Monday, 25 April 2016

Pengalaman pertama menaiki keretapi ETS KL Sentral - Padang Besar

Alkisahnya MZ kena attend conference kat Unversity of Pattani, Thailand pada 18-19 April 2016..so perjalanan bermula on 17th April (ari ahad)...MZ join my colleagues naik ETS sampai sempadan Msia ie Pdg Besar, then from there naik chartered van sampailah Pattani..naper tak naik flight? sbb tak de airport pun kat Pattani..the nearest airport is kat HatYai, then kena naik van jugak sampai Pattani...

ni gmbr kat KFC KL Sentral..me & my colleagues..ni lepak2 mkn2 (breakfast) sblm weolls naik ETS

MZ selit2 citer pd setiap gambar ok..ni departure gate utk penumpang2 ETS kat KL Sentral..


MZ snap signage/banner...ada 2 pilihan route/ticket..yg express version tu...berhenti 5 stesen jer...yg normal route/transit..memang byklah setesen yg train berhenti all along the way dari KL Sentral ke Pdg Besar


selfie jap...excited sbb 1st time..tp sedey sbb travel without hubby & kids...anyway pegi keje bukannya pegi holiday pun

antara stesen yg train berhenti amik/turunkan penumpang..

ada tv flat screen dlm train..kat siling train daaa.utk penumpang2 seat row tgh..ada gak kat dinding tp utk front seat..

ada mini cafe kat dlm ETS ni..perjalanan dari KL Sentral- Pdg Besar mengambil masa 5 jam setengah lebih kurang..so of courselah kena mkn2 or minum2..and to kill the time tu...ada maggi cup..ada sandwich, ada bihun goreng, nasi lemak, nasi goreng..ada yg set meal ada yg ala carte...cthnya kalau bihun goreng, harga RM8 per pack

ni tempat duduk utk mkn2 or lepak2 dlm ETS mini cafe tu..

ni bihun goreng yg MZ beli..rasanya ok jer :)

the best part...ada surau yg selesa...boleh memuatkan 2 org utk solat pada setiap masa...

tempat wuduk yg sgt besh

tu tix MZ..harga RM80 per pax for one way...kalau naik ETS yg express ie berhenti sikit jer stesen, harga tic RM100+


ni meja kat some of the seats..so agak selesa gitu..dlm pic ni..antara 2 org ahli rombongan delegasi UIA ke Pattani..

ni antara pilihan seats..ada yg mengadap gini..ada yg seat biasa...
ETS ni kan masih baru so memang sgt selesa comfy and new

tak snap pic toilet..tp sgt luas dan selesa toilet2 dlm ETS ni..ada few toilets yg disediakan.

next entry....ada apa dgn Pdg Besar?...

3 comments:

Wan Amira Wan Salleh said...

nampak sangat selesa.. at least boleh jejalan around kan

Chekgu Azrine said...

belum pernah lagi naik ETS

ieyr@r@shid said...

Nice experience! tgh plan nak kesana jugak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails