Sunday, 27 September 2020

The best part of attending wedding

dh 2 weekends berturut2 MZ attend wedding, ie last 2 week, wedding anak my collegue held kat venue near jalan kuching (Laman Pengantin Zarlith), and semlm, wedding anak one of admin staff, held in Bangi

MZ suka jer attend majlis2 gini sbb meraikan hari bahagia org kan, kita pun turut merasai aura kebahagiaan...sambil join kemeriahan, mkn2, jumpa kawan2, merapatkan silaturrahim..dan kena dress up sbb attend event kan..seronok jer boleh berOOTD ;)

wedding zmn PKP ni memang kena observe SOP, kena check suhu, pakai mask then masa nak mkn of courselah bukak mask, nak posing2 pun tak pakai mask lah kan...
anyway, ni wedding anak my  colleague ie Dr Roslina (HOD islamic law dept)


ni plak dpt bunga telur masa attend wedding semlm kat bangi..tema purple...family pengantin berbaju pepel, bunga telur pepel, khemah pepel..pengantin bersongket dark pepel, tapi tak sempat snap2 pic sbb kalut mkn hahahha

wefie dlm keta masa otw nak gi bangi semlm



bila meraikan hari bahagia org, terimbau hari bahagia sendiri...16 tahun yg lps..indahnyaaaa...kenangan terindah sepanjang hayat pastinya

have a nice sunday everyone!

Friday, 25 September 2020

Antik, unik

it's friday...penghulu segala hari..hari ni MZ work from home jer (WFH), last 2 days memang busy attend workshop kat IIUM main hall (ICC)..

selalu rindu psl kampung...kdg2 terbayang memori zmn silam..
kat umah MZ kat kampung tu ie rumah di mana MZ dibesarkan...ada few brg2 antik yg mana memang kekal utuh in its original form/design...

ni suis lampu..antik

ni set suis2 termasuk suis kipas kat ruang tamu

ni almari solek/dressing table..letak kat ruang solat jer ni sbb dlm setiap bilik dh ada set bilik tidur (yg lebih moden)

ni part of bahagian dlm umah...i really miss this home..moga2 ada rezeki nak balik kg lagi soon insya Allah

salam jumaat al-mubarak
May Allah ease our life insya Alllah

Tuesday, 22 September 2020

more reasons to be thankful

every single day that we wake up and continue to live our life, is the greatest blessing ever
tak terhitung banyaknya nikmat kegembiraan yg Allah berikan utk kita
so memang kena bersyukur sentiasa..alhamdulillah 'ala kulli haal

one of my happiness...when kids are happy, and when mr hubby is happy, healthy

mr hubby suka kemas rumah, deko rumah kalau dia sihat, in good mood dan time dia less stress...sbb most of the time, his nature of work is stressful...keje bidang manufacturing kan..tu pun weolls sgt2 bersyukur sbb mr hubby's workplace was not affected due to covid-19...cuma his work memang sgt2 tiring

semlm, razeen report kat mama...he said, mama, papa tampal wallpaper dan kemas his toys...
MZ tak turun tgk pun (downstairs), sbb rutin MZ, lps isyak, MZ stayed upstairs jer...then 9 lebih dh zzzz

pagi ni, lps dh siap2 nak kuar antar my boys to school, nampak lah hasil keje mr hubby last nite...umah memang kemas lah, termasuk dapur semua, dan siap vacuum semua

this is our tiny living room...umah MZ memang bukaannya kecik so keluasannya sgt kecik..
razeen memang ada sgt byk toys...selain dlm bilik upstairs, his fav toys semua dia display kat ruang tamu lah...tempat dia main everyday lps balik dari sek (educare)

mr hubby baru tampal wallpaper tu..nak kena beli sikit lg nak bg penuh..

razeen suka toys aeroplane, lego etc selain toys masak2 dan alat2 rumah (he got all toys version of blender, fridge, washing machine, sewing machine etc etc)

rumahku syurgaku..
alhamdulillah

Monday, 21 September 2020

tiga malam yang manis

ari rabu (16 sept), my mom dtg KL dgn my adik (Dr Awi and his family)...my adik nak pegi cuti2 sunway lagoon, so my mom stayed with me for 3 nites, alhamdulillah...happiest moment bila dpt bersama2 dgn org yg sgt kita kasihi kan..

so pg khamis tu (17 sept), sempat breakfast sama2 (MZ pegi tapau nasi kat restoran tudokko), lps bf, then MZ ada meeting, so my another adik (nizar) plak fetch my mom from UIA--sempat gak MZ mkn bihun sup dgn my mom kat cafe wadi budi...then mlm tu, nizar antar balik my mom kat my house..

ari jumaat 18 sept, MZ amik cuti..dpt spend masa dgn my mom tanpa risau or kalut psl keje..so pg2 weolls breakfast kat cafe uia (central) mkn roti telur (MZ mkn roti sardin)
then my mom temankan MZ beli wedding gift (utk wedding anak my colleague)..beli kat courts mammoth selayang sbb nak guna voucher, then sempat gak kami masuk mydin selayang tu
then singgah food court giant bt caves..share2 mkn yong tau fu dan bihun goreng..sakit perut MZ sbb overeating hahahha MZ jrg mkn byk2/big portion
then MZ antar my mom kat umah nizar sbb nizar &wife nak bwk my mom pegi hitea kat menara KL (revolving restaurant)..ptg tu nizar antar balik my mom to umah MZ

pagi sabtu 19/9, MZ kuar tapau breakfast kat restoran puteri (nasi kak wook)..then pukul 10 am, my adik singgah amik my mom and diaorg pun bertolak balik kelantan
that's the end of 4 happy days/3 happy nites spending time with my beloved queen of my heart

ni gmbr kat food court giant batu caves

me & my beloved mom sblm my mom bertolak balik kg pg sabtu (19/9/2020)



Sunday, 20 September 2020

Hand-fie

ari tu masa surf shopee (sbb nak beli tudung bawal) ternampak ada jual handsock yg cute ..
sbb harga pun tak mahal/mampu beli, so MZ pun order
dh selamat sampai pun

kaler grey...MZ berkenan sbb design ribbon & button tu...wpun MZ jrg2 jer pakai handsock ni, tp suka jer dpt simpan mcm2 koleksi bila time kena pakai handsock (especially bila time nak pakai ada dua-tiga helai blouse yg mana sleevenya design three quarter length)

sbb tajuk entry ni hand-fie...
ni plak hand-fie apa yg MZ pakai sehari2...focus kat bangle pulut dakap tu...errr sekejap jer jadi milik MZ sbbnya tak serasi---design pulut dakap tu memang latest trend tp MZ jenis kurang berhati2 bila pakai so bangle tu sgt senang kemek..tak berapa sesuai utk pakai hari2 (basahan)

so MZ dh trade-in (jual pulut dakap) then beli bangle lain plak...dah lama jatuh chenta dgn bangle design flawless minimalis...bangle ni brand Litz (kedai emas kat johor--ada jual online kat lazada, tp MZ beli bangle ni dari sellr kat fb group yg mana she let go sbb terbeli salah size)

so this is my latest bangle and i'm so much in love with this ;)--last few weeks/months pernah terbaca psl satu artikel viral populariti psl gelang design simple ni...
anyway, bg MZ , LESS IS MORE...suka yg design simple kosong jer, tak suka design yg ada tulis/chop/ukir lambang H(hermes) or C (Chanel) or LV etc etc...
lain org lain taste kan...yg penting, we are happy with our choice..dpt bagi aura appiness, confidence, feeling good


have a nice sunday everyone!

Thursday, 17 September 2020

Another photobook!

If I remember correctly, my 1st photobook was the one I did/created masa zharfan masih baby, which was roughly 14 or 15 yrs back...
and until now
i gigih counted all the photobooks on the shelves..
yg standard size (8.5x12 ) ada 10,
yg non-standard size ie yg kecik2/square size etc ada 17
so total so far dh ada 27 photobooks with various themes ...all to preserve memories!
ada photobooks yg MZ ordered masa kat notts...kat sana harga relatively sgt murah compared dgn harga kat msia

yg kat msia..dulu2 ada company nama phototalkz..
ada yg MZ menang contest (photobook from magz intrend unders astro, from contest johnson2 photobook from de one studio, photobook from blog contest -kedai gmbr kami, photobook from fujifilm contest etc etc)
now MZ byk ordered photobooks from pixajoy


ni latest one...photobook cuti2 legoland..cuma ni cuti2 ber4 ie MZ and boys, sbb mr hubby tak dpt cuti so tak join our holiday ni







Wednesday, 16 September 2020

Razeen @IIUM Educare

Teacher Syamel shared all these pics..aktiviti picnic last week..memang teacher dh pesan awal2 suruh pakai baju tema merah/hitam

nampak comey jer sedondon kaler..razeen kelas waterlily..tinggal 3 bulan lebih jer lagi kat educare ni....lps tu dh masuk djh 1









Tuesday, 15 September 2020

Kembali ber'bawal' nampaknya

Actually MZ dh bertahun2 tak pakai tudung bawal..may be dh dekat 10 tahun kot..cuma ada lah pakai bawal sekali last year masa raya, ie beli sehelai bawal warna dark blue utk match tema baju biru sedondon raya..then tak pakai dh lps raya sbb utama malas nak iron dan sgt convenient pakai tudung awning jer-MZ pakai tudung awning fareeda and ada jugak brand lain tp semuanya chiffon and monotone kaler ie bkn yg warna warni dan bukan material jersey or lycra etc sbb siyes kalau material selain chiffon, nampak mcm bibik2 indon or org2 tua hhahah tu my personal view lah

tapi my zharfan memang selalu suruh MZ pakai bawal dan dia suka tgk mamanya pakai bawal..
dan ari tu masa balik kg, ada beli sehelai tudung bawal kat aeon mall KB, utk match dgn baju leeyanarahman (revalina kurung)...then bila pakai bawal..errr ada lah yg puji ckp nampak muda errr kembang jap
:p



ni ootd berbawal  kaler nude/light brown dan berLRC (leeyanarahman revalina kurung)




ni bawal kedua dlm koleksi tahun ni..kaler dusty pink..beli kat shopee jerr...

ni bawal ketiga, kaler grey..ni hadiah dari seller (yg mana MZ beli bangle from her tp dia bg free gift tudung bawal sbb dia ada kedai jual tudung bawal)

MZ dh beli 3 helai lg tudung bawal (kaler dark blue, dark purple dan maroon) kat shopee...
tp sebenarnya pakai tudung bawal ni time consuming sbb kena iron beria dan takes time utk sarung dan betulkan awning nak bagi nampak on point..so time rushing or malas or tak de mood, tak de maknanya MZ nak berbawal hahaha
satu lg yg best pasal tudung bawal ni..harga nya berganda2 murah compared dgn tudung awning (fareeda)...of course MZ tak beli lah tudung bawal swavroski or bawal premium sbb yg tu harga above RM100...so far MZ beli yg basic bawal jer asalkan ada diamonds2 kecik2 tu dh ok hehehhe

so kalau MZ OOTD berbawal tu means MZ mood rajin ler tuuuu

Monday, 14 September 2020

My 1st set of Port Meirion

masa dok Notts dulu2...memang ada some of my msian frens yg sibuk beli pinggan brand port meirion ni..tp time ni MZ tak terbukak  hati la plak nak beli ie masa tu tak dtg pun minatnya..

then bila balik msia...baru sedar kewujudan dan kepopularan brand Port Meirion ni...memang sgt cantik di mata MZ and kena dgn taste
then membuak2 perasaan ingin memiliki bila tgk some of my FB frens yg hidang mknn guna set ni...esp time PKP ari tu...

so MZ telah mengorder dari FB/wesbsite Britbugs ie mcm personal shopper/seller yg amik brgan kat UK then jual kat msia at an affordable price..tp kena sabar menunggu pre-order dan shipping etc..range 3-4 months...so bln 4 ari tu MZ ada order/beli set pinggan+mangkuk..then last month dh dpt-MZ gi collect kat kedai diaorg kat Bangi--gigih drive

memang cantik laaaa
so MZ dh order set mugs plak...sbb tak lengkap lah tak de gelas kan kalau ada pinggan shj
so ETA bln 12 plak nanti

MZ suka design botanic garden




jom makan nasi ayam (home made ni)


tak sabar nak tunggu dpt set mugs plak (bln dec nanti tu pun kalau shipping on time)


Sunday, 13 September 2020

My LRC collection this year | Leeyanarahman

MZ dh lama menyukai brand Leeyanarahman (LRC) dan Minaz....every year both brands memang keluarkan byk design time raya especially...biasanya every year MZ beli bj these two brands..depending mana yg berkenan di hati dan juga ngam dgn budget (so far MZ mampu beli yg rege below RM400 jer)

this year, MZ tak beli lg brand Minaz sbb tak de yg betul2 berkenan di hati

tp brand LRC, haaa dh ada 3 pasang ni...so far baru rasmi pakai (OOTD) one out of three

ni LRC bunga lacey..MZ beli masa raya eidul fitri...lom pakai pun sbb time raya ari tu kan PKP so tak beria OOTD...memang beli masa new arrival price -harga mcm dlm gmbr



ni LRC juweeta..baru jer beli masa promo sale/diskaun 31 aug ari tu...dpt rege RM208.80 jer termasuk postage dan velvet bag.. actually design ni pun release time raya jugak..so MZ lom rasmi pakai lg ni..material dia sgt cantik..adik MZ kata kena match pakai tudung kaler pink..sbb cth model OOTD tudung kaler nude mcm tak match sgt katanya hahhaha

ni plak LRC revalina kurung...ni hot stuff sbb  cepat jer sold out kaler itam lps release time raya tu
MZ plak lmbt order so dh sold out lps release tu..then MZ beria hunting dan usha2 kat FB group LRC fans etc..last2 nmpk ada org nak let go yg brand new with tag yayyyy tak kisahlah harga memang new arrival price lah sbb hot design kan..actually design ni ada dua kaler, satu lg kaler putih tp yg tu tak hot..so ada jer time kaler putih time promo sale 31 aug tu...kaler itam memang sold out awal2 lg time raya

really love at first sight!! cantik sgt2 material dan design ni...it fits me nicely

MZ dh rasmi pakai time besday dinner mr hubby kat concorde hotel KL





detailing dan manik2 3d etc secara close-up-memang berat/heavy pun fabric ni ..tp terletak jer bila dipakai..fits me perfectly!


so nak kena OOTD lagi nanti sbb ari tu tak bawak DSLR so mcm tak puas sgt berOOTD hehhehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails