Friday, 31 December 2021

July - Dec 2021

~for personal reference only~
July

(1) 7/7 - nama mr hubby dpt conso contest gilette-guardian, hadiah vou RM100, nama MZ conso olay-guardian, vou RM50, dh selamat terima on 21/7/21



(2) 12/7 - menang conso contest bouncia, hadiah towel norwex worth RM258..dh selamat terima hadiahnya on 29//9/21

                                                  
(3) 24/7- nama sil dpt starbuck gift card RM20 utk promo contest polident, dh selamat terima on 27/7

(4) 27/5- nama my niece menang contest safi supa-guardian, dh selamat terima hadiahnya on 25/8/21, dpt pillow case satin dan vou guardian RM50



August

(1) 16/8 - menang conso contest minute maid, dpt voucher shopee RM50 (five names), syukur alhamdulillah, seronok ler MZ shopping2 kat shopee hehhe beli rak pinggan, bantal, rendang PU azman etc etc. then dpt email, 3 names dpt hadiah coke container (bekas makanan).


(2) menang conso contest Nips, dpt mynews credit vou RM50, received on 8/8/21



Sept

(1) 24/9 - menang conso contest softlan via whoops, dpt seng heng vou RM50, dh selamat terima on 23/10/21

(2) menang conso contest kotex herbal, dpt tng ewallet RM100 (dh selamat terima on 30/12/21)

(3) 28/9- menang conso contest haribo, dpt mugs jer, pun dh terima on 23/10/21


Oct

(1) 11/10- menang conso prize contest dettol (nama niece), dpt e-vou guardian RM200



(2) 20/10 - menang conso contest colgate total, dpt hadiah gift card jd sport worth RM100 (nama niece)

(3) 31/10-menang conso contest jacob @giant, hadiah vou RM50, dh selamat terima on 13/12/21 dan setel digunakan pada hari yg sama (utk membeli beras, telur, sayur heheheh)


Nov

(1) 2/11- menang conso contest colgate total, dpt vou grab RM50x2nama (nieces)

(2) 18/11- menang 2nd prize contest kinder bueno..ENTRY yg ini


(3) 19/11 - nama MZ menang conso (special prize) contest tigerbalm, dpt hadiah luggage size 20 inch, dh selamat terima (dan selamat simpan kat atas almari dlm bilik, tambah koleksi my existing luggage bags)

Dec

(1) 11/12 - menang osim face massager *uGlow Cleanse) dari contest hada labo..dh selamat terima hadiahnya in jan 2022







Wednesday, 29 December 2021

It's time to change | my latest cholesterol level

...nak kena tukar gaya hidup (pemakanan) dan menu seharian nampak gayanya...no excuse...

last week MZ pegi buat blood screening ie check darah utk check cholesterol level etc
sepatutnya buat every year tp last year MZ tak buat sbb tangguh2 PKP etc tgk2 dh end of 2021
this time MZ buat check-up ni kat Dunia Lab Wellness Batu Caves, MZ amik yg basic jer, harga  RM70

so as expected, sbb dh lama tak diet dan tak jaga pemakanan (makan semua benda dgn jayanya)...so kolesterol jahat (LDL) naik sampai tahap bahaya dah ni....masa tahun 2019, ratenya on the border ie 3.9...ni memang dh naik kaw2 punya...



so gigihlah MZ baca apa yg Dr Zubaidi tulis (kat his telegram) psl healthy lifestyle utk lower down the LDL tu




then MZ pun buat simple summary based on apa yg Dr Zubaidi advise tu

Avoid: daging merah, santan, produk tenusu, marjerin, mknn bergoreng, processed food, fries, frozen food, cakes, roti, pastry, biskut, cookies๐Ÿ˜–๐Ÿ˜ฉ๐Ÿ˜Ÿ
Take: minyak zaitun, kcg gajus, kcg badam, fish, epal, pear, kurma

MZ dh order minyak zaitun brand Olivie (via shopee)---memang selalu nampak Dr Zubaidi promo2 that product
dan insya Allah nak try buat IF or apa2 diet yg tak stressful--dulu2 MZ pernah buat atkins tp rasa stress sbb terlalu byk benda yg kena avoid, so tak leh nak istiqamah, last2 jd rebounce plak

self reminder: health is wealth, no excuse yer MZ...kena jaga kesihatan laaaa

Tuesday, 28 December 2021

Things that we do on our staycation

nama pun staycation, so memang check-in to enjoy our stay and utilize it fully gitew..

for our lil family, dua benda yg wajib tiap kali pilih tmpt utk staycation--kena ada swimming pool dan buffet breakfast

so lps setel check-in, weolls terus siap2 tukar bj mandi dan terus pegi pool...pool kat Park Inn by Radissson ni located at the ground floor...convenient jugaklah, dekat jer dgn lift

kebetulan masa weolls mandi manda tu, tak ramai org pun..ada sorang jer budak lelaki tgh swimming...

so kiranya kami conquer that pool for our lil family..pool ni tak dlm pun, 1.2m jer, so seronok jer main2 air sambil swimming2

my 4 heroes

MZ mandi gak...ni 2nd time pakai swimming suit muslimah version (labuh and loose)--ari tu dh rasmi pakai masa pegi Residence Inn Cherating

ni gmbr masa pagi 2nd day (ahad) ie lps setel breakfast...our boys layan pool for 2nd round..MZ tak join dh sbb pg2 air sejuk so tak tahan sejuklah nak main air kat pool tu

zharfan sempat testing alat2 dlm gym tu..gym tu betul2 facing pool

sbb MZ tak mandi..so jom lah berhand-fie..ni memang fav pair of my jewellery...tak de budget nak beli yg baru

setel kisah pool, ni kisah buffet breakfast plak....MZ top up byr siap2 utk tambah lagi 3 pax..sbb room stay tu comes with 2 bf jer...ariff umur 12 dh dikira adult, so MZ top up byr utk 2 adult and 1 child (razeen)

alhamdulillah, puas hati dgn bf spread--byk choices of food! meet my expectation lah! Park Inn by Radisson ni hotelnya rating 4 star (ada jugak nampak rating 4 and half star kat agoda)


set kerusi dan meja kalerful so nampak ceria gitu!!teringat kaler yg sama kat legoland cafe

pilihan bf yg ada--ada nasi lemak (ada rendang ayam jugak), ada bihun goreng, ada bihun dan mee sup, ada lontong, ada telur rebus, telur mata, scramble, ada baked beans, wedges, sosej, ada roti, ada fruits, ada salad


ni makanan MZ...mee/bihun sup tu memang kena dgn tekak MZ--sedap!!! bihun goreng dan lontong pun not bad jugak

mintak tlg staff hotel utk snap gmbr our family..sbb 1st time dtg sini kan...dan sbb kalerful so nice jer dlm pic..dan time ni org lom ramai lg...8 am sunday morning...org start penuh masa pukul 8.30 am



ada kuih lapis dan apam steam..

ada 4 pilihan minuman...i like!!!

ni fruits

sempat jugak MZ mkn roti bakar letak kaya dan jem strawberry

ni suruh gmbr snap pic kat lobby lounge, lps setel bf



the best part of Park Inn by Radisson Putrajaya ni:

(1)pool besh sbb tak dalam..pool sgt bersih, dan ada toilet dan shower room yg sgt dekat dgn pool

(2) buffet breakfast yg sgt byk choices of food, sgt2 puas ati!

(3) deko2 moden, hotel pun baru dan sgt bersih

(4) wifi sgt laju! MZ sempat layan astro go lagi masa teman my boys mandi pool 2nd day tu

(5)staff friendly (staff kat reception time check in check out ) dan staff kat tempat mkn (bf)

(6) lokasi strategik...dan dpn hotel ada mall kecik (tp lengkap semua.ada groceries store, tmpt2 mkn, 7-eleven etc)---weolls mkn mlm kat restoran nasi kandar dlm tu---jln kaki jer lintas jalan, tak pyh drive

(7) lif laju dan efficient, so tak pyh tunggu lama tiap kali nak naik lif

(8) dpt pensil yg cute hahah (kaler putih) dan shampoo yg hotel provide dlm bathroom pun overseas brand--lupa bwk balik wpun dh guna tp tak abih guna 




actually if booking early ada jer bilik rate RM300+, tp sbb MZ booked last minute dan pilih option pay at the hotel (booking via agoda) dan dh include bf for 2 pax, so total rate yg MZ byr (termasuk top up 3 bf time check in tu), RM584.

anyway, it was a lovely, enjoyable staycation that we had here
looking fwd for next staycation at different location plak insya Allah, next month plak kalau ada rezeki

Monday, 27 December 2021

Unplanned staycation | Park Inn by Radisson Putrajaya

alkisahnya ari sabtu merangkap hari krismas 25 dec, mr hubby off keje (sabtu memang dia keje alternate), so weolls kuar pegi lunch kat The Curve...
then masa tgh order2 mknn tu, mr hubby ckp jom gi tido hotel!
so MZ terus surf agoda, cari hotel yg sesuai..mr hubby propose area putrajaya
godek2 ternampak hotel (with the tagging newly built) nama Park Inn by Radisson Putrajaya...kiranya weolls booked hotel ni few hours sblm check-in jer..so harga agak pricey sbb last minute kan, dan sbb 25 dec ie public holiday/weekend jugak

so lps setel lunch, terus bergegas balik umah, amik bj utk mandi kolam, bj tidur dan bj nak pakai esok pagi (share satu luggage jer utk kami ber5)

bertolak ke putrajaya...well actually hotel ni bkn betul2 dlm putrajaya pun..location wise..sebelah UNITEN jer...dan opposite dgn mall kecik..

MZ tepek pics lah

ni gmbr wajib lps check-in, posing satu family atas katil sblm bilik jd messy

bilik kami kat tingkat 1 (no bilik 110)

bilik ni kategori deluxe, weolls amik 2 beds (semi double) ie besar sikit jer dari single bed


ni kat depan lift



konsep deko2 hotel ni reminds us of travelodge kat UK.....(MZ and mr hubby memang sentiasa rindukan bumi Notts)

hotel ni dibuka last year oct 2020 (MZ tanya staff tu masa check-in)

ni gmbr wajib dlm keta setiap kali weolls kuar gi jln2/ronda2 apatah lagi if menuju tempat staycation, semua dlm excited mood

ni MZ record suasana kat lobby --MZ suka konsep deko2 modern minimalist


next entry--what did we do during our staycation

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails