Monday, 15 October 2018

Keeping memories fresh & alive

selain dari FB throwback...
salah satu cara utk selalu cherish all those sweet memories and meaningful phases in life is via pics...

wpun nowadays majority gmbr tersimpan as soft copy dlm smartphone or lappy (except those yg dh dijadikan photobook)..MZ prefer to have a print out/hard copy version gak for selected pics..boleh letak dlm frame gmbr..(selain lekat kat white board dlm office MZ)

antara event paling bermakna dlm kehidupan most of all, termasuk MZ...ni gmbr just after akad nikah on 16 July 2004.

ni antara some of photoframe kat dlm bilik MZ... ada gmbr kat seoul (2015), kat sydney australia (2013), pic ariff  kat notts (2010-2011), kat fraser hill (honeymoon thn 2004), gmbr masa kawin dan gmbr kat disneyland paris (March 2011)

never stop in counting all the blessings..
we live in our own timeframe...masa berbeza utk fasa kehidupan yg berbeza dan milestone yg berbeza...

salam hari isnin
have a nice day everyone!

Friday, 12 October 2018

Minat bisnes

nowadays ramai betul org buat bisnes part-time (minus yg memang berbisnes full time as main career)..bisnes online jual segala jenis brg...or even bukak stall tepi2 jln (biasanya jual food stuff)

family MZ...tak berapa ada bakat nak berbisnes :p
my elder brother bukak klinik gigi--kiranya bisnes perkhidmatan/service, bkn jual brg2/goods..tu pun so-so jer hahaha bolehlah dari tak de kan
my siblings semua pun mkn gaji jerrr

cuma yg nampak menyerlah dlm bidang bisnes ni ialah my sister-in-law, bukak legal firm..again bkn jual brg tp 'jual' service

my zharfan plak memang minat lah bab2 bisnes ni...dia sgt impressed dgn my sil, whom he calls as cik emi..kiranya his idola lah...sbb cik emi ada keta besar, umah besar..holiday gempak2...

then zharfan suka folo dato alif syukri tu..wpun me tak berapa gemor personaliti/perangai aliff syukri tp sbb dia nmpk kaya dari segi berbisness...so impressed lah dgn harta kekayaan dia :p ...after all tak ramai pun org (melayu) kaya-raya kat msia ni..majoritynya middle-income or lower income

my zharfan masa sek rendah lg suka jual2 brg/mknn(choc etc) kat his schoolmates
now kat secondary school pun dia masih dgn his passion tu..berkawan plak dgn kawan yg suka berbisnes dan ayah budak tu pun bisnesman (golfing)

me dh ckp dh..priority...kena excel in studies, dpt degree, then baru pikir kalau nak bisnes pun...tp at this stage, nak larang beria2 pun tak boleh sbb dia minat kan..just control dan guide mana2 yg patut..do and don'ts...sbb kat sek kan memang tak boleh jual2 esp food sbb takut affect kantin sek, hilang duit/risiko kecurian, risiko food poisoning etc

kebetulan zharfan ni suka main rubic cube..so dia tlg kwn2 beli rubic cube gak (dia mark-up harga ciput jer pun)...kira ngam2 lps kos minyak dan tol ajer hahhaha
ni kedai rubic cube yg weolls selalu pergi..kat area setia alam...jauh gaklah dari gombak sbb kena lalu tol duke&nkve..so far dh byk kali pergi sini..org kedai tu pun dh kenal zharfan..kdg2 dpt lah small2 gift bila beli byk2


seboleh mungkin i try to inculcate in my boys to appreciate every single ringgit/cents that they have..
so far nampak berjaya...so that they know tak senang nak dpt duit so tak leh bazir2 beli brg2 yg bkn penting sgt..
zharfan memang dh mature sbb umur 13 y.o. pun..
ariff, at the age of 9 y.o. now, pun dh pandai kumpul2 his pocket money..tp dia akan beli apa2 brg yg dia nak bila dh cukup certain amount dia kumpul...dia bkn nak simpan dlm bank pun hahahha

masa ariff kecik..dia sgt suka beli toys..and mr hubby byk jugak beli toys yg mahal2...syukur dh stop dh beli2 toys mahal (lego set, pistol nerf etc)...now turn razeen plak mintak2 toys tp masih terkawal lah...ari tu masa his besday me belikan dia set thomas train tp tu pun below RM100..kira oklah..

salam jumaat al-mubarak

Thursday, 11 October 2018

Sambil makan pun sempat melayan perasaan

nostalgic gitu...

sambil mkn dessert ni...sambil teringat psl dessert yg selalu kami (read me & mr hubby) beli kat Asda masa kami kat nottingham..


i was telling that story to mr hubby and he said..the one that we used to eat kat notts tu..dessertnya bekas besar (size besar)...yg ni cinonet jer

cinonet pun rege boleh tahan...RM2.90 for 2 pieces of this dessert..tp rasa kategori sedap and kena dgn tekak me (and my boys too!!)

asalnya pernah nampak my blogger fren (amy mama tisya) share psl dessert ni..so kebetulan try cari an djumpa kat giant..so terus lah beli
ada few flavours...ada caramel gak...tp my boys suka yg ada jagung mcm dlm  pic ni

have  a nice day everyone!
ari ni mendung dan hujan since morning..dh masuk musim monsoon kan...

Wednesday, 10 October 2018

The best part of balik kampung is...

cantiknya date hari ni 101018--nampak byk gak online sales sempene 1010 ni..tp payday lmbt lg so tak dpt lah nak bershopping...

anyway, last weekend, MZ and 3 boys balik kg..mr hubby tak balik sbb keje.MZ ajak my niece (wanie) utk tlg drive keta MZ..
beria2 MZ balik kg sbb nak visit my mom...ari tu my mom kurang sihat..now dh fully recovered alhamdulillah
MZ bertolak balik kg lps subuh pagi jumaat 4 oct..sampai kat kg pukul 1.30 tghari

seronok dpt jumpa my mom
aktiviti utama of courselah mkn2 adehhh kiranya dok kg 3d2n so sempatlah MZ gain 1 kilos extra :p

ni random pics

masa ari sabtu tu...MZ kuar lah jln2 dgn my mom...sempat visit my cucu sedare ie anak my niece (Dr Ila) her 2nd baby (not in pic)...in this pic..MZ, my mom, my niece nama rania (anak Dr Awi) and yg paling tepi tu Dr Ila..pucat lesi sbb baru lps deliver her baby on 3rd Oct..MZ visit on 5th Oct

ni beli hamper baby gift for my cucu sedare...beli kat Manjaku baby store (near tesco kb)

ni breakfast beramai2 pg sabtu tu..kat restoran ayam kampung...selain family MZ, my adik lelaki and family pun join, and my elder sis pun join...meriahhhh

tu mknn MZ..ayam kampung goreng madu...yummeh!!

ni my mom's cooking...cendawan sisir (mz panggil kulat sisir) goreng dgn telur...my fav ni..my mom siap bekalkan yg fresh gak..so MZ dh masak semlm..ada lagi extra..boleh masak ari ni/esok plak

MZ dh selamat balik kl on sunday...sampai kat gombak pukul 4.30 ptg...
sob sob rindunya kat my kampung and my mom :(

Tuesday, 2 October 2018

Setia berbakti

this is my 1st love --ie my 1st car..dibeli setahun slps MZ mula bekerja (1st job)--duit downpayment MZ kumpul2 so lps setahun bekerja (kat UOB)..dpt lah beli keta ni...zmn bujang...minat sports car tp tak mampu nak beli keta import..so beli keta msia jer...

dibeli dlm tahun 2002 (april)..so now dh tahun 2018..dh 16 tahun usianya...wpun lately kerap gak masuk bengkel (sbb kena tukar parts yg expired ikut turn bila tiba masanya)..tp this car masih setia berbakti..err mr hubby drive pegi keje bwk satria ni ;)


cat tertanggal2(lekang)..dh pernah cat sekali masa MZ tinggal keta ni kat kg masa MZ stay kat notts (thn 2010-2011)..
kalau nak repaint bg nmpk cun..will cost around RM2k..so tak buat2 lg lah repaintingnya...
moga2 terus bertahan lah my car ni..at least sampai next year...sbb kena menabung dgn jayanya utk beli keta baru..moga tercapai hajat soon..aamiin

Monday, 1 October 2018

Every single cent counts | TQ Nuffnang

money is not everything, but almost everything can be bought with money hahaha

wpun blog ni dh teramat suam2 kuku..tp I really love my blog sbb it's my life journal
dulu2 masa zmn kegemilangan berblogging...kerapa gak cash out nuffnang ni...dpt lah cash out few times in a year

so bila dh tak aktif berblogging...kena tunggu few years, baru boleh cash out (minimum amount hahahah)

cheque received from nuffnang via ordinary snail mail jer ni...

minimum cash out amount jer punnn....excited betul bila dpt tekan button cash out from nuffnang website hahahah

duit gak kan wpun sikit..so rasa berbaloi sgt bila dpt cek from nuffnang ni...so mcm syg nak spend utk beli brg/byr credit card(cthnya), jd MZ simpan jer..
simpan utk akaun SSPN zharfan(transfer via m2u)..MZ tak buat monthyly salary deduction so tak simpan regularly pun..just simpan bila ada cash lebih gitu....
suka gak simpan dlm SSPN ni sbb boleh dpt tax rebate/deduction when it comes to income tax yearly nanti...

salam hari isnin
have a nice day
moga2 kita sentiasa dimurahkan rezeki

Sunday, 30 September 2018

July, August, September

~for personal record and future reference only~

July

(1) Alhamdulillah, telur utk July menetas awal, sangkut weekly prize contest San Remo..result published on 5/7/18 (update: dh selamat collect pun ceknya)


(2) terpilih/shortlisted as one of weekly winners contest munchys (utk final week)..dpt call on 9/7/18, nak kena pos resit (update: dh selamat terima pun ceknya)


(3) nama terpilih/shortlisted as one of weekly winners contest dutch lady...dpt call/sms on 24/7/18, nak kena pos resit
20/9/18 dpt sms confirming menang voucher RM100 ie weekly prize for nama me & mr hubby. alhamdulillah..katanya vou akan dipos in 2-4 weeks
(4) nama my zharfan sangkut as one of 55 winners contest hwa tai @tesco (slogan based)..result was released on 26/718. syukur sgt2..wishlist my zharfan tu


August

(1) telur ogos pecah on 13/8, ie dpt wasup mesej..nama MZ dpt weekly prize contest glo (hadiah voucher harvey norman RM150)..ada total 180 weekly winners utk contest ni (vou selamat diterima pada 29/8/18)


(2) penutup ogos..menang hadiah dari contest online blu inc (dpt product bodyshop dan svenson)..sedey la sbb sekarang dh tak de contest2 online by blu inc




Sept

(1) dpt conso prize utk contest J&J baby powder @mydin, notification via wasup on 20/9/18..ada 48 conso winners (hadiah hamper J&J value RM200)



~that's all~

Saturday, 29 September 2018

Certain stuffs are meant to last for a long time...

ada brg2 yg memang tahan lama...ada yg senang nak dispose/buang..depending on jenis brg..

so sambil mengemas2 dressing table..susun2, lap2 buang abuk etc...
ni antara my treasured item....jewellery box made of thick&heavy glasses/mirror....unik pada pandangan mata MZ sbb ada corak ukiran gak kat mirror/glasses tu


all the way from notts...so dh bertahun2 gak usianya, sbb MZ balik msia from notts for good in april 2011..now dh tahun 2018..so dh 7 tahun gitu...

i still remember..memang berkenan kat benda ni masa 1st time tgk kat display shelves kat supermarket Sainsbury (lebih kurang aeon kat msia)..kira mcm love at first sight...dh tak ingat exact price...rasanya round GBP30.. so sbb hargaya tak berapa murah gak..so setakat usha2 (mcm tanda nak beli gitu)..setiap kali gi Sainsbury MZ akan tgk benda ni...sbb kdg2 ada sale..tp this thing tak de nya jd sale item ker apa kan...
MZ memang kerap gak pegi Sainsbury tu sbb suka gak shopping2 kat situ (ada few sainsbury kat area notts)... selain brg2 yg cute2, affordable, selesa ...the best part of shopping kat sainsbury..boleh dpt loyalty points..sama mechanism mcm aeon points kat msia..
so gigih gak MZ collect points..kalau tak silap...sempat lah redeem few stuff sepanjang2 dok notts tu..
and akhirnya...rasanya few months/few weeks sblm balik msia..MZ gi redeem jewellery box ni guna points (equivalent to cash)..so MZ top up sikit jer cash utk dpt beli benda ni..dh tak ingat exactly how much I top up/paid with cash...roughly 10-20 GBP (if not mistaken lah)

then next challenge...kena make sure packing betul2 agar tak pecah sbb MZ post brg2 via cargo---masuk kotak then ship naik kapal..time nak balik msia for good tu kan..semua brg masuk kapal laaa
syukur...selamat sampai benda ni kat msia tanpa pecah (ada gak few items MZ yg pecah ie mangkuk pyrex--tu yg MZ ingat lah)...

tu jer lah citernya..
mengimbas kenangan plak hahaha
dan kenangan tu tetap segar sbb ari2 tgk dan guna benda ni yg sememangnya ada kat atas almari solek dlm master bedroom MZ...MZ letak brooch dan lipstick/lipliner dlm jewellery box ni

salam hari sabtu
now nak kena start buat keje (edit paper) sbb dh overdue #sigh

Monday, 24 September 2018

From heels to flat shoes

MZ memang pakai heels/wedges bila pegi keje..sbb nak bg nampak effect tinggi :p
tp lately..may be sbb aging factor...kaki jd cepat lenguh dan kdg2 sampai tahap sakit/sengal la plak bila pakai heels
nak tak nak, kena jugak pakai flat shoes...so dh terbeli 2 pairs of flat shoes kat parkson ari tu..RM150 for 2 pairs brand CR2

satu kaler dark blue, satu kaler maroon

dpt voucher RM10 sbb beli RM150..so RM10 tu me nak setel guna--beli stationeries jer pun...tak byk brg boleh dibeli dgn value RM10 kat parkson tu sbb tak de groceries

so now pegi office pakai these flat shoes, tp time nak gi lecture room, still pakai gak heels jap, then tukar balik kasut flat tu lps dh siap ngajar...gigihhhh
my colleague ada buat remark la masa dia noticed i pakai flat shoes..dia kata 'u nampak rendah' adoyai..memang laaaa rasa rendah/renek/katek bebenor kalau tak pakai heels/wedges :p

salam hari isnin
bz days sepanjang weekdays nampak gayanya...

Friday, 21 September 2018

Panik sekejap

last 2 days ie ari rabu lps..as usual MZ kalut2 fetch all my boys from their schools..hujan lebat..
sampai kat dpn sek razeen, ada one parent tegur..ckp..eh ada paku lah kat tayar kereta u...
MZ terus check dan memang betul ada paku kat tayar depan (driver side)...paku tu terbenam kat bahagian tepi..angin dh kuar sikit tp masih boleh drive lagi..
so MZ cepat2 pegi fetch zharfan plak..
then terus lah nak singgah bengkel kat sri gombak..
masa tu pukul 6.15 pm gitu..

then OTW ke bengkel tu..
MZ perasan la kat meter dashboard...lampu kat huruf D (drive mode) jd blinking...sblm ni tak pernah lg berlaku...adoyai..terus lah panik MZ takut bahaya enjin ker apa kan...kiranya sensor dh tak normal mcm biasa...even bila berhenti kat traffic light pun..bila masukkkan gear jd N, lampu kat D tu tak padam tp terus jer blinking...sbb hari hujan, jem sikit lah MRR2, MZ terus call my adik (nizar)..tanya his view/opinion sbb dia memang terer gak bab2 keta..

snap pic time dh ok ni

dia terus google and bg mcm2 info
then MZ dh sampai bengkel..masa tu dh 6.30 pm..terus suruh staff bengkel tu tampal tayar yg kena paku tu..
then tunggu plak supervisor kat bengkel tu dtg check naper lampu blinking..his staff dh check minyak gear etc..semua ok..
then dia pun try matikan enjin..then start balik enjin..then lampu D dah tak blinking..syukur alhamdulillah

sv tu suspect maybe masuk air kot..dia tanya u ada langgar air ker? hahah hujan kan..of course lah MZ ada gak langgar lopak2 air...common kott...sblm2 ni tak pernah lg jd gini wpun langgar air etc
anyway moga2 tak berulang lg lah insiden yg sama..sbb sgt risau lah kalau apa2 part kat enjin keta yg rosak..jenuh nak repair dan kos maunya beriban2..nauzubillah

salam jumaat al-mubarak!

Friday, 14 September 2018

Different phases of life

life is not meant to be static kan..

fasa kehidupan memang berubah2 dari satu tahap ke satu tahap..from teen (sek menengah), then jd 20s (univ dan masuk alam pekerjaan), then 30s (buat phD dan sambung keje semula)..

so now..me at the age of early 40s now...
a large of portion from 24 hours a day is spent at my workplace...lebih2 lg new semester has just started..bz dgn classes, bz dgn never ending research work gak (kpi thingy!!)

then selebihnya...menguruskan anak2 dan home chores mana yg sempat..
part pengurusan anak2 tu...routine amik antar 3 boys kat 3 tempat berbeza setiap pg dan ptg..zharfan now kat sek men, ariff sek rendah dan razeen tadika..sbb age gap agak jauh2 kan between 3 of them ni..

home chores..kalau weekday...memang minima lah apa2 yg sempat dilakukan..kalau sempat, masak2 gak utk dinner, most of the weekdays tak sempat masak so singgah mkn or tapau kat kedai mkn near my house area jer...basuh pinggan ikut tahap kepenatan..kalau penat..me tido awal..mr hubby yg tlg basuh tu pun time dia tak penat ahahah...lipat kain bj me buat early morning sbb me memang bgn around 5 am daily..so sempat la buat apa2 yg patut...

oh yeah..last weekend was an extended weekend sbb public holiday isnin selasa..so what did i do??
hahaha mereput kat umah laaa...sbb payday lambat lg :p
to be exact..pulun tulis paper sbb nak kena submit proposal (dh submit pun ari rabu)..moga2 smooth la segala application to go to Tokyo thn ni
so sambil mereput sambil tulis paper sambil save cost lah jugak sbb kena top up byk gak duit ni kalau nak travel...

apa2 pun life goes on..kewangan memang surviving mode every month..alhamdulillah kira cukup2 jer utk menikmati a decent life or kdg2 korek2 gak mana2 yg ada esp kalau ada benda emergency mcm keta rosak etc..thus struggle jugak utk buat some regular savings every month..

the best part is when we have something to look fwd to...moga2 menjadi kenyataan...Insya Allah kalau tiada aral.. nak travel abroad again this dec and plan nak bwk all the 3 boys jugak..
I love my work and I feel blessed with whatever I have today..dgn rahmatNya and doa. restu my mom :) :)
Amiin Ya Rabbal alamin

gmbr selingan jer
me, 22 years ago..from the folder file of my colleague a.k.a my ex-lecturer, who shared this pic on her fb wall hahahah

Thursday, 6 September 2018

Somebody is celebrating his Bday today

dear mr hubby,
it is now the 14th year (since  u came into my life) that I'm able to celebrate your birthday..

just a simple wish and prayers dedicated to my one and only...

Selamat hari lahir utk suami yang dicintai...😘
moga tercapai segala hajat dan impian..
dimakbulkan segala doa dan harapan..
dikurniakan kesihatan dan kebahagiaan berpanjangan..
aamiinπŸ’—
#060918

Thursday, 30 August 2018

Dapat tengok fresh pictures pun jadiklah

my adik nizar and wife pegi cuti2 london sempena their anniv pada 080818..they all sempat la singgah kat notts and then wasup me all the pics..

menggamit kenangan sungguh...pejam celik pejam celik dh 7 tahun me tinggalkan bumi yg indah itew..selalu termimpi2 gak segala kehidupan dan kenangan manis kat sana...

my adik sibuk tanya psl lokasi/address kfc halal..so there it is..kfc kat alfreton road...segalanya masih segar di ingatan sbb byk kali gak MZ dtg mkn2 sini..pernah gak jln kaki tolak stroller gigih dtg sini hahaha

all following pics sekitar univ of notts... from hp my adik

kebetulan hujan lah ari tu




tu faculty tmpt MZ study


mcm tak de perubahan langsung lah uni kesayangan MZ ni...semuanya sama..all the buildings..pokok2...

gigih MZ korek2 file cari address univ..sbb my adik confused ada lg satu uni tp yg tu trent notts uni kat pusat bandar..

moga2 ada peluang MZ balik kg notts nanti bersama hubby and kids..amiin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails