Thursday, 2 April 2020

Day#16RMO | Tips daftar i-lestari KWSP

sambungan entry semlm psl i-lestari..ptg smlm gigih la MZ log in to KWSP i-account, sebab nak apply i-lestari tu
anyway, UIA memang tak de skim pencen, so semua staff memang ada KWSP/EPF ni..kalau ipta lain, memang under skim pencen

MZ google jer link i-account EPF

then log in..buat2 asyik hang jer..and jd auto log out jugak..so rasa fed-up..biarlah dulu..
baca komen2 kat FB kwsp..terbaca tips yg useful
ie
sila log-in masa odd hours ie dia buat pukul 2 pagi, so smooth settle line laju etc

MZ pun nak folo that tips..sbb rasa mcm logic dan workable tu
so kebetulan pulak MZ terjaga dekat2 pukul 2.30 am (tak set alarm pun)--i'm a light sleeper, senang terjaga waktu mlm
MZ pun try log in guna apps EPF dlm hp, masih hang

so gigih bukak my beloved dell lappy

tadaaa smooth sgt2...folo jer step by step under tab pengeluaran..ada option i-lestari, isi jer all the details...then click request TAC ....pun laju dpt....then DONE!!! less than 5 minutes settle semua
alhamdulillah
syukur sgt2




bln may baru dpt katanya...
so RM500 nanti, MZ plan nak simpan dlm SSPN my zharfan jer...utk dia guna bila masuk universiti nanti...lg pun dpt tax exemption max RM8k annually kan kalau simpan dlm SSPN

#staysafe everyone!

Wednesday, 1 April 2020

Day#15RMO | April yang penuh pengharapan

hari ni merupakan 1st day of April, merangkap hari ke15 MCO/PKP, or actually 1st day of 2nd phase RMO..

MZ suka bulan April sbb ia adalah bulan kelahiran MZ, dan berkongsi jugak bulan yg sama dgn my lil ariff..moga2 byk harapan MZ tercapai tahun ni (ie my birthday wishes...aamiin)

so apa aktiviti RMO hari ini dan semlm?

pg semlm MZ dh start buat lecture recording...MZ just guna conventional method ie record guna DSLR & hp then upload ke youtube...tp kelemahannya, tak leh nak focus slides...so ari ni, dh tukar method, record via zoom pulak..so far puas ati..setel satu topic utk law of contract (topic Fraud)..dh share the link with my students via wasup group

then ptg semlm, dlm pukul 6 ptg, kurier ninjavan antar parcel...yayyy MZ beli blouse kaler itam brand poplook...ni memang terapi laaa sbb tak leh nak gi shopping kat mall :p

dan aktiviti masak2 sempena PKP ni....ni juadah lunch ari ni ie udg buttermilk

ni pun kuih pg ni..gigih buat che mek molek..kebetulan beli keledek masa kuar gi tesco ari tu

ni plak juadah lunch semlm ie cubaan pertama masak lasagna..guna airfryer jer...

ni juadah dinner ptg smlm ie ayam percik kelate

ni MZ tgh nak log in EPF tp line bz sejak pg td...nak apply i-lestari tu
#staysafe #stayathome everyone!

Tuesday, 31 March 2020

Jan Feb Mar 2020

~for personal reference only~

January 

(1) Telur tahun baru pecah on 5 Jan 2020 (dpt call from organizer--ari ahad tuuuu), kiranya hadiah pembukaaan tahun baru..best hadiahnya..syukur alhamdulillah..menang a pair of flight tix to Tokyo :) from Kustie contest..dh setel booking tix flightnya on 14/1/2020


official result was released on 20/1/2020


(2) nama mr hubby sangkut as one of GP winners utk contest zess biscuit @tesco (result on 6/1)..syukur2 sgt2 sbb hadiahnya memang idaman MZ--dsyon vacuum V11! dh selamat collect on 10/1




(3) 7/1- menang conso prize contest T3--dpt a new handbag brand Kita Bag worth RM229 katanya..anyway, dh selamat collect from organizer's office (Hoe Pharmaceutical in PJ) on 3/2/20, dpt beg kaler baby blue




(4) 8/1- sangkut 2 nama contest j&j @aeon big..conso prizes jer ie hamper j&j value RM100 each..dh selamat terima hampernya on 14/1/2020



(5) 16/1- sangkut as one of conso prize winners utk contest dermatix --hadiah vou RM20 jer pun hehhehe --lom ada rezeki nak menang GP; dh selamat terima voucher on 10/3/20



(6) 17/1 - result contest refresh your car @aeon was published at their FB (MZ noticed on 21/1/2020)..sangkut conso prizes (2x), one received on 9/3, another one still pending





(7) 21/1/2020--contest darlie @aeon wellness..sangkut few names...nama mr hubby sangkut hadiah samsung microwave (selamat terima on 1/2/20), and nama niece dpt kad tng, selamat terima on 5/3/20


microwave safely received on 31/1 and 3/2 respectively.




(8) 21/1 - contest darlie @watsons..sangkut gak satu nama...voucher JD sport RM300, safely received on 3/2/20





(9) menang contest darlie kids via whoops at AEON & tesco (result via wasup noti on 31/1/20) ..hadiah dia smiggle, so sangkut satu nama MZ and satu nama mr hubby, kena pos resit for verification

selamat terima on 14/2/20

beg sek smiggle (kaler itam-ijau), size kecik jer(utk tadika).. safely received on 17/2

February

(1) telur february pecah on 3/2..sangkut 3rd prize from contest Aiken (3x)..dpt gift card starbuck RM80


dh selamat collect on 5/2/20

(2) 12/2- shortlisted as one of conso prize winners (hadiah beg milo :p)..so kena post resit..MZ post via pos biasa, so tak sure sampai ker tak hahahha



(3) 13/2 - sangkut conso contest revlon --tak sure dpt apa..sbb dlm promo tu tulis GP jer


rupa2nya dpt gift set..selamat terima on 17/2/20..dh buat entry ari tu 

(4) 13/2 - sangkut as one of winners contest ponds a@watsons..dpt pandora voucher RM400, safely received on 28/2/20


(5) 18/2 - dpt surat dari WIPRO UNZA, menang conso prize (hamper value RM100), tp leceh nak kena pergi collect kat USJ nun



(6) 19/2- shortlisted utk contest fernleaf tesco..winners list will be published kat FB katanya, then kuar dh winners list, dpt conso jer..voucher RM50 (3 nama), all received on 11/3/20




(7) 26/2 - menang contest safi youth radiance (hadiah jam tgn)--ni kiranya hadiah penutup february

hadiahnya jam tgn olivia burton

(8) 27/2- sangkut conso contest epay mynews, dpt gitftcard RM200, dh selamat collect on 6/3/20


March

(1) telur mac pecah agak awal ie on 3/3 -- tarikh yg cantik, result kat fb (waktu mlm)--nama MZ sangkut as one of weekly winners contest adela, hadiah vou RM100


(2) 4/3 - dpt wasup from Lifebuoy..katanya shortlisted as one of winners (mr hubby & mz)




(3) menang cash RM100 from brandcode systema contest; received on 17/3/2020 (MZ simpan dlm sspn zharfan)


(4) 12/3-nama mr hubby sangkut as one of 48 winners utk contest guardian buy & win, dpt hadiah gold pendant, dh selamat collect on 17/3/20 (gold pendant tu berat 2.5 gm)



 

Monday, 30 March 2020

#Day13RMO | Gunakan masa lapangmu sebelum tiba masa sibukmu

tak tahu nak letak tajuk apa.. terlintas that phrases jer ...rasa sgt relevant gitu
hari ni merupakan hari ke13 PKP/RMO..

aktiviti hari ni..
pg2 masak breakfast (goreng ayam jer pun), mr hubby mkn nasi dan ayam goreng sblm pegi keje..
then MZ kuar pegi tesco wangsa walk...pegi awal setengah jam utk make sure dpt terus masuk tanpa perlu menunggu turn/long queue


selfie sambil tunggu main entrance dibukak

MZ antara customer terawal gitew...MZ suka shopping kat tesco sbb luas selesa dan byk pilihan barangan, tak secrowded tmpt lain dgn syarat kena dtg right after it is opened in the morning

memang penuh satu trolley laaa..alang2 kan..sbb bukan boleh dtg kerap pun..kena elakkan kuar umah musim2 covid ni..

kotak transparent ni utk isi toys razeen yg semakin bersepah2..maklumlah hari2 dok umah jer kan sekrg...selain tu..MZ beli normal groceries..rori, sayur, sotong, susu razeen, telur, minyak masak, sunlight, bwg etc etc..total abih RM250+ gak laaa...

queue memang ikut social distance...nowadays almost everyone is wearing face mask..common scene everywhere...


then masak for lunch..masak menu semlm jugak ie sup ekor..sbb ni fav my boys esp razeen
ok nak tepek gmbr mknn semlm

sup ekor, telur dadar dan siakap steam limau



ni plak menu breakfast pagi semlm...ie McD pancakes dan nasi lemak...rajin mr hubby kuar pegi tapau mknn sbb semlm dia tak keje


then buat online lesson utk razeen dan ariff via google classroom..sbb cuti sek lama sgt/...cikgu2 bg homework  online jer

#staysafe everyone
jom sama2 berdoa agar wabak covid-19 ni cepat berakhir..aamiin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails