Tuesday, 28 January 2020

Blood screening | I have 6 months...

last week MZ dh buat annual medical check-up and blood screening/test...blood sugar, hemoglobin etc semua normal, BUT as expected, my cholesterol level ie LDL dh exceed normal rate...:(


previous screening (end of 2018), the reading was at the border ie 3.9, now dh jd 4.2..
doctor bg MZ 6 months to change my diet...kena jaga makan laaa betul2 this time...kebetulan lately MZ mcm kerap gak mkn seafood (udg & sotong)..rasanya tu antara penyebab utama jd naik bacaan LDL tu
so doc advised : tak leh mkn red meat, sea food, fried food..
yg lain2 ie ayam ikan vege and fruits semua boleh mkn, cara masakan either steam or grilled jer..

actually kat msia ni terlalu byk mknn dan masakan bergoreng (bihun goreng, ayam goreng, cries, ikan goreng mcm2 menu masakan, pisang goreng, kepok lekor goreng, sayur campur goreng, roti telur, etc etc etc..a longggg list!!)...so it's a real challenge lah to avoid these fried food/oily ones..apatah lg MZ sgt suka mkn bihun goreng dan kepok lekor..so nak kena avoid or at least kurangkan gradually

MZ dh start try mkn oats, then amik gak olive oil..and ada my colleague bg petua suruh mkn raw garlic..
semuanya MZ tgh try and will do my best..
sbbnya..bln june nanti nak kena buat blood screening sekali lagi, nak tgk turun ker tak my LDL rate tu..
if not...kena amik pil cholesterol laaa...which i don't want if i got choice :(

Allahumma yassir lii...aamiin

Wednesday, 22 January 2020

1st time dining here | KFry KLCC

weekend yg lps, mr hubby buat surprise ajak mkn2 kat KLCC..dinner okay, bkn lunch..actually weolls memang jrg2 kuar waktu mlm sbb semua jenis tido awal/cepat mengantuk mlm2

actually zharfan dh lama request nak mkn kat KFry...dia pernah mkn2 dgn his frens..so sibuk nak mkn2 satu family kat situ

so finally his request was granted by papa..
memang packed/full house biasanya kat mana2 KFry pun..msians are obsessed with korean food nampaknya..
so weolls kena tunggu turn jugak utk dpt seat..ada tempat menunggu khas..siap ada free drink lagi sambil menunggu turn utk dipanggil ke meja yg available


 ni we-fie sblm mknn sampai

ni posing lps mknn dh sampai...mintak tlg staff KFry yg snap pic

signature dish..ayam goreng korea pedas2..boleh pilih tahap kepedasan..and the unique part...ada proses to melt the cheese secara live by the staff ..done at our table..

ni dessert...razeen yg pilih nak aiskrim oreo ni

ariff plak order set burger (saiz XXL ni--tak abih mkn, so kena tapau bwk balik)..dan dlm pic gak ada gmbr ayam goreng yg dh dibaluti/wrapped with melted cheese

ni mknn MZ...soohoon goreng tp tebal bkn halus2...nama glass noodle ker apa ntah..ni digoreng dgn kicap dan sayur jer..rasa manis jer...so razeen yg mkn akhirnya..sbb razeen tak leh mkn ayam pedas2



ni dh settle mkn..kat kaunter bayaran...mr hubby tukang byr

oklah sekali sekala..memang kalau dine out..for our family of 5..average RM150-RM200 sekali mkn..so tak leh mkn luar kerap sgt..lari bajet hheehehehhe

salam hari rabu...looking fwd for the weekend yayyyy sbb cuti cny

Monday, 20 January 2020

Pengalaman memperbaharui passport di pejabat imigresen

alkisahnya MZ and kids will be travelling abroad this coming march... then ari tu baru noticed, my boys passport are all expiring in aug 2020 (mine expiring in 2022), so memang wajib renew laaaa passport zharfan ariff razeen ni..sbb minimum 6 months validity from the travel date

so sbb my boys kan sekolah esp zharfan & ariff, so kalau boleh, tak maulah ponteng sekolah semata2 nak pegi buat passport..

so MZ try nak renew kat UTC keramat mall..sbb UTC ni bukak sampai mlm..so ptg lps abis sekolah, gigih MZ drive to keramat mall..tak jauh sgt pun dari my area tapi kena lalu DUKE dan nak cari parking kat keramat mall tu memang seksa lah..
sampai kat dpn counter nak amik no giliran, dh abih nombornya, masa tu pukul 5.30 pm...rupa2nya limited number..dan org teramat ramai mcm sardine or even worse]

MZ tak putus asa, hari esoknya, MZ try lg sekali..pegi waktu yg sama, cuma awal setengan jam ie pukul 5 pm dh smpi dpn counter..pun nombor dh abis...
then masih tak putus asa,  nak try sesi 8 pm-10 pm plak, so kena amik nombor lps maghrib (staff imigresen tu ckp kena amik nombor around 7.50 pm)...so gigih MZ and zharfan solat maghrib kat keramat mall...tgk2 lps solat, queue dh pnjg sgt2...mcm dh ada 100 org tgh beratur wpun kaunter lom bukak...so give up..tak mau dh try UTC keramat mall..

next try..UTC sentul plak...masa thn 2015, UTC ni bukak sampai mlm (sbb MZ buat passport my kids kat sini dulu2)..tp now, UTC sentul bukak sampai 5 pm jer..

so ari ahad 2 minggu lps, MZ ajak mr hubby temankan, sbb pyh giler nak cari pakring kat situ..
weolls pegi pukul 11 am ie lps ariff abih tusyen, lps setel parking..cepat2 pegi nak amik nombor kat imigresen UTC sentul tu..lagi sekali kuciwa...nombor dh abih..dia bg limited number (300 jer sehari kalau tak silap)..so again, bye2 UTC sentul..pun org teramat ramai kat imigresen tu..sama jer mcm UTC keramat mall, cuma kwsn dlm imigresen tu besar sikit wpun padat dgn manusia..
ramainya org nak buat passport/travel abroad kan....emmmmm

so solutionnya...memang kena korbankan sekolah my kids lah utk renew passport..
dan tersebut kisah hari ini dlm sejarah..
pengalamn renew passport my zharfan..weekday 8 jan hari rabu...pukul 10 am submit document, pukul 10.17 am dh siap passportnya!!! kebetulan org tak ramai (ada dlm 3-4 org)..fuhhh impressed sgt2!!!terbaeklah imigresen wangsa maju (sri rampai)...staffnya sgt2 mesra gitu..
cuma sbb opis hour sajer beroperasi, so nak dtg sini my boys kena ponteng sekolah lah



then 17 jan ari jumaat, MZ bwk razeen plak renew his passport ie kat tmpt yg sama ie imigresen wangsa maju (masa 8 jan tu MZ cuma bwk zharfan sorang)..
sampai sana pukul 8.30 am, passport siap pukul 9.25 am..within one hour gitu..wpun tak leh menandingi kepantasan masa buat passport zharfan tp still oklah..org ada dlm 10 org lebih..
tu jd kena tunggu dekat sejam tu

utk info:
kalau nak renew passport kids, bayarannya RM100 for 5 years (byr by cash only)]
dan kena bwk dokumen siap2 ie passport lama/yg nak expired tu, surat beranak ori dan satu salinan photocopy, dan mykad ibu atau bapa, ori dan satu salinan photocopy.tu jer
submit kat kaunter, amik nombor, ukur tinggi anak siap2 (ada tempat ukur ditampal kat dindining dlm opis tu) then tunggu dia panggil utk tangkap gambar, then tunggu dipanggil lagi sekali utk buat bayaran, then terus tunggu amik passport yg dh siap. simple jer :)


Friday, 17 January 2020

Cute and free

kebanyakan org terutamanya kaum hawa suka benda2 yg cute kan...apatah lg kalau dpt free hehehe
camner nak dpt free?
one of the ways..free gift with purchase ie beli something then dpt gift--kira free gaklah kan

beg bare bears tu free gift from safi products purchase (safi beli kat aeon wellness), coin purse kaler pink tu dpt dari watsons

cute sgtttttt...beli products maybelinne ni (kat watsons)..then dpt cute purse ni..READ MY LIPS katanya hahahah tp kdg2 cashier lupa nak bg, so kena rajin tanya gitu hehehhe rugi kalau tak mintak/amik/redeem

lately byk betul offer make-up and skincare kat watsons dan guardian..memang MZ beli stok kaw2 laaa sbb harga diskaun 50% and ada gak yg 40%..after all memang guna all those stuff everyday kan..

salam jumaat almubarak!

Thursday, 16 January 2020

Demi masa...

sesungguhnya hidup kat dunia ni singkat jer..

kena sentiasa bersyukur atas segala nikmatNya..tidak terhitung..one of them...nikmat kesihatan..
lately kecoh isu wabak influenza..moga2 kita semua sentiasa dilindungiNya..

dan baru2 ni mendpt perkhabaran that one of my comper frens (Badz) is now stuggling with liver problem..admitted to PPUM..
moga2 ada kesempatan nak visit him soon..shafahullah

setiap detik yg berlalu, selangkah kita semakin dekat menuju alam sana..
cuma sbg manusia biasa, kdg2 kita alpa dgn kesibukan dunia (self-reminder)...bz dgn keje, bz dgn anak2, bz nak pergi holiday, bz dgn hobi mcm2..

moga2 apa pun jua yg kita lakukan dpt dijadikan bekal utk kehidupan abadi di sana...dan moga2 kita semua dipermudahkan jalan ke syurga..
aamiin ya rabbal alamin

gmbr selingan semata2...

apa jua jenis jam yg kita pakai..masa tetap berlalu meninggalkan kita..

anyway, ni jam yg MZ dpt hadiah contest beverly hills polo club..tambah koleksi jam tgn MZ ;) kaler biru ni..

Tuesday, 14 January 2020

Nice to see, nice to eat

my colleague's daughter ada amik order kecil-kecilan..she prepares food for those yg nak beli..
last week, ada menu egg salad...apa lagi..MZ wajiblah beli hehehhe

comeyyyy..and sedapp

kalau dpt mkn everyday kan best..tp tak de kerajinan nak buat hahahah

view from top angle

have a nice day everyone!
#MZ tgh bz marking exam papers...

Monday, 13 January 2020

Setelah 10 tahun | welcoming a new WM

alhamdulillah, MZ telah selamat terima sebuah mesin basuh baru pada 31/12/19 ie hari terakhir bln dec tahun 2019..kira hadiah new year sbb 1st jan memang cuti kat KL/selangor ni


actually, kat umah MZ, masih pakai lagi washing machine (WM) brand singer top loading 11kg...masih functioning well..sgt2 berjasa gitu
gigih MZ check old entries, sbb dh tak ingat exactly bila MZ dpt WM yg lama ni..
rupa2nya tahun 2009..ie 10 tahun yg lps

 rezeki 10 thn yg lps...throwback...so grateful and blissful


so syukur sgt2, WM yg lama masih setia berbakti..dan now dpt plak yg baru..
the best part, yg baru ni, brand samsung, comes with a dryer!! so time ujan, bolehlah guna function dryer tu...tak pyh susah2 pegi dryer kat kedai hehehe
yg baru ni front load 8 kg, for dryer load 6kg


dua2 MZ sayang hahahah anyway yg baru ni, retail price RM3k+, tp time offer dpt rege RM2k+ )...MZ check google2 harga

#WM samsung ni MZ menang contest breeze @aeon/aeonbig

have a nice day everyone!

Thursday, 9 January 2020

Our breakfast @Glamz Genting Highlands

ni final entry cuti2 Glamz GH

buffet breakfast starts at 8.30 am...cuaca sejuk dan berkabus, perut memang lapar...
ni some of the food


razeen mkn coco-crunch dan susu jer


yee mee goreng panas2

nasi goreng cina

mee goreng (kaler reddish)

ni tempat breakfast..mknn kena dgn tekak...so byk gak weolls mkn hahah rasa sedap jer semua...ada jugak roti bakar, hot milo, tea etc

ni random pic...masa mula2 check in..dua beradik ni share sofa bed..tu belum bukak abis lg tu bednya

ni morning view out of our Dome...kabus sgt tebal..kiranya dok dlm kabus gitu

overall it was a pleasant stay at Glamz Genting Highlands...sesuai utk lepak2 rehat2 santai lari dari kesibukan kota samil menikmati cuaca sejuk (ala2 kat obersi)

Wednesday, 8 January 2020

Happiness is... | got my fav pair of Skechers!

dh agak lama MZ survey2 nak beli a new pair of skechers...sbb yg lama dh rosak (tapak tercabut)--tp memang worth it sbb dh lebih 5 tahun rasanya...dh tak ingat bila MZ dpt (Sbb redeem voucher)

so MZ ada berkenan design butterfly kaler pink...tp tak byk outlet yg ada design tu sbb that design was released masa raya puasa last year, bila jumpa pun selalunya tak de size MZ (sedeyyy)..last2 kena beli design lain lah...tp memang byk design yg cute2 brand Skechers ni

mr hubby telah membelanja mrs wifey (29 dec 2019) kat skechers wangsa walk mall ...
lgpun MZ nak pegi seoul kan..memang kena ada new walking shoes

so how my new shoes look like?




MZ pakai size 8 for sneakers/sport shoes

harga asal RM379, ada discount 30%, jadik RM265

kaler light pepel...ada design tali2 halus..nmpk stylo kat mata MZ..yg penting super duper comfy!
tq mr hubby for the treat! moga2 terus dimurakan rezeki--boleh belanja lagi nanti hehhehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails