Monday, 21 August 2017

Merajinkan diri | masak-masak

kebetulan sekrg ni MZ tak de kelas, new sem starts mid sept nanti..so masa agak flexi, memang everyday pegi office tp focus on reseacrh work, attend meetings etc...so sempat lah masak2 hampir setiap hari..time weekday, MZ cuba sedaya mungkin masak utk dinner lah..biasanya masak simple2 jer..kdg2 1 lauk, kdg2 2 lauk , then of course ada sayur, sama ada sup sayur, sayur msk lemak, sayur goreng or kalau tak masak sayur, mkn dgn salad or timun batang jer

byk faktor lah kenapa nak kena rajin2kan diri masak-memasak ni
faktor utama ialah cost...nilai duit RM yg semakin mengecil...bahan mentah pun dh naik harga, tp bila masak2 still boleh jimat agak byk compared dgn kos mkn2 kat luar..lg pun family kecik MZ kan dh 5 org total so kalau mkn luar mkn kosnya phm2 ajerlah kan..my boys tgh grow pun..tak leh tak mkn or tak leh skip2 mkn..
bkn tak mkn langsung kat luar..mkn jugak time lunch kan..and time dh bosan or tak sempat masak sbb ada hal..so mkn jugak kat food court or restaurant..and my kids memang suka lah kalau dpt singgah mana2 fast food or time ujan, weolls singgah drive-thru Mcd sbb convenient
bln ni dh 2x mkn KR sbb ada promo buy one free one..so mkn2 me and my 3 boys kat KR costs around RM36 which is very cheap utk rate KR (tp amik plain water ajer lah hahahha)

faktor kedua rajin masak2..health and hygiene factor..
of course kita tahu apa yg kita masak2..dan tahap kebersihan kan..mr hubby diabetic, so memang doctor selalu remind psl jenis2 food etc
and kalau mknn bergoreng, minyak utk menggoreng MZ guna sekali dua jer then terus buang, tak recycle, and byk gak guna olive oil in cooking/frying

ni nasi ayam yg MZ masak last week...cepat, mudah dan my boys fav..tp tak leh lah masak kerap2 nanti jeme

so ptg ni..
plan nak masak sup daging (beli daging lembu tempatan kat hypermart memang super duper mahal laaa) tp beli gak sbb nak pelbagaikan menu..bosan lah kalau everyday masak ayam jer wpun mcm2 jenis mskn ayam...kat msia ni...ayam jer yg paling murah compared dgn ikan laut or other seafood

enough whining
nak sambung buat keje
happy monday everyone!

3 comments:

blasahje said...

lama tak buat nasi ayam... nampak sedap tu...^_^

mama tisya said...

lama xbuat nasi ayam..nasibaik KR tu ada promo..murah la kn..kalo tk, jgn hrp ler..KR pn lama xmkn...masak2 bole jimat cost

AyuArjuna BiGoshh said...

sedapnya...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails