Sunday, 30 September 2018

July, August, September

~for personal record and future reference only~

July

(1) Alhamdulillah, telur utk July menetas awal, sangkut weekly prize contest San Remo..result published on 5/7/18 (update: dh selamat collect pun ceknya)


(2) terpilih/shortlisted as one of weekly winners contest munchys (utk final week)..dpt call on 9/7/18, nak kena pos resit (update: dh selamat terima pun ceknya)


(3) nama terpilih/shortlisted as one of weekly winners contest dutch lady...dpt call/sms on 24/7/18, nak kena pos resit
20/9/18 dpt sms confirming menang voucher RM100 ie weekly prize for nama me & mr hubby. alhamdulillah..katanya vou akan dipos in 2-4 weeks
(4) nama my zharfan sangkut as one of 55 winners contest hwa tai @tesco (slogan based)..result was released on 26/718. syukur sgt2..wishlist my zharfan tu


August

(1) telur ogos pecah on 13/8, ie dpt wasup mesej..nama MZ dpt weekly prize contest glo (hadiah voucher harvey norman RM150)..ada total 180 weekly winners utk contest ni (vou selamat diterima pada 29/8/18)


(2) penutup ogos..menang hadiah dari contest online blu inc (dpt product bodyshop dan svenson)..sedey la sbb sekarang dh tak de contest2 online by blu inc




Sept

(1) dpt conso prize utk contest J&J baby powder @mydin, notification via wasup on 20/9/18..ada 48 conso winners (hadiah hamper J&J value RM200)



~that's all~

Saturday, 29 September 2018

Certain stuffs are meant to last for a long time...

ada brg2 yg memang tahan lama...ada yg senang nak dispose/buang..depending on jenis brg..

so sambil mengemas2 dressing table..susun2, lap2 buang abuk etc...
ni antara my treasured item....jewellery box made of thick&heavy glasses/mirror....unik pada pandangan mata MZ sbb ada corak ukiran gak kat mirror/glasses tu


all the way from notts...so dh bertahun2 gak usianya, sbb MZ balik msia from notts for good in april 2011..now dh tahun 2018..so dh 7 tahun gitu...

i still remember..memang berkenan kat benda ni masa 1st time tgk kat display shelves kat supermarket Sainsbury (lebih kurang aeon kat msia)..kira mcm love at first sight...dh tak ingat exact price...rasanya round GBP30.. so sbb hargaya tak berapa murah gak..so setakat usha2 (mcm tanda nak beli gitu)..setiap kali gi Sainsbury MZ akan tgk benda ni...sbb kdg2 ada sale..tp this thing tak de nya jd sale item ker apa kan...
MZ memang kerap gak pegi Sainsbury tu sbb suka gak shopping2 kat situ (ada few sainsbury kat area notts)... selain brg2 yg cute2, affordable, selesa ...the best part of shopping kat sainsbury..boleh dpt loyalty points..sama mechanism mcm aeon points kat msia..
so gigih gak MZ collect points..kalau tak silap...sempat lah redeem few stuff sepanjang2 dok notts tu..
and akhirnya...rasanya few months/few weeks sblm balik msia..MZ gi redeem jewellery box ni guna points (equivalent to cash)..so MZ top up sikit jer cash utk dpt beli benda ni..dh tak ingat exactly how much I top up/paid with cash...roughly 10-20 GBP (if not mistaken lah)

then next challenge...kena make sure packing betul2 agar tak pecah sbb MZ post brg2 via cargo---masuk kotak then ship naik kapal..time nak balik msia for good tu kan..semua brg masuk kapal laaa
syukur...selamat sampai benda ni kat msia tanpa pecah (ada gak few items MZ yg pecah ie mangkuk pyrex--tu yg MZ ingat lah)...

tu jer lah citernya..
mengimbas kenangan plak hahaha
dan kenangan tu tetap segar sbb ari2 tgk dan guna benda ni yg sememangnya ada kat atas almari solek dlm master bedroom MZ...MZ letak brooch dan lipstick/lipliner dlm jewellery box ni

salam hari sabtu
now nak kena start buat keje (edit paper) sbb dh overdue #sigh

Monday, 24 September 2018

From heels to flat shoes

MZ memang pakai heels/wedges bila pegi keje..sbb nak bg nampak effect tinggi :p
tp lately..may be sbb aging factor...kaki jd cepat lenguh dan kdg2 sampai tahap sakit/sengal la plak bila pakai heels
nak tak nak, kena jugak pakai flat shoes...so dh terbeli 2 pairs of flat shoes kat parkson ari tu..RM150 for 2 pairs brand CR2

satu kaler dark blue, satu kaler maroon

dpt voucher RM10 sbb beli RM150..so RM10 tu me nak setel guna--beli stationeries jer pun...tak byk brg boleh dibeli dgn value RM10 kat parkson tu sbb tak de groceries

so now pegi office pakai these flat shoes, tp time nak gi lecture room, still pakai gak heels jap, then tukar balik kasut flat tu lps dh siap ngajar...gigihhhh
my colleague ada buat remark la masa dia noticed i pakai flat shoes..dia kata 'u nampak rendah' adoyai..memang laaaa rasa rendah/renek/katek bebenor kalau tak pakai heels/wedges :p

salam hari isnin
bz days sepanjang weekdays nampak gayanya...

Friday, 21 September 2018

Panik sekejap

last 2 days ie ari rabu lps..as usual MZ kalut2 fetch all my boys from their schools..hujan lebat..
sampai kat dpn sek razeen, ada one parent tegur..ckp..eh ada paku lah kat tayar kereta u...
MZ terus check dan memang betul ada paku kat tayar depan (driver side)...paku tu terbenam kat bahagian tepi..angin dh kuar sikit tp masih boleh drive lagi..
so MZ cepat2 pegi fetch zharfan plak..
then terus lah nak singgah bengkel kat sri gombak..
masa tu pukul 6.15 pm gitu..

then OTW ke bengkel tu..
MZ perasan la kat meter dashboard...lampu kat huruf D (drive mode) jd blinking...sblm ni tak pernah lg berlaku...adoyai..terus lah panik MZ takut bahaya enjin ker apa kan...kiranya sensor dh tak normal mcm biasa...even bila berhenti kat traffic light pun..bila masukkkan gear jd N, lampu kat D tu tak padam tp terus jer blinking...sbb hari hujan, jem sikit lah MRR2, MZ terus call my adik (nizar)..tanya his view/opinion sbb dia memang terer gak bab2 keta..

snap pic time dh ok ni

dia terus google and bg mcm2 info
then MZ dh sampai bengkel..masa tu dh 6.30 pm..terus suruh staff bengkel tu tampal tayar yg kena paku tu..
then tunggu plak supervisor kat bengkel tu dtg check naper lampu blinking..his staff dh check minyak gear etc..semua ok..
then dia pun try matikan enjin..then start balik enjin..then lampu D dah tak blinking..syukur alhamdulillah

sv tu suspect maybe masuk air kot..dia tanya u ada langgar air ker? hahah hujan kan..of course lah MZ ada gak langgar lopak2 air...common kott...sblm2 ni tak pernah lg jd gini wpun langgar air etc
anyway moga2 tak berulang lg lah insiden yg sama..sbb sgt risau lah kalau apa2 part kat enjin keta yg rosak..jenuh nak repair dan kos maunya beriban2..nauzubillah

salam jumaat al-mubarak!

Friday, 14 September 2018

Different phases of life

life is not meant to be static kan..

fasa kehidupan memang berubah2 dari satu tahap ke satu tahap..from teen (sek menengah), then jd 20s (univ dan masuk alam pekerjaan), then 30s (buat phD dan sambung keje semula)..

so now..me at the age of early 40s now...
a large of portion from 24 hours a day is spent at my workplace...lebih2 lg new semester has just started..bz dgn classes, bz dgn never ending research work gak (kpi thingy!!)

then selebihnya...menguruskan anak2 dan home chores mana yg sempat..
part pengurusan anak2 tu...routine amik antar 3 boys kat 3 tempat berbeza setiap pg dan ptg..zharfan now kat sek men, ariff sek rendah dan razeen tadika..sbb age gap agak jauh2 kan between 3 of them ni..

home chores..kalau weekday...memang minima lah apa2 yg sempat dilakukan..kalau sempat, masak2 gak utk dinner, most of the weekdays tak sempat masak so singgah mkn or tapau kat kedai mkn near my house area jer...basuh pinggan ikut tahap kepenatan..kalau penat..me tido awal..mr hubby yg tlg basuh tu pun time dia tak penat ahahah...lipat kain bj me buat early morning sbb me memang bgn around 5 am daily..so sempat la buat apa2 yg patut...

oh yeah..last weekend was an extended weekend sbb public holiday isnin selasa..so what did i do??
hahaha mereput kat umah laaa...sbb payday lambat lg :p
to be exact..pulun tulis paper sbb nak kena submit proposal (dh submit pun ari rabu)..moga2 smooth la segala application to go to Tokyo thn ni
so sambil mereput sambil tulis paper sambil save cost lah jugak sbb kena top up byk gak duit ni kalau nak travel...

apa2 pun life goes on..kewangan memang surviving mode every month..alhamdulillah kira cukup2 jer utk menikmati a decent life or kdg2 korek2 gak mana2 yg ada esp kalau ada benda emergency mcm keta rosak etc..thus struggle jugak utk buat some regular savings every month..

the best part is when we have something to look fwd to...moga2 menjadi kenyataan...Insya Allah kalau tiada aral.. nak travel abroad again this dec and plan nak bwk all the 3 boys jugak..
I love my work and I feel blessed with whatever I have today..dgn rahmatNya and doa. restu my mom :) :)
Amiin Ya Rabbal alamin

gmbr selingan jer
me, 22 years ago..from the folder file of my colleague a.k.a my ex-lecturer, who shared this pic on her fb wall hahahah

Thursday, 6 September 2018

Somebody is celebrating his Bday today

dear mr hubby,
it is now the 14th year (since  u came into my life) that I'm able to celebrate your birthday..

just a simple wish and prayers dedicated to my one and only...

Selamat hari lahir utk suami yang dicintai...😘
moga tercapai segala hajat dan impian..
dimakbulkan segala doa dan harapan..
dikurniakan kesihatan dan kebahagiaan berpanjangan..
aamiinπŸ’—
#060918

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails