Friday, 12 October 2018

Minat bisnes

nowadays ramai betul org buat bisnes part-time (minus yg memang berbisnes full time as main career)..bisnes online jual segala jenis brg...or even bukak stall tepi2 jln (biasanya jual food stuff)

family MZ...tak berapa ada bakat nak berbisnes :p
my elder brother bukak klinik gigi--kiranya bisnes perkhidmatan/service, bkn jual brg2/goods..tu pun so-so jer hahaha bolehlah dari tak de kan
my siblings semua pun mkn gaji jerrr

cuma yg nampak menyerlah dlm bidang bisnes ni ialah my sister-in-law, bukak legal firm..again bkn jual brg tp 'jual' service

my zharfan plak memang minat lah bab2 bisnes ni...dia sgt impressed dgn my sil, whom he calls as cik emi..kiranya his idola lah...sbb cik emi ada keta besar, umah besar..holiday gempak2...

then zharfan suka folo dato alif syukri tu..wpun me tak berapa gemor personaliti/perangai aliff syukri tp sbb dia nmpk kaya dari segi berbisness...so impressed lah dgn harta kekayaan dia :p ...after all tak ramai pun org (melayu) kaya-raya kat msia ni..majoritynya middle-income or lower income

my zharfan masa sek rendah lg suka jual2 brg/mknn(choc etc) kat his schoolmates
now kat secondary school pun dia masih dgn his passion tu..berkawan plak dgn kawan yg suka berbisnes dan ayah budak tu pun bisnesman (golfing)

me dh ckp dh..priority...kena excel in studies, dpt degree, then baru pikir kalau nak bisnes pun...tp at this stage, nak larang beria2 pun tak boleh sbb dia minat kan..just control dan guide mana2 yg patut..do and don'ts...sbb kat sek kan memang tak boleh jual2 esp food sbb takut affect kantin sek, hilang duit/risiko kecurian, risiko food poisoning etc

kebetulan zharfan ni suka main rubic cube..so dia tlg kwn2 beli rubic cube gak (dia mark-up harga ciput jer pun)...kira ngam2 lps kos minyak dan tol ajer hahhaha
ni kedai rubic cube yg weolls selalu pergi..kat area setia alam...jauh gaklah dari gombak sbb kena lalu tol duke&nkve..so far dh byk kali pergi sini..org kedai tu pun dh kenal zharfan..kdg2 dpt lah small2 gift bila beli byk2


seboleh mungkin i try to inculcate in my boys to appreciate every single ringgit/cents that they have..
so far nampak berjaya...so that they know tak senang nak dpt duit so tak leh bazir2 beli brg2 yg bkn penting sgt..
zharfan memang dh mature sbb umur 13 y.o. pun..
ariff, at the age of 9 y.o. now, pun dh pandai kumpul2 his pocket money..tp dia akan beli apa2 brg yg dia nak bila dh cukup certain amount dia kumpul...dia bkn nak simpan dlm bank pun hahahha

masa ariff kecik..dia sgt suka beli toys..and mr hubby byk jugak beli toys yg mahal2...syukur dh stop dh beli2 toys mahal (lego set, pistol nerf etc)...now turn razeen plak mintak2 toys tp masih terkawal lah...ari tu masa his besday me belikan dia set thomas train tp tu pun below RM100..kira oklah..

salam jumaat al-mubarak

1 comment:

ms aziz said...

Bagusnya zharfan..bermula dr awal ..... cik emi dulu masa sekolah pun stat menjual jgk... kat university jual kerepek dan mcm2 la... haha... dpt biasisiwa, so duit bulanan atah bg xperlu sentuh lgsg sbb cikup dgn side income..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails