Wednesday, 21 June 2017

Duit raya | Balik kampung

this is a scheduled entry

kalau tiada aral, MZ akan bertolak balik kg awal pagi ni...moga2 smooth la our journey..Allahumma yassir aminn

ni antara sampul duit raya yg MZ dpt utk thn 2017...light pepel tu from Uniqlo, ijau from aeon, biru from bank muamalat, kuning from gene martino and mcm2 corak tu from econsave...nak kena isi $$ plak lah bila dh ada sampul ni hehehehe

duit raya?? mestilah ada--tp bajet tak berapa nak besar thn ni...ekonomi msia kan tak berapa bagus...err apa kena mengena dgn MZ plak..kena jimat2 gitu sbb lama lg nak tunggu next salary kan
and kebetulan last week my very old satria buat hal..kena tukar gear..melayang RM1500 *sigh

salam 26 ramadhan al-mubarak

Tuesday, 20 June 2017

Meet our new family member | From far far away!

gigih my niece bawak pulang her lil fluffy 'baby'..nama nancy...all the way from ireland tu..naik flight balik msia
my niece dh sampai msia ari ahad (last 2 days)..and then balik kelate yesterday...with her nancy of course
boleh travel with pet dgn MAS (from KL-KB), tp kena check-in lah of course
my niece is back for good now..dh convo, dh setel everything semua kat ireland-i bet she must be missing ireland soon heheh like me--always merindui notts

cilok pic nancy from ig my niece (pic nancy masa kat ireland ni)

super duper cute nancy ni...i lom jumpa lagi si nancy ni...balik kelate nanti leh gomol2 peluk2 sbb bulu dia tebal mcm carpet hehehe

Monday, 19 June 2017

Pengertian raya bagi orang dewasa

perkataan raya sinonim dgn kegembiraaan dan kesyukuran
raya bagi kanak2 of course tak complicated mcm org dewasa...pastinya diaorg tertunggu2 raya sbb boleh balik kg berkumpul ramai2 dgn sepupu2 etc and looking forward to get duit  raya dari pakcik makcik, dpt pegi jln2 umah sedare-mara etc...
anyway semua org pun melalui fasa yg hampir serupa...zmn kanak2 yg manis...
then now MZ dh jadi isteri, jadi ibu,dh ada family sendiri..jd dewasa (tak lama lagi jd tua dh, now pun dh tua)

raya bagi org dewasa...selain dari komitment utk family...
excited jugak sbb nak balik kg..lari dari rutin harian..
dpt jumpa my mom, adik-beradik..
dpt berkumpul ramai2..mkn2 utk iftar, mkn2 pagi raya, amik gmbr beramai2
bagi duit raya ikut kemampuan poket masing2.

wpun MZ selalu jugak beli baju/kasut/tudung baru (main reason: got to be presentable bila pegi keje)...
tp nilah persiapan raya MZ--see the themed kaler tahun ni, tema warna pg raya utk family MZ..ala2 pepel/maroon/pinkish belacan kalernya...
so excited gak nak merasmikan all these new outfit di pagi raya hehehhe

tp of course raya MZ dh tak sama mcm dulu, ie time arwah ayah MZ masih hidup... :(
hidup mesti diteruskan...selagi mana ada hayat kat dunia...

anyway, salam 24 ramadhan
tinggal 5 hari lg kot utk kita beramal di bulan yg penuh barakah ini..

Friday, 16 June 2017

Countdown

dh masuk 10 ramadhan yg terakhir..
countdown utk memaksimumkan barakah ramadhan..esp mlm2 terakhir...sbb kita tak tahu sama ada kita masih lg ada peluang utk bertemu dengan ramadhan pada tahun hadapan

countdown utk balik kg jugak..
Insya Allah kalau tiada aral, plannya nak balik hari rabu..Allahumma yassir amiin
so countdown nak jumpa si dia yg dirindui..

ni selfie MZ and mom kat mydin kubang kerian time MZ balik last 2 weeks--sempat selfie time queue nak byr brg2 kat kaunter

missing her sooooo much!!

salam 21 ramadhan almubarak

Wednesday, 14 June 2017

All the way from London

rindunya nak jejak kaki kat London lagi...
anyway, masa MZ balik kampung the other day, my sil bagi souvenir from London..
my sil and my elder brother was in London-Ireland for 10 days ari tu sbb attend convo their daughter ie my niece


moga2 dptlah MZ bwk my 3 boys to UK lagi one sweet day...zharfan selalu sebut2 nak pegi Notts kalau ada rezeki, Insya Allah..

salam 19 ramadhan almubarak

Tuesday, 13 June 2017

Mommy & boys' day out

sempena cuti nuzul quran semlm and merangkap last day school holiday,my zharfan request nak gi ronda2 KLCC..kebetulan memang plan nak beli long pants utk ariff kat Uniqlo KLCC..so seawal 10 am kami dh sampai kat KLCC..dtg awal senang nak parking dekat dgn pintu hheheh

mcm dh lama tak snap2 pic razeen..so byk gak snap2 his pic smlm..ni kat tangga kat dlm kinokuniya

my lil razeen is now 2 years and 10 months old


ni kat dlm kedai Stadium, ie sebelah kinokuniya..zharfan nak survey kasut sukan

ni kat tempat wajib singgah ie Toys R Us

ni kat dlm mothercare KLCC..survey2 jer harga bj kat sini


ni kat kedai lego (the bricks)

ariff memang obses dgn lego

ni kat dlm Uniqlo...jumpa long mirror terus posing2 snap gambar --mommy and her boys--abaikan pemandangan tak berapa semenggah kat belakang tu :p

ni kat dlm fitting room uniqlo..ariff testing tshirt lego city..so end up beli 2 helai suar and tshirt tu lah utk ariff (bj raya casul dan suar raya)--abih RM150 kat Uniqlo, so dpt sampul duit raya yg comel (kaler light pepel), zharfan dan razeen punya bj suar etc semua dh setel beli kat AEON KB

salam 18 ramadhan almubarak

Friday, 9 June 2017

Shopping baju raya | 100% sedondon

alhamdulillah dah setel urusan beli bj raya for my lil family..
time balik kg..ronda2 KB (ari sabtu)..then pergi beli bj raya kat gene martino (dlm tesco mall) dan juga aeon KB ..ie shopping2 for raya --weekend yg lps time kami balik kelate

me suruh mr hubby pilih warna tema tahun ni...warna yg agak rare for our lil family...errr pepel belacan rasanya..tp kdg2 nmpk mcm maroon belacan pun ada

first time ni beli bj sedondon kat gene martino..4 psg baju melayu dan sepasang kurung modern...memang 100% sedondon lah kiranya raya ni hahhahah
last 2 years pernah beli bj melayu sedondon papa and boys kat hugo clothier wangsa walk mall, tp this year, MZ dh survey harga--harganya meroket..sepasang bj melayu adult dh RM300; so beyond my budget lah..
alhamdulillah dh setel lah bab2 bj  utk di pakai pg raya

Ariff kena paksa posing--so dia tak mau tgk kamera pun



then pegi AEON KB..beli bj kasual utk anak2 and mr hubby...kemeja, tshirt, long pants..fuhhh...4 org heroes kan..byk gak lah total items and total expenses..tapi tak perlah..raya setahun sekali jer pun..
kebetulan sbb ada promo dpt voucher RM10 kalau beli for each RM106 (includes GST)
so alang2 kan..terus beli semua lah sekali harung, so boleh dpt vouchers


errr yg kelakarnya...semlm my adik lelaki (Dr Awi) ckp (via our sibling wasup), that he bought bj melayu for his boys pun kat gene martino---errrr same theme kaler laaaaa so boria dgn my family plak hahaha tak dapek nak nolon

salam ramadhan al-mubarak

Monday, 5 June 2017

Istimewanya iftar @kampung

juadah iftar yg dinanti2 dan dinikmati dgn sepenuh hati, sepenuh kesyukuran bersama yang tersayang..ni juadah iftar MZ bersama famili kat kampung

hampir2 penuh gak meja kat dapur umah my mom kat kampung ni...ni juadah iftar 6 ramadhan

ayam percik yang yummeh...beli kat seller yg famous kat my kampung (nama makcik esah)..memang terbaek lah ayam perciknya..harga pun tak murah..RM9 per pcs

tu ketupat sotong dan juga kerabu sare (both mknn kelate)

ni air kelapa kegemaran MZ :)

ni pulak kuih akok

semlm MZ dh sampai balik KL pun, so back to our simple menu lah kat KL :) 3 ari mkn dgn meriah time iftar kat kampung :)

Friday, 2 June 2017

Perjalanan yang menggembirakan @6 ramadhan

Alkisahnya tak plan pun nak balik kg..rabu tghari tu tiba2 mr hubby wasup ckp jom balik kg esok(khamis)..apa lg mz pun on jer lah..apply leave wpun last minute(apply online jer)..

So pg2 khamis ie semlm lps subuh..kami bertolak balik..sbb weekdays kan..traffic clear and smooth..bertolak pukul 7 am..1.30 pm dh selamat smpai kat kg...alhamdulillah

Iftar of course sgt meriah kat kg..berbukak dgn my lil famil, my mom, my adik lelaki and his lil fsmily dan kakak sulung and hubby

Mz sempat pegi cuci2 mata kat bazar ramadhan Peringat..benda wajib yg perlu dibuat bila balik puasa kat kg haha

Dpt la beli mknn kegemaran ie ketupat sotong horeyyy

Snap gmbr ketupat sotong kat gerai yg MZ beli tu..size cute2 jer ni..harga rm5 dpt 2 ekor/pcs

Ni snap2 suasana bazar ramadhan peringat


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails