Thursday, 13 December 2018

#Tokyo2018 | Our cosy apartment in Kita

since MZ kan travel seramai 6 pax (termasuk my niece)..so memang tak leh nak dok hotel (pricey and tak leh masak2)..so MZ booking apartment lah..yg boleh muat our group ni..

actually MZ booked last minit (sbb lmbt dpt approval from KPT-utk my research work)..so tak  byk sgt choice lah...so we ended up dpt apt kat area nama 'Kita' ..and the nearest train station tu nama "Jujo"..

ni gmbr our apt..ni snap2 masa mula2 sampai..

our apt kat tingkat 2...naik tangga satu level jer (tak de lift)..check-in was easy sbb dh inform tuan umah awal2 arrival time..so dia dh suruh staff dia tinggalkan kunci siap2 kat atas meja

ada 5 beds in total...ni gmbr masa 1st day lps check in--semua org penatttt

muat lah 4 org sbb ada 4 beds kan..


MZ tido kat sofa bed (share dgn razeen)..ada meja kecil (sbg meja mkn)

tu area dapur..ada fridge, kettle, micrwave, oven dan stove..kira cukup lengkap lah

ni antara juadah yg kami masak2 dan mkn2 dgn jayanya sbb cepat lapar time winter..siap beli ayam dan goreng ayam lg tu!! selain beli sayur dan telur (byk kali ulang beli telur hahha)..benda yg MZ bwk dari msia..beras, bihun, sardine, maggi dan rice cooker hahahha

 family pose...abaikan sampah kat belakang tu ahahhah


ni our walking route everyday...from apt to Jujo train station..jln lalu ikut umah2 org...well..tokyo kan sgt bersih...so rasa selesa dan selamat alhamdulillah..anyway, the walking distance tu around 15 min gaklah leisure walk..cuaca sejuk plus happy2 mode so rasa syok jer jln kaki sambil enjoy the view and snap2 pic..

ni lawson across the street from our apt..almost everyday singgah sini..beli keledek bakar, beli mineral water, telur, oranges, etc


click2 sepanjang jln kaki nak gi Jujo train station




haaaa ni bkn bank tmpt simpan duit tp tu nama telco provider mcm celcom/digi kat msia

tu lah jujo station nya...

ni plak nama shopping arcade(Jujo Ginza Shopping Mall)  yg terletak bersebelahan dgn jujo station..everyday kami lalu masuk sini sbb part of walking route to our apt..ada byk kedai2 kecik dlm mall ni...ada pharmacy..ada daiso gak which is fav my boys(beli mcm2 sbb rasa murahhhhhh)

horeyyy happy sgt2 sbb ada kedai groceries halal kat dlm mall tu...so sgt senang lah kami masak2..beli mcm2 termasuk ayam okayyyy!!!





posing2 berlatarbelakangkan jujo station (ni masa 5th dec dah tu..time nak pegi keje/meeting) that's why MZ posing solo ajer...


ni sajer click2 snap pic...mineral water yg kami beli few times gaklah..selain masak air guna kettle dan sejukkan sbg minuman harian sepanjang2 di tokyo..dh lupa rege..rasanya 100 yen kalau tak silap

MZ rasa benda ni unik so MZ click2 snap pic...ni heater dlm bilik air..mcm manual gaklah kena on off and boleh nampak api kat dlm box cermin tu...

tak guna letrik to guna gas (sama mcm kat nottingham)

MZ book apt tu via airbnb...tu addressnya..

screetshot from airbnb..Sei tu nama tuan rumah (sgt responsive bila kita mesej2 tanya/inform)


tu total cost for 5 nite stay for 5 pax...tak murah tp dh kira reasonable sbb dlm tokyo kan..memang standard rate gitu esp sbb travel in a group..
rate tu jd mahal bila campur cleaning fee dan service fee...tak dapek nak nolon..nama pun gi holiday kan...kena ready to pay and spend lah



what did we do after we checked in to our apt? haa masa 1st day tu (2nd december-ahad) semua pun masih letih so weolls lepak2 jer rest, masak2 makan2..

so next entry...2nd day punya aktiviti--DISNEYLAND!!!

1 comment:

Ezna Ahmad Khalili said...

Wah 15 minit berjalan ke stesyen keretapi tak akan terasa sebab sejuk. Sama masa i jalan kat perth. tak terasa dan tak letih sangat sebab jalan dalam sejuk. Rupanya jauh juga la kami berjalan. Best dapat masak2 tu Suzz. Memang save sangat.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails