punnnn


and that's our room!!! 228 --nice number ;)

masa dh settle check-in, dpt beg warna merah (recycle bag) yg berisi 4 tin air dan 2 packet cookies..semua guests pun dpt, kira mcm welcoming refreshment gitew...i likeeeee

cookies ni sgt2 sedap!!

another thing that I like...set toiletries yg sgt cantik!!! dpt 2 sets, so sempatlah guna shower gel dan shampoo during our stay tu..the rest, bawak balik umah lah, cute jer letak dlm my bathroom


ni family pose, wajib ler hahaha setiap kali check-in...for future memoriessss


2 katil king size...memang ni pun wajib utk my lil family, so that 5 of us boleh tidur lena dan selesa..razeen menyelit in between ariff dan zharfan

nmpk mcm pnjg tp tv tu kat tgh2 jer..kiri kanan tu mcm glass wall jer (black)

ni sinki, toilet dan bathroom

wardrobe tu...MZ suka material gitu..ala2 separa transparent, dlm wardrobe tu ada bathrobe, bedroom slippers iron board dan iron...the best part dpt 4 towels dan extra 2 towels (warna biru)--so meriahlah weolls bertowel2 hahaha

nilah private poolnya...setiap villa comes with its own pool...dan sgt bersig jugak (compared dgn tasik villa, lexis is much better)

ada glass floor, nmpk air laut kat bwh villa ni




sekeping ni jer gmbr berdua--better laaa dari tak de


posing time!!! while my boys sibuk berendam dlm kolam hahhaha

handfie jugak...dh lama tak pakai pandora emas ni...memang pakai time outing jer sbb sayang hahaha tak leh pakai wat basahan takut kemik etc

ada lagi gmbr2 sekitar Lexis Hibiscus ni...next entry

Tuesday, 4 October 2022

Repeat P.D.

last weekend ie sabtu-ahad (1st-2nd Oct 2022), weolls pergi P.D...why P.D?
sbbnya tak dekat sgt dan tak jauh sgt dari our place, kira tak sempat letih sgt utk driving, and boleh solat jamak sbb lebih 90km distancenya dari gombak

part packing baju...excited lah jugak setiap kali dpt gi staycation kat mana2...esp thn ni most weekends memang zharfan tak available (driving class/seminar SPM etc)

ni pose wajib dlm keta

ni 1st pitstop...nabila agrofarm (kat daerah seremban), sempatlah ariff buat aktiviti archery kat sini (tak de gmbr), dan kami beli jajan2 jugak (nugget etc)

cuaca mendung sepanjang hari (dari pagi), selang seli drizzling  dan cooling sunlight jugak...gigih MZ ber OOTD berlatarbelakangkan ostrich dan kambing2 

2nd pitstop, repeat X treme park (area PD)...my 3 boys main go-kart --amik pakej utk 3 aktiviti (termasuk archery dan paintball dan glove RM3), total RM83, sempat gak order mknn ie fries utk razeen dan tauhu bergedil utk MZ



3rd pit stop, weolls singgah pantai teluk kemang...suasana basah sbb baru lps ujan (rintik), tak de gmbr...lepak2 kat stall tepi pantai, mr hubby order mee goreng dan air kelapa, dan kami mkn pisang goreng dan kepok lekor jugak...then tapau mee goreng dan nasi goreng jugak for lunch (nak mkn kat hotel lps setel check-in)--tak de gmbr jugak...sbb tak selesa nak bergmbr dgn keadaan lantai/tanahnya basah kesan lps hujan stop

so which hotel that we went for our staycation this time?
antara dlm wishlist MZ ie Lexis Hibiscus PD...
rasanya memang famous gak hotel ni sbb ada private pool kan..
dan faktor kedua, sbb selalu nampak ada one comper tu (Dr Khai) dh berkali2 stay kat situ (dia sgt byk menang contest hahahah) so MZ pun teringin gitew

alhamdulillah, MZ and my lil family direzekikan utk stay kat Lexis Hibiscus ni
pun hasil contest ..menang masa bln mac 2022 lagi...cuma tak redeem2 jer..points utk travel (Wonderfly) --lebih kurang Klook etc


finally dh redeem ie utk stay kat Lexis Hibiscus tu (done that on 23/9/22 ie seminggu sblm our staycation), syukur masih ada available room...rate hotel yg MZ booked via wonderfly ni RM688 (if tgk rate kat agoda, cecah RM1k jugak pernite)

then kena email direct to hotel, dan attachkan voucher ni...so dptlah stay kat Premium Pool Villa (MZ top up cash RM63 sbb points yg menang contest tu tak cover 100% rate hotel stay ni), cepat jer hotel tu reply utk confirmkan my stay request. kira sgt efficient la!

next entry, gmbr2 kat Lexis Hibiscus ;)

Monday, 3 October 2022

Swimming time!

ni final entry utk kisah staycation kat berjaya times square...previous entries ada kat SINI, SINI dan SINI

setiap kali staycation, memang benda yg wajib buat ialah kami swimming satu family--family bonding time

so just nak tepek random pics here..for future memories..

pool kat Berjaya Times Square Hotel ni memang sgt2 besar laaaa...dan time kami mandi manda tu, tak ramai org pun (ada dlm 5-6 org jer yg dtg swimming, tu pun time weolls dh hampir siap dah), so kami conquer lah kolam tu

landscape yg sgt cantik kat area pool tu..ada water fountain


kolam kanak2 pun sgt besar, tak dlm pun

ni kolam dewasa...shapewise, mcm bentuk panjang/bujur melengkung



razeen memang mandi kat kolam dewasa, we just make sure dia pakai float tu all the time, dan of course kakinya tak cecah lah lantai pool, pool dewasa ni kedalamannya 1.2m (kalau tak silap la), tp memang below 1.4m


gigih wefie guna handphone (samsung Z fold)...hampir2 terpercik air kolam tu..fuhh suspens jap

tu jer kisah staycation Berjaya Times Square Hotel 
salam hari isnin, dh masuk bulan october jer...so 2022 cuma berbaki less than 3 months now...
have a nice day everyone!

Tuesday, 27 September 2022

Highest score | Student Feedback Survey (SFS)

MZ selalu gerun nak check markah/rating/score utk SFS --setiap sem, students akan rate/bg markah for their lecturers..
rasa2nya to score 90 above tu memang norm (setahu MZ lah--MZ assume so)

syukur alhamdulillah, last sem, MZ dpt highest score (my own record)..kat SFS online tu, ada markah dari thn 2011 lagi (thn2 sblm tu SFS was conducted manually so tak delah markah/rating online), MZ start ngajar kat UIA may 2004 (study leave sept 2007-aug 2011)

alhamdulillah, MZ score 97.43 - MZ ajar 2 subject last sem ie contract II and torts II





Insya Allah, this gonna me a motivation for me to give the best to my students :) new sem will commence on 10/10/22 ie 2 weeks from now

Monday, 26 September 2022

Buffet breakfast & in-room dining

sambungan kisah staycation kat Berjaya Times Square Hotel..

buffet breakfast is something that we always look fwd whenever we have our staycation
so bila stay kat Berjaya Times Square Hotel ni, memang MZ dh pilih siap2 pakej bilik yg comes with breakfast

our BF was at club lounge dan bukannya kat main cafe/restaurant (tp level yg sama, just jln ke depan sikit jer pun)

masa ni baru pukul 7 am lebih, so memang tak de lg any guest yg dtg mkn2, lgpun sbb mkn kat club lounge so sgt2 privacy lah, tak campur dgn other guests yg stay kat bilik2 lain (club lounge BF ni utk those yg stay kat Club Premier Suite and the like), actually dpt 4 bf, then razeen dia tak charge pun, FOC gitu..alhamdulillah (jimat duit MZ hahah)



nice theme colour ie grey (mcm tema kaler umah MZ)



mcm weolls jer conquer tmpt ni hahaha cuma masa dh siap mkn, baru ada lagi satu family dtg bf

ni mknn MZ..normal spread of buffet BF jer..oklah, byk jugak choice (cuma tak de lah mee/bihun sup)

the nite after we checked-in, semua pun dh letih dan malas nak kuar menapak pegi mall (yg attach dgn hotel jer pun), so weolls order room service utk in-room dining jer...harga sgt2 ok dan dpt 20% discount jugak (benefit bilik Club Premier Suite)...taste-wise, semua sedap kecuali spaghetti aglio olio tu below expectation (keras sikit), anyway, total 5 mknn yg weolls order ni below RM100 (after discount)

ni plak gmbr sblm check-out, ie weolls singgah kat main restaurant/cafe hotel sbb dpt complimentary drinks...wajiblah try kan sbb tu memang benefit bilik tu..

MZ memang orange juice lover

ada satu lg entry psl staycation ni ie gmbr2 kat swimming pool
have a nice monday everyone!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails