Tuesday, 29 January 2019

Perfect weekend getaway | Universal Studios Singapore Jom?!!!

kat mana tempat yang best utk percutian satu family with kids??..bukan dlm msia tapi luar negara--feeling2 cuti2 obersi gitu...haaa tak lain tak bukan..
jawapannya easy peasy..USS lah!! or nama penuhnya Universal Studio Singapore..
sebab tempat ni kat negara jiran ajer..so kalau kita pergi time weekend pun just nice..or paling besh..boleh pergi time cuti sekolah bulan Mac nanti..
Actually, MZ and family dah few times pergi sini..trust me..so far tak pernah rasa boring and excited jer tiap kali pergi sini..

actually tempat ni memang simply perfect untuk family with kids..and untuk single-mingle pun lagilah syok....or even trips with BFF pun lagi lah cun sebabnya banyak giler rides yang meant for adult..other than those for family or kids..Pendek kata...tempat ni jugak sesuai untuk semua orang, tak kiralah kanak-kanak atau uolls yang muda-mudi niee or adults or even warga emas.
Kalau uolls nak tahu..tempat ni adalah main tourists attraction yang famous dan happening sebab it’s the one and only in Asia! And uolls akan dapat nikmati keseronokan yang unlimited and really worthwhile. Feel it to believe it gitu!



ok
bagi yang tak pernah jejak kaki lagi kat USS ni...this themepark offers various range of games, excitements and attractions untuk uolls semua enjoy. Tapi sebelum tu MZ cerita sikit macam mana nak sampai dekat sini. Actually to reach Singapore..boleh jer drive or boleh naik flight or boleh naik bas...sgt byk pilihan gitu!!!
The rule of thumb is USS ni located dekat Sentosa Complex which is dekat Sentosa lah ye. So apapun, uolls kena turun or sampai dekat Sentosa especially yang naik MRT atau bas. Then, MZ nak share lah ni...info penting ni..haaaa...cepat-cepattt grab cheap Universal Studios Singapore tickets supaya proses untuk masuk theme park lebih mudah dan cepat....skip the queue dan save time..baru syok!


Sebelum terlupa, MZ nak share gak satu tips supaya uolls boleh maximizekan setiap satu saat uolls dekat USS nanti. Apa dia? And that is to plan ahead before uolls sampai USS itself. Tak payah pening2 nak buat research panjang lebar...senang citer...just, check out this link https://www.traveloka.com/en-my/activities supaya uolls tahu ada apa jer games dekat sini, sort out and prioritize which one yang uolls nak main.

Tapi MZ akan briefly share dekat dalam ni jugak about USS in a nutshell. Oh and USS ni open from 10 am to 6 pm, so yes lagi lah planning ahead is really really crucial. alang2 dah byr tix to be here kan...All in all USS Park ni terbahagi pada 7 zon yang mempunyai tema yang tersendiri iaitu Hollywood, Madagascar, Far Far Way, The Lost World, Ancient Egypt, Sci-Fi City and New York. Masing-masing with its own unique and vibrant theme dengan games yang berbeza-beza. Best kalau uolls ada map of USS, untuk tengok lay out dia jugak!
ni antara 'hottest' ride dlm USS--transformers ride!!!memang wajib naik yg ni


Nak bercerita semua zon memang panjang lebar la jawabnya. Alright, so MZ cerita yang best-best okayyy! First of all MZ start off dengan thrilling rides yang ada dekat USS. Kepada uolls yang memang gila-gila and love to try something daring and very adrenaline-rush games boleh bagi extra attention dekat part ni. Tapi RED ALERT eh, rides ni memanglah sooo not for the faint-hearted tau uolls especially Human vs Cyclon ride dekat Sci-Fi CIty! Awat memang scary sangat ke? For your information ride ni special sikit, di mana dia ada 2 roller coaster lines. Satu merah untuk Human dan satu lagi biru untuk Cyclon. Dan dua-dua mempunyai kelajuan dan thrill yang berbeza. Uolls bayangkan ye ride ni sendiri dah memang several dozen time faster dari normal roller coaster, sooo line berwarna biru untuk Cyclone ni is on another whole new level. Memang siapa yang naik ni otherworldly players betul la. MZ kasi hats off dekat uolls yang berani! err MZ lom ada cukup keberanian nak try hahahhhaha tp memang excited laaaa tgk org naik rides ni


Apart from that, contoh rides yang lain ialah Transformers The Ride, Jurrassic Park Rapids Adventure, Enchanted Airways dan Revenge of the Mummy. MZ dh try all yg ni!!! konpem besh!!!Selain itu, USS memang ada banyak giler shows yang menarik that you really must watch. Antaranya ialah Lake Holywood Spectacular memang akan blow your mind away dengan gigantic fireworks yang cantik-cantik dan very colourful. Kalau nak tengok, sharp at 8pm every Saturday dah standby dekat Hollywood zone kay! Next is Hollywood Dreams Parade every weekends and public holidays at 5pm di mana uolls bole jumpa artis or even karakter kartun kegemaran uolls. Haaa boleh la siapa yang kaki selfie. Get your selfie sticks ready kay! Shows yang lain seperti Light, Camera, Action!, Water World untuk some action-pack water stunts dan Shrek 4D Adventure dekat Far Far Away. Banyakkan nak brain dan explore? Hahaha its okay just take your time to tour around alright?


Dah penat uolls main, kena lah ada refuel kan? Dalam USS ni memang banyak tempat tip top untuk korang dine. Bonus to Muslims, uolls are able to check out which restaurants that are halal certified and which are not. Kiranya sgt convenient lah kalau nak makan2 dlm ni!! no worries gitu! Even for vegans pun, ada recommendations tau! Semuanya ada dalam map USS sendiri, tepi each restaurants’ names. Uolls pretty much boleh just sit back and enjoy your trip. Amenities dekat USS pun top-notched dan well-maintained. Antara kemudan yang disediakan ialah baby care centre, restrooms, surau, money changer, first aid, locker rental, drying pod dan rental stroller atau wheelchair. Setiap kali datang USS memang MZ singgah solat kat surau tu..and memang gigih sewa stroller jugak for my boys...sebab diaorg tak larat ronda2 jauh2 hahahhaah
ni weolls mkn2 kat salah satu restoran halal dlm USS
So yup, rasanya MZ has pretty much covered the wholeee USS briefly. Jadi apa yang uolls tunggu lagi? Grab this golden opportunities with cheap tickets available on the go. Yes, get yourself ready to create wonderful memories with your love ones here in USS!
family pic...tu my 2 boys relax2 dalam stroller yg weolls sewa dlm USS..very convenient & comfy!!

Thanks for reading uolls
Happy holidays!!No harm plan awal2 dan book tix awal2 kan..

2 comments:

Ezna Ahmad Khalili said...

I tak pernah lagi pergi Universal Studio Singapore ni. Pernah lalu je depan trademark globe yang besar tu. I pernah pergi Universal Studio Hollywood. I rasa game tu sama je kot. Ada Transformer yang perli apa yang ada dalam beg i masa bergambar kat US Hollywood dulu. I suka Studio Tour.

AyuArjuna BiGoshh said...

i x pernah sampai uss ni...teringin nak pergi bawa famili...nampak macam menarik dan banyak tempat boleh main :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails