Thursday 25 July 2024

Steamboat dinner in the tent


steamboat dinner tu part of the package utk caravan stay ni..memang dihantar direct to our respective caravan...staff yg incharge hantar2 steamboat ni adalah foreign worker (rasanya Bangladeshi), dan semuanya pun sgt frenly...mr hubby siap mintak extra chair dan mintak tlg snap2 our picture jugak (masa waktu ptg, kat atas tangga)..hanya 4 chairs provided for each tent, kami ber5 so tak cukuplah kerusi tu..syukur dpt kerusi extra :).. steamboat dinner dihantar pukul 7 if ikut jadual but mr hubby request dgn staff tu utk antar seawal 6.30 pm..so kami siap mkn sebelum maghrib lagi laaa ie time hari masih cerah.

nilah set steamboat yg kami dapat..byk jugak itemsnya, cukup laaa utk 5 of us (disclaimer: mr hubby tak berapa kenyang la kalau tak mk heavy cthnya nasi dan sewaktu dgnnya)..kami request kuah tomyam, sbb ada jugak pilihan sup biasa

tak guna dslr so wefie guna hp jer ni...one for the memory!


ni gmbr yg MZ dpt via wasup masa MZ tanya pihak stellar psl food menu

ni gmbr MZ posing2 dgn bunga! actually yg putih kat belakang tudung MZ tu adalah tent/khemah, sekali tgk nampak mcm veil putih bersambung dgn tudung MZ( ezna la yg komen gitu hahahah i tak perasan pun ilusi optik la tu)

ni gmbr from hp zharfan ie open space cinema , ie zharfan dan ariff pergi tgk movie waktu mlm

ni lps dh siap dinner, ie ariff basuh semua pinggan mangkuk kat sinki outdoor tu...kami sefamili jenis suka mengemas laaa, tak suka sepah2, so akan make sure everything is neat and tidy wpun time bercuti

MZ dpt bunga ni waktu mlm ie lps setel dinner--mr hubby and zharfan pergi ke psr mlm yg kat bwh bukit tu (distance wise dlm 600m from stellar) tp naik keta lah sbb tak larat nak turun dan naik bukit jln kaki mlm2 (gelap jugak la)..2 bouquet or roses dan one stack of lavender yg sgt2 wangi!

MZ candid gmbr mr hubby tgh healing

nilah night view from our caravan..ngamlah utk healing2 sbb udara/suhu sejukkkk

just before MZ masuk caravan utk zzzzz

MZ candid gmbr ariff tgh study..actually masa booking caravan ni, tak aware dgn jadual exam ariff dan unexpected sgt ada exam hari sabtu ie hari kami nak check in dtg stellar...so kami bertolak ke cameron highland lps ariff abih exam laa no choice..dan hari isnin-rabu (minggu ni ie done already all) ariff kena sit for his exam.

ada lagi 2 more entries psl cuti2 stellar ni...ie instgrammable cafe and then last entry psl tips/info/rate stellar.

have a nice day uolls!

Wednesday 24 July 2024

Stellar caravan staycation | After check-in

entry ari isnin, MZ dh share video pendek ie masa room tour/check-in tu...
aktiviti utama bagi famili MZ ialah posing2 for future memories...
my boys and mr hubby memang dh sedia maklumlah... (mentally ready utk aktiviti berposing)... dan syukur mereka bagi kerjasama lah utk posing2 hahaha wpun diaorg sebenarnyaaa tak suka sgt posing2 ni tp kenalah ikut kata mamanya kannnn!!

why caravan? alkisahnya mr hubby yg suggest utk kami try caravan staycation, sbb all this while, biasanya normal staycation kat hotel/resort jer utk special celebration. dan utk kami feeling2 the cold wheather merangkap early preparation for overseas trip jugak nanti insya Allah.

jomlah MZ tepek pics yer...ada few parts of kisah staycation ni, sbb penat nak tepek byk2 gmbr dlm satu entry.

MZ tepek gmbr2 dari DSLR dululah yer..gambar2 berlima semunya MZ guna tripod+timer. ni gmbr 1st selepas check-in..muat2 jer kami berhimpit2 dlm caravan ni utk posing2...suhu masa ni tak sejuk mana pun...tp dlm caravan ni ada aircond so nyaman selesa lah!

posing kat luar caravan plak..nama jenis caravan yg kami stay ni ialah 'cozy caravan'--ada 2 jenis caravan semuanya kat stellar ni...rate nanti MZ share masa final entry nanti yer, so saper2 yg nak try staycation kat caravan, boleh lah usha2.,,nama caravan kami ialah N1 the nest. sebelah tent kami, ada public toilet (ada 4 unit-rasanya), boleh shower jugak kat situ, tandas nya jenis mencangkung). MZ mandi dlm caravan jer, tak yakin nak mandi kat public toilet tu wpun tak ramai pun total guests kat stellar ni sebenarnya.

wajiblah gmbr berdua sbb staycation ni memang sempena 20th anniversary

cozy caravan ni memang comes with a tent betul2 sebelah caravan, ada meja dan kerusi, tent ni utk kami ber-steamboat dinner...kami solat dlm tent ni jugak, boleh zip tutup terus both sides, memang mcm bilik jugak tent ni..MZ bwk picnic mat utk lapik masa solat...dlm caravan pun boleh jer solat cuma muat2 utk solat sorang jer at one time. masa waktu mlm tu, ariff memang study dlm tent ni sbb dia tgh exam laaa, MZ plak dah zzz awal2 lagi..zharfan plak tidur at 12.30 am sbb dia healing sorang2 kat luar caravan hahah enjoy the wheather katanya

view from our caravan & tent...kat bahagian bawah (lower ground/lower level) ada tapak2 khemah dan ada bangunan cafe merangkap reception jugak

langit biru dan awan kepul2...masa ni dh pukul 6 pm lebih ni..good wheather, nyaman especially bila ada angin bertiup...MZ pakai dress yg MZ beli kat Temu apps tu..tp memang kena pakai jaket sbb kat bahagian sleeve tu, materialnys stretchable so nmpk fit sbb kaler terang ie light grey

ni utk my future throwbacks (mesej untuk diri sendiri: hargailah pasangan kita sementara masih ada masa dan kesempatan, insya Allah)

ni kami menapak nak naik kat bahagian atas ie ada cafe utk breakfast, dan kat atas ni ada few more caravans tapi nama dan kategori berbeza ie namanya 'nest caravan'

ni spot utk OOTD ie sebelah tmpt mkn (utk breakfast) dan ada open cinema jugak pd waktu mlm (ada tayangan movie--zharfan dan razeen sempat dtg tgk movie jap time diaorg ronda2 waktu mlm utk enjoy the cold wheather)

next entry..our steamboat dinner...in the tent!

Tuesday 23 July 2024

My 1st sunflower

last nite MZ nak buat entry psl staycation tu tp lappy buat hal plak..
So ni short entry jer lah dulu..
Bila dah naik cameron highlands, biasanya org akan beli ole2..MZ tak terkecuali laa..simggah kat satu stall time otw balik dh ni

MZ beli bunga ros dan sunflower..ni 1st time MZ beli sunflower



Beli pokok cili jugak..of course yg dh siap berbuah
 
MZ suka ros ni sbb 2 kaler..ada tompok2 putih sikit tu

Close-up..

Tp MZ tak expect high pun sbb biasanya bunga2 dari cameron ni tak tahan suhu panas..

Have a nice day uolls

Monday 22 July 2024

Sneak peek | Our caravan staycation

full entry later..

MZ just share short videos dulu yer..

ni lps check-in (room tour) ptg 20/7

ni short video masa nak gi breakfast ( pagi 21/7)

salam hari isnin uolls

Saturday 20 July 2024

Off for a staycation

Insya Allah we are having our staycation (cuti2 Msia) today until tomorrow...moga tiada aral dan smooth semuanya


happy weekend uolls!

Friday 19 July 2024

Laksa Johor yang sedap | Pakcik Pasar Malam Sri Gombak

MZ ni penggemar laksa johor...dan antara yg sgt sedap kat tekak MZ ialah the one sold by pakcik pasar malam sri gombak...biasanya setiap ptg isnin, dan kdg2 ada jugak pakcik tu masa hari sabtu...psr mlm kat sri gombak (near pasar besar sri gombak/bulatan) berlangsung setiap ptg sabtu dan ptg isnin setiap minggu.

pakcik ni (MZ tak tahu nama) ada jual spageti bolognese dan air balang jugak, selain laksa johor.

kalau singgah few minutes lps azan asar, memang stall ni tak de org sbb pakcik tu pergi solat (may be surau dlm pasar kot), so MZ akan tunggu sampai pakcik tu dtg balik --sbb biasanya MZ singgah stall ni masa balik keje, and ngam2 time azan asar (sbb asar kan masuk lewat jugak sekrg ni)

kuah laksa ni memang kena dgn tekak MZ, pekat ngam, secukup rasa (tak masin sgt), pendek kata memang sedap laaa. harga RM10 per pack.

salam jumaat almubarak & have a nice day uolls!

Thursday 18 July 2024

Give n take

..masih lagi entry edisi anniversary...ie nak tepek gmbr2 masa 16th july (selasa) merangkap hari anniversary MZ dan mr hubby...both of us keje (cuma minggu ni MZ ada jugak wfh sbb buat marking exam paper kat rumah jer). mr hubby plak, ari selasa tu dia masih berpuasa sunat (bulan muharram), so balik keje, memang ngam2 30 minit sblm masuk timing utk berbukak puasa.

MZ tak buat apa2 pun utk mkn2 ker or posing2 wpun special date sbbnya memang dh plan nak gi staycation sabtu ni, so nanti plan posing2 kat sana lah (tmpt staycation)..rupa2nya mr hubby beria menapau lauk pauk dari 2 restoran berbeza, siap beli kek jugak (satu slice), dan dia yg hidang semua atas meja...bila siap, beria panggil MZ utk posing hehehe MZ pun kalut lah gi pakai bedak dan tudung (if tak pakai bedak+lipstik, nampak pucat dlm gmbr)

zharfan yg jd photoG mcm biasa..
so nilah gmbr kenangan 16th july 2024. 
MZ rasa special sgt sbb ni 1st time mr hubby yg beria utk posing2 ni...
sbb seingat MZ, sblm2 ni, tiap kali anniversary, MZ yg beria put in all effort utk set up semua (ie beli2, hidang2 etc)..mr hubby pakai bj keje tu (sbb baru balik keje ni)

zharfan yg candid gmbr ni

mr hubby yg menghidang so set pinggan mangkuk jd mixed la (dia amik jer apa2 yg ada dlm cabinet hahah) kalau MZ, set pinggan tu mesti tak campur2 laaa


alhamdulillah utk segala kurniaanNya
salam hari khamis uolls!
ari ni MZ ada meeting pagi dan ptg laaa...full

Wednesday 17 July 2024

Pre-anniversary dinner

..ni kisah masa hari ahad 14/7/24 ie 2 hari sblm our anniversary semlm..
MZ dan mr hubby kuar dating berdua...mkn kat wira seafood jer pun (dekat2 jer dgn rumah kami)
our boys tak ikut, so kami tapau jerlah food for them


kami mkn ni..pulut mangga (memang sedap!)


mee goreng ni mr hubby punya (so-so jer)

bihun ladna ni MZ punya...sgt sedap!

our proper anniversary dinner kami tangguh utk staycation sabtu nanti..
salam hari rabu uolls!
MZ ada meeting ari ni (lps lunch hour)

Tuesday 16 July 2024

20 years together | Alhamduillah

tonite, 20 years ago, I became a wife to my other half..
and alhamdulillah, we have been 20 years together ...
dan moga terus dipanjangkan usia utk meniti hari2 tua bersama, especially membesarkan 3 org cahaya mata - our boys now umur 19, 15 dan 10 tahun respectively.

ni MZ tepek some of our previous years (3 tahun ke belakang) gambar anniversary.

ni last year ie 19th anniversary (KL tower)


ni 18th wedding anniversary (anantara desaru)

 ni 17th wedding anniversary (kat rumah, sbb PKP)



tahun ni (in 2 months time) we are travelling abroad insya Allah...sempena our 20th wedding anniversary ni...so countdown to spend time together (of course lah trip ber5, mr hubby wajib bwk anak2 kalau travel esp ke tempat yg sgt special)


thanks utk yg sudi wish dan mendoakan. 
MZ doakan yg baik2 utk kita semua (same doa for u!)



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails