Wednesday 30 January 2013

Bertudung dan berfesyen gaya trendy HIJABISTERS

me copy paste dari FB wardina safiyyah--ie ada org tulis surat kepada magazine Hijabista..

Surat versi Melayu dari Muslimah risau... pendapat anda bagaimana?

Kehadapan HIjabista dan HIjabisters yang disayangi…


Saya menulis untuk melahirkan rasa risau sayan dengan cara majalah anda ‘mempamerkan’ wanita berhijab. Saya amat percaya bahawa konsep ‘kesederhanaan’ haruslah diseiringkan dengan pemakaian Muslimah (termasuklah hijab) dan kesederhanaaan ini merupakan perkara yang teramatlah penting sekali. Kesederhanaan oleh itu, perlulah diberi keutamaan dan penekanan oleh setiap wanita berhijab dan bertudung termasuklah majalah anda

Tudung ini bukan berfungsi sebagai ‘ganti’ rambut yang kami tutup. Ianya juga bukanlah hanya sekeping kain atau berkeping-keping kain di atas kepala. Hijab datang dengan pakej lengkap, ianya merangkumi akhlak, intelek dan adab. Hijab simbol wanita beriman, kesederhanaannya dalam setiap yang dilakukan, kelembutan, kesopanan. Maruah dirinya. Kebanggaan dirinya. Majalah anda tidak langsung menampilkan ‘kesederhanaan’ yang dituntut’ Islam ini dan biarlah saya berterus terang ini ternyata salah sama sekali.

Meletakkan wanita yang hanya berhijab tetapi disolek bak patung seolah model antarabangsa dalam majalah Vogue (beznya cuma tutup rambut) adalah satu bentuk penghinaan buat kami wanita Muslim. Juga menyedihkan apabila wanita berhijab tersebut sendiri rela diperlakukan sebegitu rupa, dieksploitasi dan cuma menipu diri bahawa mereka berada di jalan yang benar dan membuatkan Tuhan mereka gembira hanya dengan menutupi rambut mereka. Ya Allah, bagaimanalah anda boleh berfikir anda menggembirakan Allah dengan berhias dan bertabaruj sebegitu rupa sambil menayang kecantikan rupa paras dan tubuh badan anda?


Majalah anda seperti juga Vogue dan Cosmopolitan dan majalah-majalah seangkatan dengannya tiada LANGSUNG dimensi intelek mahupun spiritual didalamnya menjadikannya majalah ini kosong. Majalah anda secara tidak langsung berjaya ‘brainwash’ minda para hijabisters dengan menaikkan hawa’ nafsu mereka untuk berbelanja lebih banyak barang, lagi dan lagi. Hakikatnya wanita yang benar-benar beriman, seorang Muslimah sejati TIDAK perlu menayang segala aksesori kepada orang lain. Nilai wanita Islam BUKAN pada barangan tetapi keyakinan dirinya bahawa apa didalam hati mereka dan minda mereka lebih berharga dari segala gelang, kacamata hitam, kasut tinggi, tas tangan yang anda sogok di setiap muka majalah anda.

Majalah mempengaruhi pemikiran anak-anak muda yang masih mentah untuk menipu diri mereka dengan merasakan bahawa mereka akan lebih cantik dan dihormati dengan KASUT, AKSESORI dan style tudung yang merapu dan merepek.

Di dalam Quran Allah menegaskan bahawa Taqwa adalah pakaian yang terbaik. Tolonglah beritahu dan tunjukkan kepada saya dimana, di muka surat mana and tampilkan mesej ini? Malangnya tiada, tidak di satu muka pun. Ianya majalah yang menjual baragan semata, majlah berbentuk konsumer membuatkan para wanita jadi gila, menurut nafsu untuk membeli, untuk mahukan barangan material yang mungkin tidak langsung diperlukan atau mampu mereka miliki. Lifestyle yang anda tampilkan tidak berapa kena dengan syariat Islam. Masalahnya anda menggunakan Islam untuk menjual. Ini amat mengecewakan. Kemudian ramailah para gadis berangan untuk menjadi seperti covergirls yang telah pun anda tampilkan dengan badan yang ramping, barangan yang hebat dan muka yang gebu yang semestinya sudahpun anda photoshopkan wajahnya. Ianya palsu semata.

Saya jujurnya risau anda merosakkan nilai hijab dan wanita Islam dengan majalah ini. Yang cuma diberikan penekanan adalah kecantikan yang palsu. Saya merayu, tolonglah dengan sepenuh hati nilailah dan muhasabah majalah anda dan isi kandungannya. Kami perlukan majalah yang menaikkan iman kami, yang menjadikan kami Muslimah yang lebih bertaqwa dan disayangi Allah. Majalah yang membantu kami mengubati penyakit-penyakit hati kami, bukan majalah yang membawa mesej apa yang penting adalah rupa anda pada LUARAN, baju apa yang anda pakai dan cara anda mengikat tudung. Walahu’alam

Ikhlas,
Muslimah yang Risau


note : bagi me, tak salah berfesyen asalkan MENUTUP AURAT--bukan balut aurat yer :)

8 comments:

PERMATABIRU said...

lain org lain pendapat kn..yg penting tahu niat asal bertudung..untuk apa kita bertudung..

Sheherazade said...

dulu pon hampir2 teringin nak jd fashionista,hijabster
mmg ade terfikir bila pandang majalah ni

less is more

Masya said...

pada saya jangan jadi mangsa fesyen sudah hihihihihihi....

Ayu Zarina said...

tak pernah teringin nak beli majalah ni...ntah sebab nampak over kot...lagi suka majalah NUR..

CatlinaFly said...

kena tau beza, antara bungkus dengan balut..bungkus: utk cover aurat...kalau balut tu semestinya sendat.. :)

sebab tu umat akhir zman ni ada yang bertudung , berpakaian tutup litup tapi nampak seperti telanjang (ketat, sendat, nmpk segala2 lekuk tubuh)....

sy juga risau bila unsur2 jahiliyah menyerap masuk secara halus pada fesyen wanita muslim..

Islam tidak meletakkan syarat utk fesyen tudung tapi mestilah yang

1.menutup aurat
2.tidak menampakkan bentuk tubuh
3.menutup dada

wallahualam, sy post ni as remidner for myself also

Gieyana said...

ada perasan byk magazine gak..:-)d

Unknown said...

saya setuju dgn dia walaupun saya ni tak sempuran mana. berhijab biar menunjukkan identiti berhijab yg betul. Sederhana, less mekap, tudung labuh, baju longgar and so on. Bukan riak menunjuk2 dipapar sana sini. Huuu just opinion ;)

Ezna Khalili said...

tutup aurat dan tutup urat. Banyak beza tu. Tanda akhir zaman di mana tudung ni bukan satu kewajipan tetapi fesyen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails