Sunday, 17 June 2018

Kisah 1 syawal | 150618

Just nak tepek pics masa 1st syawal













Wednesday, 6 June 2018

Still looks nice even after 11 years | more reasons to love it even more

dh lama me tak pakai my pearl bracelet...semlm tiba2 dtg angin pus-pus rasa nak pakai..kebetulan dh nak raya kan lagi seminggu lebih

tadaaa

this is my beloved bracelet..still looks like new..dh 11 tahun pun usia ni (me ikat all the pearls tu dgn gold utk jdkan bracelet)

MZ still remember, pearl ni branded, bukan pearl yg biasa2...namanya..edward kong south sea pearl..ni part of hadiah contest hari ibu thn 2007 yg my mom menang ..contest/event held by karangkraf..edward kong as one of sponsors..
FULL STORY HERE

then rasa curious nak tahu more..MZ google2..jumpa one article psl edward kong ni...wow..impressivenya..the value, the success...and no wonder pearl yg MZ pakai ni nmpk sgt nice dan nampk sgt baru sbb sgt high quality (and expensive too!!)

ni LINK from the staronline tu..

ni some part yg MZ copy dari link kat atas tu

And not just any pearl, as Kong cultures South Sea ones that are highly prized as among the world’s largest at average sizes of 13mm with thicker nacre and beautiful shades. Kong cultivates both silver-lipped and white-lipped oysters that bear a variety of coloured pearls, from white to creamy to golden yellow....
Glimmering under the morning sun, these freshly harvested South Sea pearls took four to six years to grow.“A pearl needs no embellishment. Their rarity and perfection are sufficient. That’s why the Chinese calls it chan chee (a true pearl). Similarly, pearls should be worn strung on just a simple silk thread. They are elegant and classic. That’s how pearls have endured the test of time to remain nature’s most beautiful gem.”
Lps gigih baca artikel tu (which is quite lenghty)....Now MZ jadi bertambah syg lah kat my pearl bracelet ni..knowing that payahnya nak dptkan pearl yg berkualiti dan harganya mahal, dan sgt cantik!!!dan bila pakai pearl ni terus terimbas kenangan terindah event bagaimana MZ dpt pearl ni...alhamdulillah atas segala rahmatNya

salam 21 ramadhan

Monday, 4 June 2018

Shopping raya | Done

ari jumaat lps gigih MZ gi shopping kat aeon..sbb dh tak de gst kan..so rasa seronok dan happy tgk resit hahaha biasanya beli brg RM100 kena byr RM106..
then kebetulan aeon pulak buat promo..beli RM100 dpt voucher RM6...so memang syok lah

so dh setel beli baju casual for my 3 boys and papa..
and beli kasut/sandal raya jugak for myself
dpt sampul duit raya dan shopping bag yg sgt cute (every year MZ aim utk dpt shopping bag aeon hehhe)


bj raya MZ dh siap beli the week before(time dpt gaji)..just beli kat kedai2 kecik dlm giant bt caves jer.. dpt rege below RM200 sepasang...syukurrr!! thn ni tak beli baju brand famous2 la sbb bajet tak berapa nak ader :p
dan satu lg......sempena puasa ni...MZ dh boleh pakai size 38 fuhhh happy giller hahahha biasanya MZ pakai size 40 kalau kurung moden..tp kena control mkn laaa sbb kalau naik few kilos terus tak leh pakai dh size 38 ni adehhhh

penuh labuci, diamond dan manik2

ni bj utk 1st daya raya...bj utk raya kedua, ketiga dan keempat memang dh ada..byk lg yg MZ lom sempat pakai wpun dh beli few months ago...sbb tak de function menarik so beli dan simpan ajerrr and ada gak bj yg baru pakai sekali dua..so bolehlah pakai utk raya gak :p
salam 19 ramadhan

Friday, 1 June 2018

Recreating memories

dh masuk 1 june pun hari ni..merangkap 16 ramadhan..dh separuh bulan pun kita semua berpuasa...lagu2 raya pun dh mula diputarkan di corong2 radio..(i like!!)

anyway, ni sambungan entry cuti2 penang ari tu..
blog terabai sbb MZ bz marking exam papers..dh siap satu subject..tinggal satu lg subject tp papernya 8 june nanti..in the meantime kena siapkan editing paper utk publish (my usual work)

anyway, nak tepek random pics ni...
masa weolls bertolak dari penang ke kelantan (sehari sblm PRU ari tu), weolls lalu ikut grik..
MZ excited lah nak singgah kat rnr titiwangsa..
sebabnya...
13 yrs ago..just few days sblm kawin dgn mr hubby..MZ memang singgah kat sini(time tu mr hubby drive)... kami dari kl-penang-kb....pegi penang sbb MZ nak pinjam wedding dress from kawan my adik (hanim)

zharfan jd photoG

tempat ni special sbb atasa bukit..

tak sangka, dh 13 thn masa berlalu...



cantik kan background kat belakang tu...

moga kasih kami kekal subur mewangi hingga jannah..amiin

lps setel posing2 dan mr hubby beli jajan, kami meneruskan perjalanan balik ke kg utk mengundi for PRU..
end of story cuti2 penang

ramadhan kareem everyone!

Friday, 25 May 2018

His special day yesterday

yesterday 13 years ago, he came into my life...
a son of mine whom I have always awaited...

alhamdulillah...
now dh masuk alam remaja..dh umur 13 tahun usianya..

Ahmad Zharfan Shah nama diberi
buah hati pengarang jantung kami suami isteri
apa jua doa yg baik-baik utk mu sayang, cinta hati kami
moga terus berjaya dunia akhirat, jadi anak soleh, cemerlang dlm apa jua yg diceburi
dan sentiasa diberkati Ilahi..
amiin ya rabbal alamin



sbb birthday zharfan jatuh time bln puasa so tak dpt nak celebrate beria..weolls just beli kek dan mkn2 kfc time berbukak (1st time lah since ramadhan ni MZ tak masak utk iftar semlm)

Wednesday, 23 May 2018

Bukit Bendera @Penang Hill

aktiviti hari kedua kat penang..(ie on 7th May 2018)..
lps setel bf kat hotel (byk pilihan mknnnya!!)--sbb dpt foc utk 2 pax jer so MZ kena top up for 2 pax ie zharfan & ariff

lps dh kenyang, so kami pun ready to go out ronda2..

ni pic kat main entrance..sementara tunggu mr hubby pegi amik keta kat carpark..zharfan yg jd photoG ni

gigih MZ bwk shopping bag lexis tu...isi diapers razeen, botol susu razeen, tripod etc

sajer snap2 pic lobby yg luas..marble based..

ada tempat lepak2 yg luas dan selesa  dan memang ada welcoming drinks (juice) hanpir setiap masa

 wajiblah posing2 sementara muka masih fresh :p

blouse tu brand TUCZ (butik),  MZ beli masa gi kota kinabalu ari tu...extender pink tu dh lama beli (rasanya masa balik dari UK thn 2011, beli online), jeans beli kat aeon jer, brand voir jeans (kalau tak silap), sneakers pun beli kat aeon, brand colors (murah jer:p), tudung pink tu brand fareeda (beli last 2 or 3 yrs...one of my fav tudung sbb suka dgn material, design dan awningnya yg selesa and looks nice)

 my 3 boys

freestyle gaya suka hati 

my lil razeen..he will be 4 y.o this coming august

 razeen pegang sikat lexis kaler soft yello..suka sgt dgn sikat rambut tu...kira mcm his toys hahaha

my lil ariff..dh celebrate besday yg ke-9 15 april ari tu

bj tu brand adidas, jeans brand uniqlo, sneakers beli kat sydney, jam tgn MZ beli time MZ gi tokyo dec 2016 (dh buruk pun jam tu tp masih elok lagi, high quality wpun bkn branded)

 teman bermain dan bergaduh

sbb kami dh travel since 5th may lagi, so bj kotor dh membukit..so kami singgah ler do the laundry 1st heehhe laundry ni ada kat tepi jln..around 10 minutes drive from Lexis hotel

then terus bergerak menuju ke Bukit Bendera..sampai kat sini betul2 tghari ie time lunch tp kami lom lunch laaa..cuaca agak panas dan berbahang..beli tiket kat kaunter kena tunjuk mykad dan mykid utk dapat local/malaysian rate

snap2 dari dlm train..actually ni time kedua MZ naik train..tp 1st time naik was masa bujang2 ie around 15 yrs ago..time tu train kaler merah. bukan train moden yg sekrg ni


ok dh smpai kat puncak..MZ ingatkan sejuk lah sikit kat atas..tp kuciwa sbb masih panas berbahang jugakkkkk ..memang cuaca panas ari tu


ni family pose kat skywalk..pic semuanya agak gelap sbb matahari tegak atas kepala so MZ tak reti nak adjust lighting..automatik jd gelap bila snap2 pic


semua pic family MZ guna timer/tripod

ni MZ snap..jenuh cari lighting nak bg cerah

boys and papa try guna zoom in apa nama binocular (tak sure nama apa)..dpt tgk most part of penang island from above gitu

tak de apa sgt pun kat atas bukit bendera ni..byk gaklah booths yg jual2 souvenir etc...kami semua lapar so tak leh lama2 kat sini and cuaca panas so tak sesuai lah nak lepak2 sgt..

MZ and boys

oklah nak turun dah...

dari penang hill kami terus balik hotel..singgah lunch kat kedai mkn kecik kat tepi jln (dh dekat2 nak sampai hotel dah pun time tu)..we were starving ehehhe

then aktiviti kat hotel..zharfan & ariff mandi kolam lagi lah..tak jemu2...MZ tak mandi kolam dh pun sbb tak tahan sejuk :p air kolam tu memang sejuk for me :p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails