Thursday, 22 December 2022

Sakit yang 'terpaling' sakit

tak tahulah betul ker tak penggunaan 'terpaling' tu...rasanya mcm bahasa pasar/socmed jer tu

sakit apa yang paling sakit yer?
of course sakit time nak mati (ajal) --based on hadith, tp sakit yg tu tak leh nak citer sbb lps dah mati, kita semua dh berpindah ke alam lain, tak leh nak balik ke alam nan fana utk citer psl sakit saat ajal tu

and bagi perempuan yg direzekikan utk bersalin, sakit contraction masa nak kuar baby tu pun dlm carta sakit yg paling sakit, tp degree kesakitan setiap org berbeza jugak

selain dari dua kat atas tu, rasanya most of us will agree that sakit gigi pun sakit yg paling sakit
haaa tulah yg terjadi kat MZ ari selasa tghari/ptg tu...gigi geraham bawah (kanan) sakit berdenyut sbb tampalan tercabut so jadi terbukak part of lubang kat gigi yg ditampal tu
actually benda tu berlaku last week lg tp bertahan jer sbb sakit on off dan ilang lps mkn painkiller
then start selasa tu..sakitnya jd extreme...dh mkn painkiller pun tak jln
so selasa malam tu...tak leh tidur!! berdenyut2 rasa sampai kat pipi...dh mkn painkiller (max dose ie 3 bijik in 24 hrs), pun tak jln...sampai thp MZ sapu minyak angin cap kapak kat pipi..pun tak de maknanya

pagi2 rabu 21/12, MZ dh terpacak kat klinik gigi, around 9.40 am gitu...time MZ sampai tu, dh ada 2 patients yg tgh menunggu..then doc sampai pukul 10 am..dlm 10.15 am tu turn MZ jumpa doc...check2 memang tak leh nak tampal dah sbb sentuh pun sakit gigi tu...so no other choice, kena cabut la!
kena inject bius lah utk cabut tu (of course lah sakit tp tahan jer...)

nama klinik ni, Klinik Gigi Loh...MZ biasa dgn klinik ni..asal2nya klinik ni panel utk mr hubby punya tmpt keje (ie cover himself only and utk cabut gigi only--limited coverage)

klinik ni basic/sempoi jer in terms of interior deco..pintu tu bilik rawatan

ni muka lps cucuk bius, kena tunggu dlm 10 minutes nak bg rasa kebas kat gusi..pakai tudung awning jer sbb nak gi klinik jer pun, bkn nak ootd outing ke apa kan


then 10.30 am, setel cabut gigi tu...geraham kecik tp akarnya panjang betul (doc tunjuk lps cabut)
then dpt ubat jugaklah utk tahan sakit dan antibiotik
cost RM120

dpt 2 jenis ubat..syukur dpt painkiller tu sbb memang berdenyut2 kat tmpt cabut tu lps abis effect kebas/bius

MZ terpaksa postpone all classes sbb amik masa jugak for the bleeding to stop...then lunch time tu MZ mkn bubur jer (order via foodpanda)

so itulah kisahnya..dh berkurang sebatang gigi utk mengunyah, so pandailah2 adjust kunyah kat belah kiri etc
oh yer, kena pergi lg klinik may be next week utk tampal ada gigi berlubang kat geraham atas..haishhh klinik gigi is always the last place I wanna be...apakan daya, tak de pilihan laaaa

have a nice day everyone
MZ nak kena ganti kelas yg cancel ari selasa tu (5 hrs classes!!)
note: cantiknya date ari ni 22.12.22

2 comments:

Ezna said...

Tak sanggup rasa sakit gigi ni. I baca pun dah rasa tak best sebab macam terasa-rasa je. I pernah sakit gigi sampai tak boleh nak tidur. Tak tahan you....

Mama Zharfan said...

@ezz : memang seksalah sakit berdenyut2 tuuuu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails