Thursday, 15 November 2018

Rarely eaten

all my life tak pernah kot MZ masak lempeng hahha wpun bahan2 dan cara2 membuatnya sgt simple..tp tak pernah plak MZ try masak..setakat masak cekodok tu memang kerap la especially cekodok pisang and cekodok bilis(MZ panggil jemput-jemput malas)

masa MZ otw balik kg last few weeks...weolls sempat singgah breakfast kat gerai2/kedai mkn kat tepi jln besar (rasanya area raub kalau tak silap--dh ingat2 lupa)..and my boys and myself orderlah lempeng ni..sbb dia buat kat dpn kita jer..ie ada booth kat tepi meja2 mkn tu..

subhanallah sedapnya lempeng panas2 ni...sampai sekarang masih teringat2..kami siap repeat order sbb mkn share2 so rasa tak cukup hahahah

beria MZ snap pic ni hahahaha

mcm tak pernah nmpk plak org jual/serve lempeng panas2 ni kat area gombak..
tiba2 craving plak hahahha

Monday, 12 November 2018

Kalau hati dah suka | entah bila nak merasmikan

dh lama gak MZ tak beli bj dari butik minaz dan leeyanarahman...so last few weeks, MZ beli 2 psg hahah abih lari bajet...sbb memang berkenan dgn design nama 'sonata' ni...esp dia punya manik2 embellishment tu..actually design ni dh pernah launch few years back and sgt2 laris smpai semua sold out dan berebut2 org jual preloved..so LRC relaunch design yg sama tp dgn pilihan lg byk kalers..so MZ rambang mata tak tau nak beli kaler yg mana...end up beli kaler pink and dark blue

tu tarikan utama...beads kat bj..tu faktor bj ni jd agak mahal harganya

haa..dh siap gantung..cuma lom jumpa event yg sesuai utk melaram and lom set any dates utk posing2 ;) sonata kaler biru ni memang serasi dgn MZ sbb akan nmpk slim (kaler gelap kan)..anyway, MZ beli these bj2 from trusted personal seller (PS)..sbb tak delah MZ sempat drive pegi butik LRC kat bangi tu...

ni gmbr model LRC from their IG..diaorg memang guna model minah salleh..yg MZ beli tu kaler navy blue bkn royal blue...navy blue tone dia darker compared dgn royal blue

in real, kaler ni mcm dusty tone..tak nampak sgt mcm pink..nama diberi pun salmon..MZ dok ingatkan pinky2 gitu...tp MZ memang akan pakai/match dgn tudung pink laaa hehheheh

errrr actually MZ pakai jer bj2 design2 jenis2 gini time gi keje..tgk mood...sbb bj2 butik ni nak kena hand wash/antar dry cleaning...so jd leceh bab nak basuh2 tu...so tak leh pakai kerap lah...and takut jatuh/tertanggal all the beads..so kena pakai dgn hati2 adehhh

Sunday, 11 November 2018

Movie time | The Nutcracker & The Four Realms

MZ memang suka movie yg genre2 disney princess hahaha...so sbb dh selalu nmpk promo movie ni..so dh tanda siap2 nak pegi tgk wpun MZ tahu my boys tak de nya minat kalau movie2 jenis gini
so minggu lps, masa break sem week, MZ ajak my zharfan temankan MZ pegi tgk movie ni kat gsc melawati mall..kiranya kami dating berdua jer tgk movie..ariff dan razeen pegi sek



anyway, berbanding dgn movie2 yg genre sama..movie nutcracker ni kategori so-so jer..awal2 tu mcm slow and bosan lah jugak...nak phm jln citer dia...

anyway ringkasan citer...heroinnya (teenager) anak yatim ie mak dia meninggal..ada 3 beradik , tp bapak dia kaya ie ni citer family kaya..so waktu mlm nak celebrate krismas tu, sblm diaorg attend majlis tari-menari, bapak dia bg hadiah peninggalan mak dia..so tu lah permulaan her journey to alam fantasi four realms tu..sbb nak cari jwpn utk hadiah peninggalan mak dia..

and citer ni mcm tak de hero...yg watak budak lelaki tu sbg askar/guard (black--so tak berapa nak kena taste MZ hahaha--kalau black mcm will smith tu MZ minat jer hahahha) tp movie ni sgt clean sbb tak de langsung scene kissing etc

overall MZ bagi 3 dari 5 bintang

ni sinopsis dari website
Young Clara needs a magical, one-of-a-kind key to unlock a box that contains a priceless gift. A golden thread leads her to the coveted key, but it soon disappears into a strange and mysterious parallel world. In that world, she meets a soldier named Phillip, a group of mice and the regents who preside over three realms. Clara and Phillip must now enter a fourth realm to retrieve the key and restore harmony to the unstable land

Monday, 5 November 2018

Ada apa dengan air fryer

dh lama teringin nak memiliki air fryer..tp asyik tangguh2 jer..sbb dok aim nak menang contest tp tak menang2..so last2 beli jer hahhaha
MZ beli dari shopee..rege berbaloi2..actually MZ dh pernah menang airfryer ni many2 years ago tp MZ let go..then lps tu teringin plak nak guna bila pikir psl health and healthy cooking method, eat clean etc

MZ survey2, rege around RM400+, or dekat2 RM500 wpun yg lowest spec(brand philips)..last2 nampak rege yg sgt ok kat shopee ie RM380 termasuk postage..so MZ beli jerlah..tu pun dh baca btk good review dari seller tu (kedai)

MZ tak mau beli brand lain sbb kualiti tak sama..adik MZ beli brand (bkn philips)..jd tak sedap bila masak..tak sama mcm brand philips (my sil guna brand philips)..memang byk airfryer brand lain gak and rege RM100+ pun ada tp tak maulah sbb kualiti tak sama, rasa masakan pun tak sama

anyway, philips ni ada byk jenis airfryer..yg high spec/digital memang rege above RM1k..tak mampu ler MZ..dpt beli yg basic pun dh ok sgt2!!!




so far dh try masak mcm2 gak lah selain nugget..goreng fries, drummet, ikan goreng kunyit...semuanya puas ati!! tak guna minyak langsung and rasa masakan tak terjejas pun..sedap jerrr..tak guna minyak so healthylah kan gitu!!
err wpun nugget ni tak healthy lah dari segi choice of food sbb processed food kan..tp at least tak masak/goreng via deep fry ie minyak penuh kuali --healthy on that side jer lah :p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails