Wednesday 24 April 2024

Kali pertama makan kek pistachio

last week, MZ and 3 boys gi mkn2 kat cafe chef wan kat KL east mall...
sbb utama nak redeem a slice of cake (FOC sbb bday month MZ) dan jugak nak guna discount voucher RM40, tp syarat bills kena above RM150.

so free slice of cake tu, ariff yg tlg pilih, we end up amik kek pistachio (staff cafe pun recommend yg ni)
dan terbukti sgt sedap laaaa!! kena dgn tekak MZ...manis sederhana dan ada rasa masam2 lemon, dan ada raisin (rasanya) jugakkkk so memang MZ like laaaa

food plak, MZ repeat order laksa johor, ariff 1st time order spageti aglio olio dan razeen dan zharfan both order nasi goreng (lupa nak snap pic sbb yg tu last dpt). semuanya sedappppp, air plak kami amik mineral water ajerrr (2 botol yg kecik tu)

MZ ni suka sgt laksa johor, ni kali ke3 mkn laksa johor kat cafe chef wan ni


harga memang standard cafe laaa...total bils RM180, so MZ byr RM140 after discount.
anyway, MZ memang suka la mkn kek (esp butter cake dan lemon kek), kecuali kek coklat MZ tak mkn..so rasa mcm nak repeat kek pistachio ni later2

salam 15 syawal uolls, tinggal 2 minggu jer lagi bulan syawal ni

Tuesday 23 April 2024

Bertemu lagi

Alhamdulillah, MZ direzekikan utk bertemu lg dgn my fren (kenal sejak zaman Notts lagi) ..she invited me to her raya open house ari sabtu lps...event buat kat her family house kat area/daerah Port Klang --quite a long drive dari gombak tapi kami gigihlah ke sana sbb dapat bersua muka setahun sekali ajer pun..

last year pun MZ dh buat entry jugak masa beraya kat rumah farizah ni :)...memang sgt byk mknn sbb event ni farizah buat bersama all her siblings, so jd mcm ala2 kenduri kawin laaa in terms of kemeriahan tu

dan one picture for future memory!!ariff tak dpt ikut sbb dia sakit mata since jumaat lagi dan masih belum sembuh lagi tu sampai ari ni)

salam hari selasa (rasanya 14 syawal kan?)
MZ baru start puasa laa (2nd day jer baru ari ni)

Monday 22 April 2024

Posing2 @masjid viral

Masa balik cuti raya ari tu, sempat ler MZ singgah utk posing2 kat masjid viral kat kg MZ ni...
mlm2, mr hubby jalan kaki jer time gi terawih few nites time ramadhan sblm 1 syawal tu.. 
distance-wise, masjid ni dlm 500 metres dari umah my mom (tp the oppsite side ie kena cross jln besar)...
kat dpn masjid ni susah nak parking sbb limited space dan sgt ramai lah visitors sbb masjid yg baru dan tgh hangat viral..
selalu ada tourist yg singgah, dan time raya etc memang sgt meriahlaaa org dtg buat photoshoot jugak!!

memang sgt cantik la masjid ni...tema warna putih...design binaan mcm kat obersi

singgah masa time zohor ni...1 syawal
'
gmbr zharfan (abaikan part rosak tu ie ada termasuk spec yg MZ tgh pegang sambil snap pic ni guna hp)
                    

it's monday again!! 
Countdown less than a week before my bday!!



Saturday 20 April 2024

Movie time | Sheriff Narko Integriti - terbaekk

MZ could not recall bila last pergi tgk movie...rasa mcm dh lamaaa tak gi cinema...
anyway, last nite, MZ kuar tgk movie dgn zharfan--kira dating berdua zharfan kat TGV wangsa walk..tgk showtimes pukul 8.30 pm, dh beli tiket kat apps ptg semlm lg, tu pun tak dpt seat belakang sgt, dpt yg tgh jer...anyway, full house lah org tgk movienya

MZ dh baca review kat FB sblm decide utk tgk Sheriff ni...so far mcm tak nmpk lg review yg negatif...semuanya puji melambung!! and terbukti benar2 belaka! best la movie ni, action packed tapi of course byk jugak scene yg ganas so rating P16..

antara scene yg MZ rasa extreme/sadis/tak sanggup nak tgk...scene rogol dan bunuh tu (polis tu undercover dan girl fren Naz)...sedey laaaa :( :( zalim sgt2....tu motif/sebab yg sgt kuat kenapa Naz bunuh org2 jahat etc
plot citer memang ada few plot twist esp ujung2...
1st scene pun dh start dgn scene murder..kejam lah gitu cara pembunuhannya...watak utama Naz (syafiq kyle) dan sheriff (zul ariffin)...dua2 pun polis...

wefie for memories


tiket rege RM19 per pax..kami beli jugak snacks kat counter TGV tu...rege RM21 combo (nachos dan ice lemon tea)
ni MZ tepek sinopsis dari website TGV

Syerif, a police officer from the Integrity Department, is a dedicated and insightful man. He is paired with Nazri, a young and idealistic police officer from the Narcotics Department. Their mission is to bust a drug syndicate headed by the ruthless kingpin Tony. The kingpin is involved in the distribution of methamphetamine and many people have died at the hands of this Meth Killer.
 
Classification 16: This film category is suitable for viewers aged 16 and above.
Klasifikasi 16: Kategori filem ini adalah sesuai untuk penonton yang berumur 16 tahun ke atas.
Cast
Zul Ariffin, Syafiq Kyle, Azira Shafinaz, Aaron Aziz, Elizabeth Tan

MZ bagi 4.9 dari 5 bintang!!

Thursday 18 April 2024

Tema maroon @2 syawal

MZ tepek gmbr sambil selit2 citer

masa 2nd syawal, weolls pakai baju tema kaler maroon (baju casual)...tak sempat posing2 proper pun, ni snap gmbr masa beraya kat rumah mr hubby's SIL.

ni gmbr pagi2 syawal sblm weolls kuar beraya beramai2...mana yg ada ni jer...tak cukup korum sbb not in this pic family my late brother


ni MZ tumpang posing2 kat rumah my cousin ie kak rita...rumahnya besar dan cantik!

MZ snap pic masa weolls beraya ramai2 kat rumah kak rita (Ni ruang tamu)

gmbr berdua

ni masa beraya kat rumah mr hubby's SIL

yg pakai tudung nude/light brown tu lah kakak ipar mr hubby (wife kpd arwah abg sulung mr hubby)

ni mertabak telur ir juadah air tgn kakak mr hubby (kira family's signature menu)

ni plak teh dari Calcutta, India (sbb anak SIL of mr hubby tu kawin dgn org calcutta, nama Atiff)

zharfan posing dgn Atiff...zharfan sempat sembang2 dgn Atiff sbb Atiff ni keje bidang IT(kat dubai)

total 4 rumah yg MZ beraya masa 2nd syawal tu...
then masa pagi2 3rd syawal (jumaat), weolls dh bertolak balik ke Gombak (sbb mr hubby nak avoid traffic jem yg teruk if balik ari sabtu or ahad)

Wednesday 17 April 2024

MZ dapat duit raya

menjelang umur MZ 48 tahun (soon laaa ie 28th april), of course rasa sgt2 happy bila dpt duit raya!!!!

alhamdulillah, raya thn ni, my adik lelaki + his wife (ie my SIL) bagi duit raya (diaorg bagi utk semua adik beradik!!!)..
selain duit raya, adik beradik perempuan dpt hadiah telekung siti khadijah jugak (telekung tu harga almost RM300)..MZ request warna soft pink...
duit raya tu bolehlah MZ simpan as part of tabung travel (MZ plan nak travel ujung thn ni kalau tiada aral insya ALlah)

barakallah fiihuma jamian

moga2 my adik and his wife terus dimurahkan rezeki dan berjaya dlm business (my SIL ni business owner ie legal firm dan property agent)

dikurniakan adik beradik dan ipar duai yg tidak berkira dan selalu berkongsi rezeki is indeed a blessing :)
alhamdulillah

salam 8 syawal..
moga2 kita semua terus dimurahkan rezeki

Tuesday 16 April 2024

OOTD 1 syawal

alhamdulillah...1 syawal disambut dengan penuh kesyukuran dan kenangan manis bersama yg tersayang...
selain sesi mkn2, bg/terima duit raya, sesi bermaaf-maafan, aktiviti wajib ialah sesi posing2...

so MZ nak tepek gmbr2 OOTD 1 syawal for future memories

ni gmbr outdoor ie kat luar rumah

gmbr dlm rumah...ni memang lps setel solat raya

with our queen of our heart..my mom is 82 yrs old this year

posing berdua

mommy and 3 boys

posing solo



MZ, kakak MZ (kak su) dan adik MZ (Dr hanim)



nilah bj raya MZ tahun ni...from minaz...nama laila kebaya

MZ dpt pun shawl tu tapi tak reti nak posing2 dgn shawl (memang design matching dgn kain)

masa 1 syawal tu, sakan MZ beraya ie dari rumah kakak mr hubby, pergi beraya kat few houses (jln kaki ajer) ie umah mak sedara, mak sepupu mr hubby etc...then pergi beraya kat rumah kawan MZ plak (my UIA coursemate), then lps tu pergi beraya kat rumah adik mr hubby plak...pukul 7 pm baru balik semula ke rumah my mom (kebetulan ada masalah letrik dan air) so memang ngam lah balik time letrik dan bekalan air dah ada semula.

tulah kisah beraya 1 syawal utk MZ...nanti later2 nak buat entry kisah 2 syawal plak

Monday 15 April 2024

Happy 15th birthday my dear Ariff

today 15 years ago, I was blessed with my 2nd boy, whom we agreed to name him as Ahmad Ariff Shah..

sbb besday Ariff thn ni jatuh ari isnin ie weekday, so weolls dh celebrate awal2 on saturday 13/4 (cum 4th syawal)

1st time weolls dining kat sini...ie restoran chef wan bangi, located kat Bangi Resort Hotel..so gigih mr hubby drove all the to bangi from our home in gombak

nice ambience...kalerful so boleh create mood ceria happy gitu..weolls tak buat reservation, main walk-i jer, syukurlah tak full house...actually tak besar sgt pun space kat dlm restoran ni...tp sgt nice sbb dlm bangunan hotel kan

Ariff's bday dinner...
moga jadi kenangan indah for our lil family (weolls pakai sedondon tema blue kaler)

bday boy yg diraikan...tak de kek la plak kat restoran ni (dh tanya nak order tp abih!), 
so weolls order dessert ajerlah (kira sweet stuff mcm kek jugakkk)

dessert ais kacang

dessert ais cendol

ada 3 pilihan nasi ie nasi bunga telang, nasi delima (mcm nasi beriani) dan nasi putih...dlm pinggan ni nasi MZ punya ie amik 2 jenis nasi

wajiblah amik signature dish ie cucur udang

weolls order 3 jenis lauk termasuk fillet fish yg sgt sedap tu! dan juga rendang ayam dan sup perut ikan (1st time mkn laaa).--big portion so nice jer sharing for our famly of 5...menu kat restoran chef wan ni memang tak de ala carte (if kat cafe chef wan ie KL east mall etc, haa yg tu ada menu ala carte)

ada org tak sabar nak mkn cucur tu

after setel sesi dinner ie mkn2 tuu...
weolls amik peluang utk posing2 kat dpn restoran ie near cashier counter

we love u and we always make do'a for u our Ariff Shah!

ni posing2 area lobby hotel ie sblm singgah solat maghrib kat surau dlm hotel tu

dpt sampul duit raya (byknyaaaaa)--simpan utk thn dpn nampak gayanya!

resit pun lawaaaa

total bills sblm discount was RM320, then MZ redeem bday voucher (dpt dlm apps chef wan restoran), so total bills RM204.

ni gmbr masa ariff umur setahun ie his 1st bday!! how time fliesss...tgk2 dh besar dah hero kecik MZ ni

to my Ariff....
Mama always love u, sentiasa mendoakan apa jua yg terbaek utk anak mama.
moga ariff berjaya dunia akhirat,sihat, happy, jadi anak soleh
aamiin ya rabbal alamin


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails