Wednesday, 31 May 2017

Tragedi 4 Ramadhan | nyaris2 cedera teruk :(

dugaan Ramadhan..

semlm right after iftar ie bukak puasa, MZ tengah basuh2 pinggan sambil goreng keropok lekor (frozen version, beli kat giant), then time nak balik2 keropok tu, nak bagi masak/garing sekata, BUUMMMM meletup pulak keropok tu, so minyak panas terpercik kat muka MZ..adoyaii sakit tak terkata, terus basuh muka kat sinki, amik minyak gamat, lumur2 penuh muka..memang rasa perit berdenyut2
hampir2 nangis sbb risau jadi parut/gelembung etc kesan kena minyak panas tu..biasanya MZ ada lah jugak kena minyak panas kat tangan so tahu lah apa akan jd kat kulit tu
so sepanjang mlm sapu minyak gamat, denyut2 memang tak hilang sampai tertidur
bangun pg ni, dah tak berdenyut..
syukur tak gelembung, tp jd mcm kesan lebam (tak ketara sgt), tp still rasa perit kalau sentuh, ada 4 tompok2 kot (kesan percikan minyak)..satu kat dahi, satu kat atas kelopak mata, satu kat pipi bwh mata dan satu lg kat tepi mata, so that's why rasa perit/berdenyut2 yg agak painful semlm :(

actually tu bkn 1st time goreng kepok frozen tu...tp may be sbb tak defrost properly sblm goreng/masukkan dlm kuali sbb nak cepat kan...
and tak sangka minyak terpercik so muka tak jauh lah dari api bila buuum kepok meletup tu berlaku
biasanya kalau MZ goreng hati ayam, memang meletup2 gak so akan beringat2 dok jauh dari api sambil hulur tangan panjang2 utk balik2 hati ayam time goreng tu

syukur Tuhan masih jaga MZ, tak teruk and tak nampak pun kesan melecur(mcm lebam) bila pakai foundation dan bedak
kena sgt hati2 bila menggoreng apa2 lps ni..trauma jap
so far MZ serasi dgn minyak gamat alhamdulillah..utk luka2, gigit nyamuk, kena minyak panas etc..kira mcm 1st aid gitu...wpun MZ tahu ada petua lain like letak ubat gigi, kicap etc kalau kena minyak panas
so ptg ni tak masak2 lah...mr hubby cakap nak tapau kfc

gmbr hiasan semata2..razeen tgh khusyuk main hp kat dominos pizza--mkn2 sblm ramadhan ari tu


salam 5 ramadhan
#modestress--tgh marking exam papers mcm bukit menimbun2

3 comments:

mama tisya said...

bab terpercik minyak panas time menggoreng mmg terasa sakitnya ..walaupun mcm skit je percikan tp berdenyut..smoga cpt baik

Syamila Mohd said...

Goreng keropok frozen ni kena api kecik je dan eloknyer belah tengah dahulu. Lambat la masak tapi best sebab dia rangup. Meletup pun insya allah tak.

Bab meletup2 ni pernah kena. Lari terus biarkan kepok tu meletup berterbangan sampai semau kepok dalam kuali licin. ahhahaha

Lepas tu terus goreng guna api sederhana dan pastikan keropok belah tengah. Fobia...hehehe

Ezna Ahmad Khalili said...

Fuhhh pernah kena jugak tapi kat tangan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails