Tuesday, 2 August 2022

Kad kredit kena hack sekali lagi

pagi semlm, MZ check penyata/banking transaction via m2u..tgk2 ada unauthorised transaction laaa in USD--bila convert jd RM131+ gak laaa adoyai..MZ memang regularly check transaaction sbb memang guna credit card utk isi minyak dan beli groceries--tp semua local transaction lah, memang tak berani nak guna utk overseas transaction/website (tak de keperluan pun)

sbb ni kali kedua kad kredit kena hack, so tak berapa panic compared 1st time kena (last year or last 2 years)
so MZ terus call hotline/customer service centre(nombornya ada kat belakang cc tu)..then staff maybank tu ckp dia dh block terus kad tu akan kurier kad yg baru dlm tempoh 5 hari bekerja...dan MZ kena email dispute form (sama jer proses mcm kejadian sblm ni) masa 1st experience dulu, amount lg besar ie RM400+, dan sgt lmbt nak dpt balik ie dekat2 4 bln, tu pun lps MZ follow up call

form ni MZ amik kat website maybank, download jer then print then isi then scan (guna simple canner apps sbb printer MZ tak leh nak guna function scanner)


ni nak kena follow up jugaklah next month, if not, memang kes jd lmbt/kena peram sbb high volume of cases katanya

kacau emosi betul bila jd mangsa hackers gini
moga2 cepatlah setel dan revert balik amount tu dlm akaun MZ..serabut tgk outstanding amount yg mana bkn kita yg guna pun duit tu

salam hari selasa
have a nice day

2 comments:

Rodiah Amir said...

Sama. Saya baru kena debit card. Sakit betul hati

mummy_ayu said...

Allahu....adventure nya la hai..moga dipermudahkan yer

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails