Thursday, 21 January 2021

Back To School 2021 | New norm

semlm adalah hari pertama persekolahan, tp anak2 tak dpt pergi sekolah mcm biasa sbb covid..kecuali Form  5 sbb ada exam..
so semua pun kena PDPR ie online learning from home..

kesian sgt my razeen yg baru masuk darjah 1 sbb tak dpt rasa suasana sekolah dan pembelajaran yg real dan normal...apakan daya...we don't have choice..



byk sgt cabaran utk djh 1 PDPR ni...semlm sesi PDPR tak berjaya mana pun sbb cikgu yg handle PDPR tu..internetnya problem dan laptop pun hang..the things got worse sbb kelas sgt bising bila parents tak mute mike wpun diminta berbuat demikian...at the end, my razeen lost focus and interest wpun dia sgt excited to start the class mula2 tu...

Allhumaa yassir...
tak tahu berapa lama lagi kena PDPR ni..sbb kes covid semlm pun 4k :( :(

Tuesday, 19 January 2021

Bermula dengan sebiji | Kini hampir penuh yayyy

semua org ada hobby masing2...that's part of our happiness, and the way we reward ourselves jugak...
for MZ..of courselah, selain dari travel (tak tahu bila lagi boleh cuti2 obersi), MZ suka sgt gold jewelleries. last few months, ie to be exact, 6/10/2020 (MZ tulis dlm diary), MZ bought my 1st bead...ribbon hard gold..pandora bangle MZ beli bulan may lagi (8/5/20-kat kedai emas sri anggun)


dari satu, ni dh jadi tiga pieces bead

ni gambar awal jan 2021...dh hampir penuh tuuuuu





ni plak parcel baru dpt semlm..yeah, beli lagi seketui bead...

ni latest bead, baru dpt semlm, pair dgn yg dh sedia ada (sama design)

tinggal one piece jer lagi utk bagi penuh this bangle...ada satu bead yg MZ berkenan..moga2 dpt beli soon (range harga all these beads, yg paling murah RM200+, yg paling mahal RM900+--depend on berat berapa gm dan design sbb upahnya mahal kalau brand yg famous)

my kesayangan, my happiness!! alhamdulillah!



Monday, 18 January 2021

Things that we enjoy together

hari ni 18/1/21...merangkap hari ke-6 PKP...ramai yg speculate PKP will be extended for at least another 2 weeks esp based on number of covid-19 cases lately..2 hari lps ia mencecah 4k :(

semlm ptg we had mini bbq...mr hubby yg bertanggungjawab menyediakan bara api utk bakar2 tu..mula2 bakar kambing, then bakar udg...MZ dh buat siap2 home made coleslow dan whipped potato (siap dgn gravy)

ni plak aktiviti razeen..selain baca iqrak everyday...razeen buat jugak aktiviti lukis2 kaler2 tp ikut mood dia...kesian sgt murid2 tahun 1 2021 ni sbb tak dpt pegi sek mcm biasa...online classes start lusa ie 20/1/21

ni plak mr hubby buat surprise tapau mknn--for hi tea katanya..masa dia lps balik keje

not bad rasa sate ni..sedapppp ...harga pun sgt reasonable


moga2 yg baik2 shj utk kita semua...life needs to go on...wpun sgt ramai yg terkesan sebab pandemic ni
Allahumma yassir..aamiin

Thursday, 14 January 2021

Some activities while cuti2 Terengganu

ini adalah kesinambungan entry YG INI

lps check-in kat hotel grand continental, weolls kuar ronda2 ie utk tapau for dinner...MZ tapau nasi dagang (kat simpang traffic light near masjid terapung), mr hubby and boys tapau mknn kat kedai tomyam/masakan panas..then weolls mkn kat bilik hotel jer...

MZ tepek gmbr sambil selit2 citer lah yer
ni aktiviti hari kedua (sabtu 26/12/20)--full day kami kuar ronda2 singgah2 kat tmpt2 yg sesuai

the highlight is the drawbridge sbb ni latest tourist attraction kat trg

cuaca panas terik dan berangin, gigih lah nak posing2..ni guna tripod dan dslr


wefie jugak



ni kat dlm taman tamadun islam..cuaca panas terik so semua pun tak de mood nak posing2


ni naik train dlm taman tamadun islam


ni kat tepi counter, masa nak beli entry tiket


ni mr hubby yg snap2 guna his iphone


ni waktu ptg..ayah my sil belanja mkn udang celup tepung kat pantai teluk ketapang

ni kami beli kepok lekor kat kg losong...sempat gak beli keropok keping utk bawak balik KL

MZ ada gak beli seketul fridge magnet batu bersurat kat souvenir shop taman tamadun islam tu..unik FM nya..

overall kami enjoy jer cuti2 Trg ni sbb dpt spend masa bersama2 :) dan my boys enjoy the flight jugak ..dan masa kat KLIA2, nak balik umah, weolls naik vellfire (tambang RM164)...puas ati sbb sgt selesa!


Wednesday, 13 January 2021

PKP 2.0 | Day 1/14

semlm kes covid-19 menunjukkan angka tertinggi setakat ini ie 3309..
dan hari ini 13/1/2021 secara rasminya bermula PKP/CMO di 6 negeri...selama 14 hari (high possibility of extension later)



semlm KPM/MOHE telah memberi penerangan berkenaan tarikh permulaan persekolahan..nampaknya negeri2 yg imposed with CMO terpaksalah online learning (PDPR)...kesian my razeen yg baru nak masuk djh 1...biggest challenge lah budak2 djh 1 nak belajar online...cikgu2 pun tak kenal lg, kawan2 pun tak kenal lg :(

not really a panic buying..memang kena stock up groceries, which I already did on Sunday ptg lps sampai kat KL dari kg...abih gaklah RM250 ni...kecik jer nilai duit nowadays

ramai yg akan terkesan dgn PKP...moga2 kita semua tabah melaluinya..
Allahumma yassir aamiin ya rabbal alamin

Monday, 11 January 2021

Desa tercinta | 3 malam yang indah

pagi khamis yg lps (7/1/21), selepas solat subuh, MZ and family bertolak balik ke kelantan...perjalanan penuh debaran kerana kami khuatir ada jln yg ditutup (daerah raub/lipis)

syukur alhamdulillah, banjir di dua daerah tersebut dh surut, so jln2 utama dh bukak

singgah (toilet break) kat masjid sega tat

seronok sgt bila dh masuk/sampai CSR (central spine road)

amazing view..tak pernah tak terpesona..subhanallah

nilah pekan melor..5 km from kg MZ

di sinilah MZ tinggal dan dibesarkan...desa tercinta

home sweet home!! MZ selamat sampai pukul 1.20 pm. alhamdulillah..MZ berada di kampung dari hari khamis, then bertolak balik ke KL pagi ahad 10/1/21.

ni video kami meredah banjir masa kat kuala krai..syukur segalanya smooth dan selamat.



Wednesday, 6 January 2021

Banjir

minggu ni berita pasal banjir mendominasi social media dan main stream media..
pahang is the worst affected, followed by johor and other states (trg, kelantan, perak etc)

it really affects me as well, sbb MZ plan nak balik kg esok..tu pun kalau keadaan selamat dan mengizinkan...sbb byk jugak jln2 utama dinaiki air/ditutup termasuk daerah lipis dan raub yg mana laluan utama utk those yg naik balik kelantan melalui gua musang..scary sgt baca mcm2 citer and updates psl banjir ni....
semoga kita semua sentiasa di bawah lindunganNya..aamiin

anyway, today i have 2 meetings to attend. bukak blog jap, tulis entry pendek jer (as usual i always love my blog because it is my online life journal, esp yg indah2)

gmbr selingan ajer..ni sotong goreng crispy which is fav of my boys (including myself)--kat wira seafood.

have a nice day everyone. stay safe!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails