Wednesday, 23 January 2019

Dari mata turun ke hati | too cute too resist

alkisahnya MZ ternampak gmbr ni kat fb one of my colleagues..MZ ni memang suka sgt2 apa2 benda yg design2 mickey/minnie/disney...si terjatuh chenta dgn handbag mickey mouse niiiiiii

tu my fren posing with that cute handbag..terus MZ jd tak keruan sbb nak gak memiliki beg yg cute tuuuuuuu

last few months my fren tu pegi london..so dia beli handbag cute tu kat sana...to be exact, dia beli kat primark---waaa rindunya nak shopping kat primark

so sbb MZ sgtlah berkenan...tp memang tak dapek lah nak fly gi london kan buat masa ni :p (fulus tidak mengizinkan)

so the only way is..kirim kat saper2 kat UK lah kan..
kebetulan ternampak byk jer PS yg kat UK..yg buat bisnes amik order dari customer kat msia..so byr jer kat diaorg--of course harga akan mark up sbb termasuk service caj dan shipping fees..

ni antara ig PS yg me folo..


last2 me order dari PS ni..nama anum
alang2 dh order..MZ order gak handbag brand cath kidstone, sbb ari tu ada byk sale time boxing day/christmas sale --tu nanti MZ citer dlm entry lain..
haaaa ni gmbr handbag yg MZ order...dh selamat sampai pun kat tgn MZ last week..tp lom rasmi ...sbb now tgh pakai handbag CR yg baru jugak beli kat GHPO

anyway, kena byk bersabar kalau order dgn PS kat UK ni..sbb ada ETA masing2...
biasanya in 2 week up to 1 month..yg up to 3 months pun ada..depend on bila diaorg ship brg to msia
yg pastinya...dpt lah merasa pakai brg2 ori all the way from UK..yg tak de kat msia and harga terasa worth it to buy wpun dh mark up harga--yelah... bknnya MZ ada budget nak fly pegi sana utk shopping brg2 tanpa harga mark up kan..

have a nice day everyone!

Thursday, 17 January 2019

Bil hospital swasta

MZ & family are covered under group insurance takaful msia under pmcare...so every year premium is increased..sbb bknnya medical card yg amik personal/individual based

sbb nama pun group insurance (which is made available for all uia staff and family), so max annual coverage per pax depends on coverage yg dipilih...lowest is RM15k annually and highest is RM45k annually ..so for my family, MZ amik yg coverage RM25k annually (premium RM391 monthly--to cover 5 pax)

tp kan...the not so nice part...
pmcare cuma cover 90% jer of total hospital bills, bkn 100% ...memang t&cnya gitu...zmn2 dulu masa MZ mula2/awal2 join UIA, coverage was 100%..ie masa mr hubby kena operate to remove batu karang in kidney...total bills 100% covered...tp now dh tak de coverage 100% :(

so latest bil yg mana my arif masuk wad selama 6 hari 5 mlm tu..

ni itemised billing...excludes specialist charge

ni all-in...RM7826...so MZ kena byr RM782 ie 10% of the total bills..anyway syukur gaklah wpun coverage 90% jer...asalkan my kids are treated properly and we are ok with the overall service by Ampang Putri Hosp

ni plak diagnosis penyakit ariff

anyway, my ariff is still in recovering process..actually still not well mcm time dia sihat...my adik (Dr Awi) kata, pnemonia ni memang takes time to recover
Allahumma yashfi...aamiin

Monday, 14 January 2019

6 hari yang panjang | @APSH KPJ

my ariff was warded kat ampang putri specialist hospital hari isnin 7 jan sampailah hari jumaat 12 jan..



mula2 demam panas, then jd tak lalu nak mkn dan minum, muntah2, sakit perut, dehydration..then bronchitis, the influenza
memang takes time utk sembuh..
psg drip pun for 2 days sbb ariff jd dehydrated

lps discharge pun ni kena sambung mkn mcm2 jenis ubat...
and doc bg MC sampai ari rabu..

moga2 ariff cepat pulih mcm sediakala..
aaminn ya rabbal alamin

Friday, 11 January 2019

Menabung tanpa rasa terbeban

sempena tahun baru 2019..jom berazam yg baik2..for a better and happier life insya Allh
salah satu azam MZ..nak menabung dgn konsisten..
ternampak ni kat FB...

sounds fun and do-able kan..

jom jom

hrp2 by end of dec 2019...savings tu jd mcm sejambak bunga gini hahahha

Thursday, 10 January 2019

Wishlish granted | Hand-fie bersama bling2 idaman hati

have been aiming this from early last year..byk terpengaruh dgn group member (FB pandora 916 group)...


so finally.................
sbb mcm tak de cash lebey nak beli..so last2 pegi trade in ajerlah...trade in bangle ribbon (dan satu charm ribbon)..so dptlah bracelet nya...design ni nickname dia 'bracelet planet'--design bebola and shining2--MZ beli/trade in kat habib jewels alpha angle wangsa maju
bracelet bt2 ijau (zamrud dari mekah) is hadiah from my mom..

and..
dimurahkan rezeki tercapai hasrat hati nak memiliki bangle pandora yg baru...beli kat angsaemas wangsa maju (newly opened outlet)...ni hadiah from mr hubby ie bangle dan satu bead--now so much in love with this hello kitty bead enamel...year-end present merangkap besay present in advance (as usual..sbb mr hubby dpt bonus ujung thn..so time tu lah MZ dpt hadiah wish list MZ)

ni ig angsaemas--edora tu nama owner angsaemas..kdg2 dia upload gmbr some of customer's purchase..so mine ada kat situuuuu


ni hand-fie dlm keta...sejurus lps setel beli kat Angsa Emas--excited mode gitu

 ni plak hand-fie (hari yg lain) sambil pakai few beads



Alhamdulillah 'ala kulli haal

Wednesday, 9 January 2019

It's a trust and great responsibility | AIKOL Line-up 2019

ni kali pertama MZ dilantik memegang jawatan mewakili kulliyyah..singkatan HOR (Head of Research)..wpun bkn HOD tp tanggungjawab ni agak berat....
menggalas amanah satu fakulti (AIKOL)...segala urusan berkaitan research & publication for AIKOL now di bahu MZ...moga2 termampu and boleh meet the expectation....#nervousmode

AIKOL's new dean is Prof Dr Farid Sufian



May Allah ease..aamiin

Tuesday, 8 January 2019

Kenapa kena beli handbag baru?

tak tau nak letak tajuk apa hahaha
motifnya...nak tepek gambr handbag baru jer pun..
tp alang2 buat entry..tulis lah citer sikit..

alkisahnya...
Carlo Rino memang my fav brand utk local brand of handbag sbb design/style modern and harga plak affordable...kalau time sale..byk yg harga below RM200 or even some below RM150..
kalau new arrival..harga around RM350 above..depending on design..

anway, masa MZ pegi Genting Highlands Premium Outlet hari tu..alang2 dh usha2 and masuk butik CR ni kan..teruslah grab satu..dh lama usha2 design yg ni..MZ suka tgk kat website CR time online sale.. tp rasanya latest promo online (promo 12.12) tak nmpk design yg ni..so bila dh terjumpa kat butik..teruslah beli..harga pun below RM150 (rasanya RM142--dh ingat2 lupa)..

pinky always di hati..
err lom rasmi lagi ni...
nanti nak pakai pegi office/lecture...

so back to the topic..kenapa kena beli handbag baru?
(1) sbb ni handbag my fav brand..harga affordable, so tak merabakkan poket sgt
(2) kdg2 jemu pakai yg sedia ada (yg sedia ada ni dh dekat setahun usianya..wpun brand and kaler agak sama :p, tp design berbeza)
(3) lg byk koleksi lg best boleh tukar2, wpun bkn nya tone warna yg rare pun hahah
(4) reward utk diri sendiri..kebetulan ujung thn mr hubby ada dpt sedikit bonus..so MZ pun belilah apa yg MZ nak--lps tu ganti dgn duit mr hubby
(5) dh cukuplah tu kan sebab2 beli handbag baru

have a nice day!!!

Monday, 7 January 2019

Kisah hari pertama persekolahan 2019

today dh masuk 2nd week minggu persekolahan tahun 2019 ni..baru sempat nak publish entry psl citer 1st day school day for my zharfan & ariff

pg2 tak sempat snap pic..ni pic waktu ptg lps dh fetch both of them..ni gmbr kat parking lot IIUM clinic
both jd pengawas thn ni..zharfan form 2 dah..kat SMI alamin,...ariff djh 4, kat SRI alhuda

sbbnya ariff dh demam sehari sblm sek bukak..waktu mlm tu memang dia demam panas..tp MZ suruh gak pegi sek sbb 1st day biasanya penting utk tgk lokasi kelas kat mana..lokasi kerusi& meja dlm kelas etc..
so bila amik ariff waktu ptg..memang teruklah demam panas dia..terus lah MZ bwk pegi klinik UIA
Doc terus suruh buat blood test sbb high fever
syukur doc kata viral fever jer...tak membimbangkan sgt

so dpt MZ dan ubat2 (antibiotic tu mahal harganya kalau nak beli kat farmasi/klinik luar uia)

moga2 my boys sentiasa sihat sejahtera tak mau sakit2 lah..so that can focus study and pegi sek everyday..aamiin

Friday, 4 January 2019

Movie time | Spider-man: Into the spider-verse

sempena new year..me & boys kuar gi tgk movie kat gsc melawati mall..and nak bg semangat utk my boys utk start sekolah gak keesokannya (2 jan 2019)

weolls memang suka citer2 superhero..so yg ni pun not bad lah...up to our expectation...wpun kartun/animasi, tp jln citernya menarik ..ala2 mcm tgk movie spiderman yg real org (yg bukan animasi)..cuma watak peter parker dlm ni dimatikan (kena bunuh dgn org jahat ie kingpin)...so watak spidey yg baru ialah teenager (black)..and dibantu oleh spideysss dari dimensi waktu yg lain gitu...sci-fic punya storyline


sbb weolls memang aim nak tgk movie yg early show utk dpt tix murah..so adult =RM10 and kids =RM8 each (jimattt gitu)

mr hubby tak join sbb keje

takde poster spidey utk posing2 so MZ snap jer lah pic 3 beradik ni..


ni sinopsis from website

Bitten by a radioactive spider in the subway, Brooklyn teenager Miles Morales suddenly develops mysterious powers that transform him into the one and only Spider-Man. When he meets Peter Parker, he soon realizes that there are many others who share his special, high-flying talents. Miles must now use his newfound skills to battle the evil Kingpin, a hulking madman who can open portals to other universes and pull different versions of Spider-Man into our world.


overall MZ bagi 4.5 dar 5 bintang
#1:2019

Wednesday, 2 January 2019

IIUM Law Journal | My work

just nak simpan kat my blog sebagai kenangan...my published paper..
well..part of important KPI in a life of a lecturer/phD holder is to publish research papers..lg byk lg bagus (lagi senang naik pangkat & boleh dpt award jugak)..

mine at snail pace..so bila julung2 kali paper published dgn nama terpampang...rasa syukur sgt2 (sukar diungkapkan dgn kata)..



anyway, this paper actually was presented kat tokyo dec 2016, so 30 dec 2018 baru settled published, in IIUM Law Journal..under research grant by MOHE (tajuk TPPA)

relevant link (to have a quick look/or download full paper in pdf):

http://journals.iium.edu.my/iiumlj/index.php/iiumlj/article/view/396

let's work harder MZ, yeah!!!

Tuesday, 1 January 2019

Bye bye 2018 | Welcoming 2019 with hopes

1st jan 2019...dh masuk tahun baru pun..syukur alhamdulillah kerana masih dipinjamkan hayat yang tersisa hingga saat ini..

ni bestnine2018 (pics from my ig)

some of most memorable events in my life sepanjang tahun..


moga2 2019 akan memberikan lebih segala2nya yg baik2..kegembiraan, kecemerlangan, kesihatan, keberkatan..Aamiin Ya Rabbal alamin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails