Friday, 8 April 2016

Kisah saya dan tudung Fareeda | tak kenal maka tak chenta

last few days viral psl kisah tudung fareeda again..sbb mawar/fizo upload video their customers berebut2 bersesak2 nak beli tudung fareda yg latest/limited edition..so ramai yg komen2..esp menegur..sbb bercampur bertolak2 lelaki perempuan semata2 berebut nak amik no giliran kalau tak silap

then of course ramai yg komen2 (netizens/keyboard warriors)..komen2 yg i baca..95% kot yg kutuk2/bash psl tudung ni..psl harga yg mahal..psl tudung tak menepati syariah sbb size kecik/pendek/tak menepati syariah, psl sistem jualan yg menyusahkan pembeli
anyway, all these kutukan rasanya tak mengubah pun kesetiaan peminat2 tegar tudung fareeda
and nmpk cara mawar/fizo response pun mcm dioarg tak kisah/tak amik pot dgn all these teguran..emmmm

tak kenal maka tak chenta...yg dok bash2 tu...memang tak pernah beli/tak pernah pakai fareeda yg ori...
i memang beli dan pakai tudung fareeda ori..tak byk sgt pun koleksi..ada dlm 5-6 helai jer pun..tp alah membeli menang memakai...memang range harga RM150 above utk sehelai..kalau yg latest/limited edition memang harga from RM200 above..
taste masing2, kemampuan masing2 kan..i join group FB fareeda fans..so diaorg sgtlah kuat solidaritynya..tak de nya terkesan dgn kes2 viral kutuk2 etc..lagi dikutuk lagi diaorg obses kot dgn tudung2 ni..die-hard fans gitu...minat dan obsesi masing2 kan

anyway, wpun i pakai tudung fareeda..i sgt tak suka/tak setuju dgn sistem/marketing sebagaiman yg diorag viralkan tu..berebut2 beli tudung..nmpk mcm uncivilised jer...wpun yg berebut2 tu majority seller ie beli utk dijual balik..bknnya berebit2 sbb nak pakai sendiri..seller jual balik mark up harga RM50-RM100 sehelai biasanya..so it's about survival utk dptkan income dari jualan tudung2 ni..

prob berebut2 ni pyh kot nak selesai unless mawar/fizo tukar cara pemasaran (unlikely kot at this moment)..setahu i..sistem yg ada sekrg..sorang boleh beli max 5 helai..and tak de agent/dealer utk tudung ni..kena beli kat butik fareeda ajer..tu jd isu berebut2 utk dptkan no giliran sampai sanggup tidur dpn butik...so i setuju jer dgn pendapat wardina kat her fb..juga pendapat da'i wan (viral kat fb)

bab size tudung...memang majority suka beli size S or M..so memang tak berapa nak cover da**..entahlah..pelik ka...pakai tudung tp masih nak tunjuk that part kan..dh lari dari tujuan asal pakai tudung
fareeda ada jer size L dan XL tp tak byk sgt design yg cun2 or hot compared dgn yg size S or M..so public/yg tak pakai fareeda akan nampak fareeda ni as size S and M jer..

ada org ckp pakai tudung awning muka nampak tua..compared pakai shawl or bawal..again..subjective kan benda2 ni..tgk jenis bentuk muka jugak..
ada org ckp..pakai tudung mahal2..kalau rupa buruk.huduh, takde nya rupa tu bertukar cantik jd mcm mawar..anyway..pendapat masing2 kan...most people suka judge org..so the story or argument will never end

ok tepek sat MZ pakai tudung fareeda..yg ni 3 kaler..layer2...awning merah..layer tu ada kaler pepel and biru..tak ingat dah beli kat butik or beli dari seller online

ni antara fav..awning pink..layer pinky soft kaler..

salam jumaat al-mubarak

2 comments:

CaDLyNN said...

ikut selera memasing sbnrye..
kalo saya suke pakai shawl..
mcm tak sesuai pakai yang ade awning ni..

Wan Amira Wan Salleh said...

Kalau orang dah fanatik buat macam mana pun takkan tembus jua. Bukan saje pada prooduk tapi mcm fanatik dekat seseorang...

I memang mengaku tudung fareeda ni kualiti dia bagus. Lain rase pakainya. Kadang-kadang harga tu bukan ukuran tapi mcm mana orang tu kendalikan bisnes.

Honestly i lost my respect to them when i watched the video. Perkara ni bukan baru tapi dah lama. Some say its part of marketing strategy as they are hiring these people to create havoc. But whatever reason it is, that scene tak sepatutnya berlaku , and that scene bila mawar pegang kepala dia , i feel like slapping her on her face hehe.. Proud for the wrong reason ..

moga moga mereka mereka ni terpanggil untuk mendengar pendapat majoriti netizen. Mereka kenalah ingat, yang fanatik berapa kerat, i percaya kuasa lebih kepada walk in customers / i.e. Customer yang pakai tudung apa pun ok tapi sesekali nak pakai fareeda.

But above all, i seriously think that they have to manage the adminof their facebook. kene humble, tak rugi pun.

Ok panjang pulak ...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails