Friday, 14 September 2018

Different phases of life

life is not meant to be static kan..

fasa kehidupan memang berubah2 dari satu tahap ke satu tahap..from teen (sek menengah), then jd 20s (univ dan masuk alam pekerjaan), then 30s (buat phD dan sambung keje semula)..

so now..me at the age of early 40s now...
a large of portion from 24 hours a day is spent at my workplace...lebih2 lg new semester has just started..bz dgn classes, bz dgn never ending research work gak (kpi thingy!!)

then selebihnya...menguruskan anak2 dan home chores mana yg sempat..
part pengurusan anak2 tu...routine amik antar 3 boys kat 3 tempat berbeza setiap pg dan ptg..zharfan now kat sek men, ariff sek rendah dan razeen tadika..sbb age gap agak jauh2 kan between 3 of them ni..

home chores..kalau weekday...memang minima lah apa2 yg sempat dilakukan..kalau sempat, masak2 gak utk dinner, most of the weekdays tak sempat masak so singgah mkn or tapau kat kedai mkn near my house area jer...basuh pinggan ikut tahap kepenatan..kalau penat..me tido awal..mr hubby yg tlg basuh tu pun time dia tak penat ahahah...lipat kain bj me buat early morning sbb me memang bgn around 5 am daily..so sempat la buat apa2 yg patut...

oh yeah..last weekend was an extended weekend sbb public holiday isnin selasa..so what did i do??
hahaha mereput kat umah laaa...sbb payday lambat lg :p
to be exact..pulun tulis paper sbb nak kena submit proposal (dh submit pun ari rabu)..moga2 smooth la segala application to go to Tokyo thn ni
so sambil mereput sambil tulis paper sambil save cost lah jugak sbb kena top up byk gak duit ni kalau nak travel...

apa2 pun life goes on..kewangan memang surviving mode every month..alhamdulillah kira cukup2 jer utk menikmati a decent life or kdg2 korek2 gak mana2 yg ada esp kalau ada benda emergency mcm keta rosak etc..thus struggle jugak utk buat some regular savings every month..

the best part is when we have something to look fwd to...moga2 menjadi kenyataan...Insya Allah kalau tiada aral.. nak travel abroad again this dec and plan nak bwk all the 3 boys jugak..
I love my work and I feel blessed with whatever I have today..dgn rahmatNya and doa. restu my mom :) :)
Amiin Ya Rabbal alamin

gmbr selingan jer
me, 22 years ago..from the folder file of my colleague a.k.a my ex-lecturer, who shared this pic on her fb wall hahahah

3 comments:

Fauzan Suhairi said...

Madam dah jarang update blog.

Pls keep updating.

Ann Ishak said...

semoga dipermudahkan segala urusan, inshaAllah

Ezna Ahmad Khalili said...

Moga impian menjadi kenyataan Suzz....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails