Monday, 15 October 2018

Keeping memories fresh & alive

selain dari FB throwback...
salah satu cara utk selalu cherish all those sweet memories and meaningful phases in life is via pics...

wpun nowadays majority gmbr tersimpan as soft copy dlm smartphone or lappy (except those yg dh dijadikan photobook)..MZ prefer to have a print out/hard copy version gak for selected pics..boleh letak dlm frame gmbr..(selain lekat kat white board dlm office MZ)

antara event paling bermakna dlm kehidupan most of all, termasuk MZ...ni gmbr just after akad nikah on 16 July 2004.

ni antara some of photoframe kat dlm bilik MZ... ada gmbr kat seoul (2015), kat sydney australia (2013), pic ariff  kat notts (2010-2011), kat fraser hill (honeymoon thn 2004), gmbr masa kawin dan gmbr kat disneyland paris (March 2011)

never stop in counting all the blessings..
we live in our own timeframe...masa berbeza utk fasa kehidupan yg berbeza dan milestone yg berbeza...

salam hari isnin
have a nice day everyone!

Friday, 12 October 2018

Minat bisnes

nowadays ramai betul org buat bisnes part-time (minus yg memang berbisnes full time as main career)..bisnes online jual segala jenis brg...or even bukak stall tepi2 jln (biasanya jual food stuff)

family MZ...tak berapa ada bakat nak berbisnes :p
my elder brother bukak klinik gigi--kiranya bisnes perkhidmatan/service, bkn jual brg2/goods..tu pun so-so jer hahaha bolehlah dari tak de kan
my siblings semua pun mkn gaji jerrr

cuma yg nampak menyerlah dlm bidang bisnes ni ialah my sister-in-law, bukak legal firm..again bkn jual brg tp 'jual' service

my zharfan plak memang minat lah bab2 bisnes ni...dia sgt impressed dgn my sil, whom he calls as cik emi..kiranya his idola lah...sbb cik emi ada keta besar, umah besar..holiday gempak2...

then zharfan suka folo dato alif syukri tu..wpun me tak berapa gemor personaliti/perangai aliff syukri tp sbb dia nmpk kaya dari segi berbisness...so impressed lah dgn harta kekayaan dia :p ...after all tak ramai pun org (melayu) kaya-raya kat msia ni..majoritynya middle-income or lower income

my zharfan masa sek rendah lg suka jual2 brg/mknn(choc etc) kat his schoolmates
now kat secondary school pun dia masih dgn his passion tu..berkawan plak dgn kawan yg suka berbisnes dan ayah budak tu pun bisnesman (golfing)

me dh ckp dh..priority...kena excel in studies, dpt degree, then baru pikir kalau nak bisnes pun...tp at this stage, nak larang beria2 pun tak boleh sbb dia minat kan..just control dan guide mana2 yg patut..do and don'ts...sbb kat sek kan memang tak boleh jual2 esp food sbb takut affect kantin sek, hilang duit/risiko kecurian, risiko food poisoning etc

kebetulan zharfan ni suka main rubic cube..so dia tlg kwn2 beli rubic cube gak (dia mark-up harga ciput jer pun)...kira ngam2 lps kos minyak dan tol ajer hahhaha
ni kedai rubic cube yg weolls selalu pergi..kat area setia alam...jauh gaklah dari gombak sbb kena lalu tol duke&nkve..so far dh byk kali pergi sini..org kedai tu pun dh kenal zharfan..kdg2 dpt lah small2 gift bila beli byk2


seboleh mungkin i try to inculcate in my boys to appreciate every single ringgit/cents that they have..
so far nampak berjaya...so that they know tak senang nak dpt duit so tak leh bazir2 beli brg2 yg bkn penting sgt..
zharfan memang dh mature sbb umur 13 y.o. pun..
ariff, at the age of 9 y.o. now, pun dh pandai kumpul2 his pocket money..tp dia akan beli apa2 brg yg dia nak bila dh cukup certain amount dia kumpul...dia bkn nak simpan dlm bank pun hahahha

masa ariff kecik..dia sgt suka beli toys..and mr hubby byk jugak beli toys yg mahal2...syukur dh stop dh beli2 toys mahal (lego set, pistol nerf etc)...now turn razeen plak mintak2 toys tp masih terkawal lah...ari tu masa his besday me belikan dia set thomas train tp tu pun below RM100..kira oklah..

salam jumaat al-mubarak

Thursday, 11 October 2018

Sambil makan pun sempat melayan perasaan

nostalgic gitu...

sambil mkn dessert ni...sambil teringat psl dessert yg selalu kami (read me & mr hubby) beli kat Asda masa kami kat nottingham..


i was telling that story to mr hubby and he said..the one that we used to eat kat notts tu..dessertnya bekas besar (size besar)...yg ni cinonet jer

cinonet pun rege boleh tahan...RM2.90 for 2 pieces of this dessert..tp rasa kategori sedap and kena dgn tekak me (and my boys too!!)

asalnya pernah nampak my blogger fren (amy mama tisya) share psl dessert ni..so kebetulan try cari an djumpa kat giant..so terus lah beli
ada few flavours...ada caramel gak...tp my boys suka yg ada jagung mcm dlm  pic ni

have  a nice day everyone!
ari ni mendung dan hujan since morning..dh masuk musim monsoon kan...

Wednesday, 10 October 2018

The best part of balik kampung is...

cantiknya date hari ni 101018--nampak byk gak online sales sempene 1010 ni..tp payday lmbt lg so tak dpt lah nak bershopping...

anyway, last weekend, MZ and 3 boys balik kg..mr hubby tak balik sbb keje.MZ ajak my niece (wanie) utk tlg drive keta MZ..
beria2 MZ balik kg sbb nak visit my mom...ari tu my mom kurang sihat..now dh fully recovered alhamdulillah
MZ bertolak balik kg lps subuh pagi jumaat 4 oct..sampai kat kg pukul 1.30 tghari

seronok dpt jumpa my mom
aktiviti utama of courselah mkn2 adehhh kiranya dok kg 3d2n so sempatlah MZ gain 1 kilos extra :p

ni random pics

masa ari sabtu tu...MZ kuar lah jln2 dgn my mom...sempat visit my cucu sedare ie anak my niece (Dr Ila) her 2nd baby (not in pic)...in this pic..MZ, my mom, my niece nama rania (anak Dr Awi) and yg paling tepi tu Dr Ila..pucat lesi sbb baru lps deliver her baby on 3rd Oct..MZ visit on 5th Oct

ni beli hamper baby gift for my cucu sedare...beli kat Manjaku baby store (near tesco kb)

ni breakfast beramai2 pg sabtu tu..kat restoran ayam kampung...selain family MZ, my adik lelaki and family pun join, and my elder sis pun join...meriahhhh

tu mknn MZ..ayam kampung goreng madu...yummeh!!

ni my mom's cooking...cendawan sisir (mz panggil kulat sisir) goreng dgn telur...my fav ni..my mom siap bekalkan yg fresh gak..so MZ dh masak semlm..ada lagi extra..boleh masak ari ni/esok plak

MZ dh selamat balik kl on sunday...sampai kat gombak pukul 4.30 ptg...
sob sob rindunya kat my kampung and my mom :(

Tuesday, 2 October 2018

Setia berbakti

this is my 1st love --ie my 1st car..dibeli setahun slps MZ mula bekerja (1st job)--duit downpayment MZ kumpul2 so lps setahun bekerja (kat UOB)..dpt lah beli keta ni...zmn bujang...minat sports car tp tak mampu nak beli keta import..so beli keta msia jer...

dibeli dlm tahun 2002 (april)..so now dh tahun 2018..dh 16 tahun usianya...wpun lately kerap gak masuk bengkel (sbb kena tukar parts yg expired ikut turn bila tiba masanya)..tp this car masih setia berbakti..err mr hubby drive pegi keje bwk satria ni ;)


cat tertanggal2(lekang)..dh pernah cat sekali masa MZ tinggal keta ni kat kg masa MZ stay kat notts (thn 2010-2011)..
kalau nak repaint bg nmpk cun..will cost around RM2k..so tak buat2 lg lah repaintingnya...
moga2 terus bertahan lah my car ni..at least sampai next year...sbb kena menabung dgn jayanya utk beli keta baru..moga tercapai hajat soon..aamiin

Monday, 1 October 2018

Every single cent counts | TQ Nuffnang

money is not everything, but almost everything can be bought with money hahaha

wpun blog ni dh teramat suam2 kuku..tp I really love my blog sbb it's my life journal
dulu2 masa zmn kegemilangan berblogging...kerapa gak cash out nuffnang ni...dpt lah cash out few times in a year

so bila dh tak aktif berblogging...kena tunggu few years, baru boleh cash out (minimum amount hahahah)

cheque received from nuffnang via ordinary snail mail jer ni...

minimum cash out amount jer punnn....excited betul bila dpt tekan button cash out from nuffnang website hahahah

duit gak kan wpun sikit..so rasa berbaloi sgt bila dpt cek from nuffnang ni...so mcm syg nak spend utk beli brg/byr credit card(cthnya), jd MZ simpan jer..
simpan utk akaun SSPN zharfan(transfer via m2u)..MZ tak buat monthyly salary deduction so tak simpan regularly pun..just simpan bila ada cash lebih gitu....
suka gak simpan dlm SSPN ni sbb boleh dpt tax rebate/deduction when it comes to income tax yearly nanti...

salam hari isnin
have a nice day
moga2 kita sentiasa dimurahkan rezeki

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails