Wednesday, 10 March 2021

Bila lori ikea datang | tukar warna tema

ruangan dalam rumah MZ memang tak luas so memang tak boleh nak beli apa2 perabot dah pun

alkisahnya, ada one almari (display cabinet) kat ruang tamu ni dh buruk...tema umah MZ ialah putih (pernah gak tema merah)...so now almari putih tu dh buruk, kaler putih senang jadi faded/yellowish, dan ada rosak gak kat dinding (belakang) almari tu
so MZ pun dispose (gave away)..tanya jer kat telegram group gombak, ada jer org nak nak..so dia dtg amik dgn lori..MZ byr sikit lah utk kos dia angkat dan kos lori dan kos suruh dia buang kat mana2 almari tu

then kena beli almari baru lah...
MZ and hubby ni satu kepala bab2 suka brand yg sama...kami masih setia dgn ikea...so
tadaaaa
ari ahad lps, lori ikea dtg antar brg yg kami beli

kami beli HAVSTA --tak byk choice pun utk perabot kaler grey..ni salah satu yg ada
kami amik service installation jugak..so staff ikea tu yg pasangkan almari ni..mr hubby yg kemas2 susun2 tu...i'm lucky to have a spouse yg sgt suka mengemas dan concern psl safety dan cleanliness

actually, kami pergi ikea 3 kali..ie ari jumaat, sabtu dan ahad...masa pegi ari jumaat, tak dpt nak beli/order brg sbb system (computer) down time kami nak order tu..then pergi lagi ari sabtu...settle order...then balik umah (pg esoknya) MZ baru noticed MZ tersalah order..patutnya order sofa....tgk2 order cover sofa shj...adoyai..lori ikea dtg antar brg on sunday morning ie HAVSTA dan EXTORP cover...MZ dan hubby gigih pegi ikea lagi on sunday tu..pergi order EXTORP sofa frame plak...my mistake lah tak check invoice betul2...sales assistant tu yg salah key in tp MZ tak double check..so extorp 2 seater tu dihantar oleh lori ikea pada hari isnin...dua hari berturut2 lori ikea dtg (penat kena byr 2 kali kos delivery)--staff ikea yg hantar tu pun org yg sama heheheh

anyway, masa ari sabtu tu..weolls beli cash n carry carpet STOENSE ni....

sejak rentas daerah dibenarkan dan sejak epf isinar dh approve...org sgt ramai di mana2 shj termasuk ikea...the obsession is real..

nilah my current living room...dh ada sofa extorp 2 seater dan 3 seater (the old one)...nak beli new cover utk 3 seater tu tp abih stock kat semua outlet ikea kecuali ada stock kat tebrau, johor...jauhhhhhhh...
EXTORP 3 seater tu dh lama giler usianya ie masa MZ mula2 beli dan pindah masuk umah ni..tahun 2009...dh byk kali tukar cover..kusyennya pun dh lembek/penyek :p memang worth the price sbb digunakan dgn jayanya..so if dpt tukar cover baru...nampaklah baru sikit...tp tak tahu bila akan restock cover kaler grey ni :(

alhamdulillah...rumahku syurgaku....
have a nice day everyone!

1 comment:

Ezna said...

Cantik jugak kabinet you tu Suzz. Warna putih cantik tapi susah juga nak jaga tu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails