Friday, 19 August 2016

Persiapan raya haji

wahhh semangatnya MZ nak beraya hahahha
raya haji biasanya tak semeriah raya puasa..sbb raya haji utk org2 yg buat haji
utk org2 yg tak buat haji, kena buat ibadat korban bagi yg berkemampuan..sebagai meraikan raya haji yg dtg hanya setahun sekali, selagi mana kita masih dipanjangkan umur olehNya

korban nowadays..sbb duit RM semakin mengecil valuenya so average rate satu bahagian korban around RM600-RM700
my mom memang menggalakkan anak2nya buat korban every year..lg pun kami 7 beradik..so bila semua org amik satu bahagian, so automatic lah boleh beli seekor lembu for our family..alhamdulillah..rahmat dariNya
kata my mom...Tuhan dh bagi rezeki ie kami semua mkn gaji..setahun keje...takkanlah tak mampu nak korban RM600 sebagai saham akhirat..kalau simpan RM50 sebulan memang cukup sgt2 utk bat korban setahun sekali tu...i take it as semangat and inspiration from my beloved mom...duit byk mana pun takkan cukup selagi kita bernama manusia yg penuh dgn nafsu duniawi
errr tazkirah jumaat la plak hahahah

ok selain bab2 korban...
bila sebut raya..kena ada baju raya lah kan
kalau tak mau beli bj baru yg lain..pakai jer bj raya puasa ari tu
my adik (hanim) dh setel beli bj raya satu family hahahah hanim memang balik beraya kat kg..tu semangat berkobar2 tu
yg sedikit syahdu..MZ dan family kecik MZ...kemungkinan besar tak sempat balik beraya kat kg sbb mr hubby cuti sehari jer...and his annual leave pun dh hampir licin
so kami beraya kat KL jer lah kotttt
errr MZ semangat gak beli bj raya lah konon2nya..err MZ selalu beli bj2 ni actually....boleh pakai gi keje so memang tak membazir gitu..

nilah bj raya MZ--per order..katanya dpt lps 5 sept nanti..MZ suka bunga2 kaler merah/pinky tu, senang nak match pakai tudung pink jerrrr...MZ order kat instagram..nama butik tu safrainara

salam jumaat al-mubarak

1 comment:

Blog Akak Kembang said...

cantik kak suzi ... sweet je kaler dia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails