Monday, 19 February 2018

Movie time | Black Panther

ari sabtu..sbb kami tak balik kg cuti cny, so kuar tgk movie..mz hubby and kids...sbb MZ ada menang tix/voucher GSC from contest homesoy, so kami pun pegi tgk movie ni kat gcs melawati mall..1st time ni kami masuk gcs MM ni..


MZ dpt 8 pieces vou ni..dari contest homesoy, plus 2 tix MZ redeem guna DL barcode...total 10 tixs..dh guna 4 pcs, ada lagi 6 pcs mcm dlm pic ni

overall not badlah...marvel series kan..my ariff yg beria2 dh lama ckp nak tgk sejak kuar gazette promo psl movie ni..

GSC dh tak guna sistem tix mcm kat TGV..tak de tix yg berkeping2 tu..cuma dpt benda ni jer sehelai..

ni resitnya...tix tu harga RM17 perpcs fuhhh so total 4 tixs valuenya RM68--jimat RM sbb guna vou hehehhe


sinopsis MZ amik kat website ajerlah yer..

After the death of his father, T'Challa returns home to the African nation of Wakanda to take his rightful place as king. When a powerful enemy suddenly reappears, T'Challa's mettle as king -- and as Black Panther -- gets tested when he's drawn into a conflict that puts the fate of Wakanda and the entire world at risk. Faced with treachery and danger, the young king must rally his allies and release the full power of Black Panther to defeat his foes and secure the safety of his people.

MZ bagi 4 dari 5 bintang

Thursday, 15 February 2018

target for savings

ari selasa (13 feb) MZ sempat singgah TH kat bt caves utk update buku akaun TH MZ and kids, wpun dh awal2 check via M2U (bonus credited on 10/2/18 lagi), tapi lg best bila update kat dlm buku akaun sbb boleh nampak printed figures...kiranya hasil gigih menabung sepanjang tahun 2017 gitu (wpun tak gigih mana pun sebenarnya hahah)


actually as at now, tak derlah byk sgt pun accumulated savings MZ dlm TH..jauh lagi nak cecah RM100k..tp tetap ada azam dan target...moga2 tercapai target savings utk thn ni..dlm keadaan ekonomi yg merudum, dgn nilai RM yg mengecil berbanding harga brg2 dan petrol yg sentiasa naik..having some savings sgt2 membantu time terdesak nak pakai duit kan..
dan yg paling penting memang nak pergi buat haji in few years time (tunggu razeen besar sikit dan boleh berdikari)

so setiap kali TH bagi dividens, rasa happy dan syukur..yelah, bonus utk gomen staff pun setakat RM1k (awal jan ari tu)..so dpt bonus from TH memang satu rahmat gitu

jom kita menabung dgn bersungguh2 :)
#asfornowpriorityissydneytrip

Wednesday, 14 February 2018

anxious about cholesterol level

last few weeks MZ buat blood check up for cholesterol, sugar etc..

memang kena buat check up ni as annual routine esp sbb usia dh jejak 40s kan..

so nilah resultnya


overall kalau compare dgn previous result (thn 2016), memang dh naik lah tahap kolesterol MZ ni..#sosad

from the report above...kalau tak silap..LDL tu kolesterol jahat..yg kena monitor closely..mine is on the border sbb maximum allowed is 4.0...kalau lebih 4.0 memang kena start amik pills rasanya..scary laaa

so now nak kena betul2 jaga pemakanan..kena kurangkan mkn berminyak bergoreng bersantan dan processed food, selain kurangkan carbo intake jugak..which is easier said than done..utk tukar daily diet memang tak mudah..cthnya menu breakfast...memang pyh nak tukar laaa..MZ biasanya mkn bihun goreng or nasi goreng (tp small portion jer)..memang sgt2 kurangkan minuman manis/bergula lately..

take care everyone!

Monday, 12 February 2018

bonding moment | makan2 time

my ariff was attending mahabbah camp at his school from friday-sunday..so one of the activities..from the file yg dia bwk balik..psl 'my heart' ie apa yg dia suka/appreciate in his life

touching plak bila dia tulis..dia sgt suka/appreciate our makan2 moment ie time mama papa belanja makan

so sajer nak tepek our family eating out moment..
ni time makan2 kat manhattan fish wangsa walk mall


zharfan yg snap--my face tercover oleh straw pulakkkkk :p

have a nice monday everyone!

Thursday, 8 February 2018

Dividen Tabung Haji 2017

Alhamdulillah semlm dh kuar pengumumuman dividend Tabung haji utk tahun 2017, naik 0.25% berbanding thn 2016, better than nothing, thn 2016, dividendnya 4.25%

hibah haji plak 1.75%, kiranya flat rate utk max savings RM9980, dptlah dlm RM174 gitu, on top of 4.5% on total savings.
announcement made lewat 5 hari compared thn lps (sbb thn lps, announced on 2nd feb 2017)

12 feb ie isnin nanti baru boleh tgk kat dlm akaun TH dpt berapa dividend
nak withdraw sbb nak tukar duit AUD

salam hari khamis everyone!

Wednesday, 7 February 2018

Buat apa kat 1Utama@OU

dulu2 MZ kerap gak ronda2 kat OU ni, kiranya one of fav tempat shopping dan ronda2..tp sejak ada melawati mall, dh jrg2 pegi OU..

so ari sabtu lps..MZ and kids sajer pergi ronda2 OU..
as usual kalau dtg OU, my boys akan singgah kat Tamiya...sbb nak pinjam guna/test track utk run 'racing car' masing2..




lps tu ronda2 dlm hamleys jap, then ronda2 dlm parkson--actually main aim sbb tgh survey nak beli kasut razeen tp byk yg over budget, yg on sale biasanya tak de saiz utk razeen alahai, last year pernah beli kasut razeen brand adidas kat parkson OU ni, dpt rege RM50 sbb sale/stock clearance, tp now kasut tu dh agak faded dan ketat utk kaki razeen, so nak kena beli kasut baru utk travel

lps tu, dar parkson (new wing), weolls menapak ke old wing sbb nak shopping kat AEON..
MZ nak beli bj utk my boys...sempena nak pergi holiday nanti, so biasanya MZ suka beli bj baru utk anak2 (termasuk ler myself and mr hubby)..we can have nice photos with our new OOTD gitu ...
so dh beli few pieces utk razeen, beli jugak utk zharfan & ariff (sedondon)..kebetulan jumpa brand padini yg nice kaler and harga pun ok

then MZ sempat gak beli walking shoes...brand coloris, design ala2 sketchers...err tak cukup bajet nak beli sketchers sbb average harga around RM300+ sepasang..so dpt yg ala2 sketchers pun jd lah, yg penting comfy and look nice on my feet dan rege pun RM70+ jer hhehehhe

 kaler pinky grey..dh testing pakai pun masa pegi ronda2 melawati mall on last sunday

lps dh setel shopping kat AEON, kaki pun dh lenguh menapak...so singgah lunch kat absolute thai..my zharfan suka sgt mkn nasi goreng thai seafood. ariff plak mkn pulut mangga

so that's how we spent our saturday :)
have a nice day everyone!

Monday, 5 February 2018

It's February...

wah!!!!.cepatnya masa berlalu..today dh 5 feb pun..
ni lupa nak tepek..masa new year 2017 ari tu..best nine on instagram


talking about 2018...dh ada yg share kat wasup/fb..psl 100 days to ramadhan..dh dekat dah nak bulan puasa..

anyway, hari ni 1st day new semester kat uiam/aikol..so MZ dh ada kelas pukul 11 am ari ni..

byk benda dlm pending list yg nak kena siapkan...urusan keje (kena tulis paper utk conference bln april kat KK)..
pending list jugak check list utk sydney holiday next month
dan awaiting list pun ada gak...tgh tunggu claim dari UKM, dan suspens tunggu pengumuman dividend tabung haji...last year dividend announced on 2nd feb..this year lambat la plak...sbb niatnya nak guna duit dividend as part of pocket money utk pegi sydney tu..

sajer nak tepek pics me at work..

me and my colleagues cum research team..ni time meeting sambil mkn2 kat melawati mall

ni plak time melawat royal selangor pewter (part of research work)

snap2 kat kilang pewter/display gallery




have a nice monday everyone!
alhamdulillah 'ala kulli haal

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails