Friday, 4 March 2011

Mode terkejut rasa nak pengsan | blog me tiba2 kena removed dari blogspot :(

semlm (tghari waktu UK), masa me tgh study kat library, me bukak lah blog me, jap2 me bukak, then me study,then sblm me kuar dari library, me bukak blog sekali lg..tup tup...

BLOG ME (miles of smiles) KENA REMOVED!! bila click jer my URL tu, dh tak de blog me!! dh tak wujud!!! even refresh berkali2 pun...terus muka me jd pucat lesi toreh pun tak berdarah--sbb seingat me, tak de plak me buat apa2 dgn blog me like  ubah2 or godek2 setting or whatsoever...takkan la me hilang ingatan or jadi tak siuman nak delete blog sendiri kan...

sudah!!! ???mcm mana me nak buat me--rasa blank sekejap....me pun kuar dari library, blank sgt time tu...then me pegi cari pc lain kat skool plak (dept law)...kot2 pc kat libarary prob ke apa kan..then try guna pc kat cafe law dept, still, kuar page yg sama ie ckp blog me dh removed...me pun tekan part report to blogger/blogspot...sign in google a/c, then google mintak verify a/c, me bagi hp number me (no maxis), then google bagi verification code, then me key in..then me surf cari part utk report2 etc...still tak jumpa part utk report, tp me memang dh siapkan bab verification google a/c tu ajer..

then me try bukak lagi blog me...and...
Alhamdulillah...dh ada balik blog me tu..wujud semula--kalau org, kiranyan mati hidup baliklah...syukur alhamdulillah...kiranya blog me kena removed/ala2 kena delete tu berlaku dlm masa 15-20 minit gak lah..siyes me jd PUCAT sbb sgt2 terkejut!!!

and rupa2naya, ada kwn2 blogger yg perasan psl hal tu--ustaz love --now dh jado kwn baik me kat alam blog ni.--siap buat entry lagi..ni entrynya..

Ke Mana Menghilangnya Blog Mama?

03 Mar
Salam…
Ustaz Love agak terkejut apabila cuba menjenguk ke blog Mama Zharfan, didapati bahawa blog itu telah kena removed.. Adakah Ustaz Love tertinggal banyak perkara 2 3 hari ni sejak tak menjenguk blog sendiri.. apatah lagi blog orang lain.. Beberapa kali Ustaz Love cuba refresh page, tapi resultnya sama..
Ustaz Love terus terbayangkan.. bagaimana perasaan Mama Zharfan jika blog beliau kena remove sedangkan kat dalam tu banyak catatan dan entry2 kenangan yang boleh diabadikan sehingga ke hari tua.. Sebab banyak juga cerita2 yang Ustaz Love dengar, sesebuah blog itu boleh hilang begitu saja kalau guna free hosting.. Contohnya blog che det (Tun Mahathir.. kalau tak silap).. hilang begitu saja.. dan beliau telahpun berpindah ke domain .co.cc.. Tak pasti plak ianya free domain gak ke, atau berbayar..
Layan berita jap.. pastu try skali lagi buka blog Mama Zharfan.. alhamdulillah… ada balik rupanya.. tapi serius.. beberapa minit yang lalu, keluar page notification bagitau blog Mama dah kena removed..
Ustaz Love takde niat pun nak ajak Mama bertukar ke domain dan hosting berbayar.. cuma Ustaz Love nak berkongsi perkara ini dengan blogger2 yg lain.. Agar melakukan back up database dengan kerap… kalau guna blogger.com, ada ditunjukkan tutorial untuk buat back up… kalau tetiba blog hilang ke, kena hack ke… senang2 je kita bleh masukkan balik entry2 lama…
Tapi, kalau Mama nak tukar ke domain dan hosting berbayar, Ustaz Love memang sokong sangat… lebih kurang masalah, dan lebih banyak manfaat.. :D
 ada gak yg inform kat my cbox psl blog me jap ada jap tak der..

so me terus lah surf --google cara2 utk dptkan domain and hosting sendiri ni..serik dh me..kot2 tiba2 blogspot remove/delete blog me sekali lagi kan...maklumlah, blogspot kan free ajer..anytime diaorg boleh remove blog me ni..:(

setelah google2, survey2, harga domain RM30, harga hosting sethn dlm RM139.00

cuma me masib belum sure bab2 hosting tu...like, kalau me berhosting sendiri, maksudnya, segala blog template/layout me nak kena buat yg baru kan, and esp followers me ni..dekat 2k followers tu tu..sygnya kalau nak start from zero... :( buntu me :( and kalau start domain baru+hosting baru, nak kena start balik alexa ranking tu..now my blog ranking 167k world ranking--siyes tak mmudah utk blog kecik mcm mine nak cecah ranking ni....


Alexa Certified Traffic Ranking for http://suzie284.blogspot.com/

alexa ranking as at 4 mac 2.40 am

me suspect, apa yg berlaku pd me semlm.. rasa2nya ada 3 sebab--me teka jer ni
(1) technical glitches/error
(2) blog me kena hack
(3) blogpsot memang tgh update database or update system and remove/delete some blogs..and blog me antara yg jd mangsa--pernah berlaku kan blogs kena delete kan...

note : siyes sgt2 serik...me sgt2 sygkan blog me, me tak kisah kalau kena byr utk hosting+domain pun, tapi followers dekat ni..sedihlah kalau jadi zero bila me berhosting sendiri nanti :( ada saper2 boleh advise tak..me sgt2 blur bab2 hosting, domain tu me paham lah, beli jer dot com tu...

37 comments:

Anonymous said...

tak pernah lagi jadi mcm ni
klw saya sure mcm mz gak kot
blog ni mcm nyawa dah

ajumohit said...

ohh macam tu pon boleh??? sib baik dijumpai semula hehehe

Unknown said...

Suzi,

u boleh beli hosting di sini
netKL

ada pakej RM60/year utk hosting + free domain

servis juga sgt cepat... apa2 masalah sebelum nak beli u boleh ajer lifechat dgn staff depa..


& pasal followers ni, u buleh jer transfer, @ import utk ke blog baru with domain nanti.. no worry on that... ;)

may be ranking la akan star awal.. tp in a month or two dah boleh balik ke rank asal.. sebab WP seo sgt2 bagus... ;)

RM60 is nothing compare dgn value yg ade dlm blog ni.. heheh.. jom2 berhosting... ramai yg boleh bantu u, sambil dpt new skil dlm berblog

n3 terbaru kakyong.com

My Wordless thursday (1)
Operasi mencantikkan rumah – part 1

Jom join contest Aksi si Cilik Berbasikal



Rezeki GA di awal bulan Mar 2011

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said...

klu blog glamer cam MZ better beli hosting+domain sendiri kot! hehehe...

Yuyu Zulaikha said...

yuyu pernah jadi.. dorang kate, dorang nak verity account kita ^^

@e_da said...

sure pucat lesi kan.. sy pun penah terkena gitu.. beberapa kali refresh n skrg ni kena rajin back up htl blog if apa2 terjadi senang cover balik

Linda Musa said...

i think its better use ur ur hosting la mama instead of gne blogspot nye klu masalah tue dah berlaku sekian kali nya...bab follower tue, mama x perlu runsing...just make the new one and inshaALLAH ur follower here will go to ur new web as well if they are really ur fan...just mention yang mama nak tuka gne hosting sendiri.without 1st step there is nothing will be gained (mcm iklan weight gained plak rase)

Ibu Mifzal said...

huhu..mmg pucat kalau tetiba blog hilang...huhu..banyak kenangan..

sbb tu sy dah beralih ke wordpress

ps : Blog KMA

Wan Amira said...

yes sayang, bab2 followers dun worry kot sebabnya memang orang yang follow u, boleh je mengekor you ke mana sahaja... tapi i think duit nuffnang, maybe ade sedikit effect..

semalam Anje message i kat FB kate boleh access tak blog you.. mase Anje bagi message i was not in front of computer, by the time i check blog u, ok je mase tu..

hope it doesnt happen to me.. i sayang blog i ni, im using this URL since 2003..

nurkass said...

alamak..
takutnyer kalau jadi camtu..
takde cara lain ke selain domain ngan hosting tu..
nak kena belajar buat back up nih..

Cute MuM said...

takder pengalaman pasal kejadian nie. tapi kalo terjadi kat blog sendiri mesti risau sangat2.. harap blogspot tak remove blog kita..

Farra Dhelina said...

seram nya bc entry u sis..klu sy pun sama msti panic..

ada teringat jugak nak beli hosting pulak..tp blh tahan mahal nya kan..

*hb

Yanmie said...

Assalammualaikum,

Alhamdulillah blog ada semula, better persiapka blog dan diri...ehehe sbb blogspot nie suka2 hati dia je nak delete blog orang, mcm kawan kt wangcyber ramai yang blog mereka di delete oleh blogspot/google. try selak page2 kat sana mesti akan jumpa pnya.

so untuk mengelakkan kejadian ini berlaku sekali lagi better buat backup, then klu dah bersedia boleh cuba guna hosting pulak, insyaallah semuanya selamat selagi pihak hosting tak buat hal :)

*sekadar pendapatP

www.yanmieonline.com

CiK Jue aka ibu FarisYah said...

mz kan dah otai..jue pun boelh katakan wajiblah jenguh blog mz walaupun tak tinggal komen..hehehe

Ibu Aqmar said...

wah memang cuak klau terjadi pd saya. tambah2 dh mcm2 yg kita curahkan dlm blog ni. mcm orang ilang anak jugaklah kan.

setuju sgt tukor domain/hosting lagipun MZ dh ada pendapatan sampingan yg boleh sgt nk renew annually.bab ni tak sure sgt, yg pasti masa tukar domain aritu, list2 kat tepi tu semua ilang..kna masukkan semula je. bab2 ranking tu tak surela plak. nuff plak kena update je..itu je kot. masalah lain takdo..nnt tanyalah Miza, Eyriqazz ke atau Ustaz Love tu..hehe

mummy_ayu said...

HB kat sini
wah..leh jadi mcm tu plak yer..banyak lagi ayu kena belajar pasal blogging nie..

cikpia said...

blogspot agak bengong sari dua nie...... my blog tadak la TERdelete tapi timbul masalah gak...... ilang SEMUA blogs dalam bloglist.....

Unknown said...

ooh..bleh plak jd cmnie..
tkotnye klau blog syu pon jd cmnie..huhu..
stakat syu buka blog akak, OK je..
xpenah jd camnie..~

Ely Hasrul said...

adoii seramnyee.. if i pon gelabah tuhhh..

Unknown said...

kak, jom join nie..

http://snowygirl-syuhada.blogspot.com/2011/03/lucky-draw-macbook-air-bernilai-rm3299.html

zahidah dihaz said...

akak..saya pun sama jugak semalam, kena macam ni...risau pula kalu tiba2 kena remove...hilang catatan kenangan...nampak gayanya memang kena cari domain sendirilah ni...huhuhuuhu...


HB one click here...



New Entry: [Gambar] SNSD a.k.a Girl Generation di Bako

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila penah try guna hp utk wat blog.. try2 upload gambar & tetiba dpt blog baru..okla.. tapi esoknya try bukak kat pc katanya telah remove tapi ila buat tak tau jelah sbb remove blog yang tetiba je jadi blog kita hehe..

Azlina said...

saya pun sis pernah alami kejadian yg agak mencemaskan bila bukak blog xkey...saya dah order domain tp nk activate ms my birthday 8 mac ni..hihi

Wansteddy Tales said...

wan saspek kena hack. instinct kuat je sbb blog lama wan penah kena hack. mmg serik. tp smpai skrg belum beralih ke dot com lagi...

My Love said...

Salam..

Memang kalau berpindah domain dan hosting sendiri, akan kena mulakan daripada baru.. template baru, setting baru.. url dah tentu la baru..

Masalah dr sudut kedudukan dalam alexa, bleh cover balik.. Ustaz Love amik masa sebulan lebih untuk dapatkan kedudukan kat alexa yg lebih baik drp masa guna blogspot..

Dan sejak guna domain sendiri, BE datang mencurah2.. keyword carian pun semakin bertambah.. cuma UV je yg naik turun.. hehe..

Kalau bab nak pindahkan follower tu, ada tutorial drp RedBoys rasanya.. kalau perasan, kat blog Ustaz Love ada 2 widget followers.. yg kat atas tu follower masa guna blogspot dulu..

why not mama cuma beli domain name, tapi point ke hosting blogger.com (redirect)? kalu yg mcm tu, memang tak perlu tukar apa2 dah.. ;)

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

huhu~ boleh ea jd camtu? sgt2 bahaya.. =(

Yang Comel,
Khumaera Ismail

eija_sweetmama said...

risau nya kalau terjadi mcm ni..w/pun my blog xde la pape sgt..tp cukup bermakna buat memori diri sndiri..

eija lagi la sgt2 blur bab2 hosting ni..xdpt la tolong suggestkan pape..blogspot ni pun x abis khatam lagi..huhu..

nur said...

MZ
cube survey ada juga yg buat contest/ GA yg bagi free domain.. untuk tahun pertama then selepas tu bayar sendiri.. oke la tu kan.. cuba la tanya/ join.. MZ kan bertuah .. manatau rezeki kan..

mrs kayrul said...

nasib mama bertindak cepat..aku kayrul tak tau la macam mana...confirm menangis guling2 pun tak dapat settle

risa said...

sedihnye kalau betul2 hilang kann...uwaaaaaaaaa takutnye saye..kena atau wajib ke buat hosting tu? alahai blog me lagi le ciput sangat..emmm

toyolkiut said...

huhu.. haru kan..
blogspot free, mmg depa blh remove bila2 masa pun..
tp klau guna domain br, still boleh pkai hosting blogspot.. pindah je..semua post x ilang, bgitu jg followers..
tp hal alexa tu mmg kena start dr zero smula la..

ct N honey said...

selalu gak jumpa cerita cam ni,takutnya kalau kena pada ct,dah lah tak tahu apa2 pasal benda2 macam tu....psl tukar domain tu lagi le...

MamaYatie said...

alemak..gerun la pulak..apsal jadik camtu ek...huhuhu

tiefazatie said...

aiyak..biar btol..nyawa nie blog sis..mau ifa meraung nie..sob2..nasib baik dh ada nie..ptt cam ada sis gne nickname suzi f ek?

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

glam sgt akak nieh...

ardinihumaira said...

tahniah kak!
best tau guna domain sniri.. lama2 kan jadi rasa macam malas nak taip nama blog yang ado blogspot sebab panjang sangat. siesly hehe

Unknown said...

syu jd camnie jgk..
lps dah verify..
buka blog hilang jgk..nape jd camtu?
huhu~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails