Thursday, 21 July 2016

Some motivations to lose weight

losing some unwanted extra kilos and maintaining healthy body weight is somehow for many reasons and purposes..
tp sebab paling utama ialah health reasons..especially bila usia semakin meningkat..lemak2 tepu semakin degil, metabolisme menurun, masa nak pegi gym mcm dh tak ada (for my case--kalut dgn 3 org anak--antar amik sek etc)..

not an easy task..tp nak tak nak kena jugak jaga kesihatan dan jaga berat badan, at least, maintain BMI normal..
for MZ, BMI memang normal, cuma utk achieve ideal weight (sbb aim nai pakai size S-M, currently pakai size M-L), i have to lose another 5 kilos lebih kurang..ari tu time ramadhan , turun 2 kilos (may be sbb kurang air dlm bdn kottt)--then masuk jer syawal...emmm the 2 kilos came back..so eventually body weight jd static
keinginan nak turunkan berat badan sentiasa ada, cuma semangat nak diet all out tak berapa nak gigih..
MZ pernah buat atkins diet selama 3 bulan..memang turun laaaa tp of course tak leh mkn mcm manusia normal-kena lupakan segala jenis mak nenek carbo dan hanya boleh minum plain water semata2...memang seksa for a normal me (sbb suka mkn bihun dan minum sirap hahahah)

tujerlah nak citer
masih mencari kekuatan utk capai berat ideal..selesa dgn berat sekrg tp hopefully dpt pakai size S lah later..

back to tajuk entry--salah satu motivasi utk lose weight ialah--dpt pakai bj2 yg cun2, it looks nice in most of apparels and outfits gitu  :) for me it is a real motivation and reward utk diri sendiri..

ni MZ tepek pics MZ pakai bj kurung moden naminara by butik leeyanarahman (LRC)...design ni limited edition so dh abis pun stock kaler maroon ni kat butik..lucky MZ dpt grab...so much in love with naminara (MZ pakai size M--design LRC naminara ni agak loose..i can wear S for this kind of design)..rasa nak beli mcm2 kaler (it has yellow, black, pink and light blue too)




4 comments:

acu yuhan said...

hi selamat hari raya.. done follow u, follow me back ;)

dilazfamily said...

Cantik baju.semoga sis dapat capai Berat badan ideal

Chekgu Azrine said...

cantik sangat warna baju nih...harga mesti mahal jugakkan MZ

Mama Zharfan said...

@acu yuhan : tq for dropping by :)
@dilazfamily : tq. amiin
@chekgu azrine : harga RM259...alah membeli menang memakai lah harap2nya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails