Friday, 27 April 2018

Choosing the best school for our children | Why SMIAAG?

all parents mesti nak bagi yg terbaik utk pendidikan anak2..mengikut kemampuan masing2..
now it's end of april..dh 4 bulan my zharfan bersekolah di Sek Men Islam Al-Amin Gombak (SMIAAG)..
so far he's adapting well alhamdulillah..
other than fees yg memang double compared time dia sek kat alhuda (primary school)..the rest semuanya ok dan memuaskan hati..fees tu tak dapek nak nolon lah..selagi MZ dan mr hubby keje, insya Allah kami akan usahakan sebaik mungkin utk byr fees as priority (selain byr instalment keta, umah dan bills)

monthly fees RM590, plus yuran tahfiz RM100 permonth..actually kalau byr lump sum (cthnya byr for one year terus..ada diskaun--tp MZ byr monthly sbb lps dapat gaji terus byr fees tiap2 bln gitu)


dan bln ni kena byr additional RM300 for registration utk tahfiz sbb zharfan dh lulus probation tahfiz utk 3 bln (jan-mac)..alhamdulillah...
sejuk perut ibu mengandung..rasa syukur & happy sgt tgk zharfan dpt folo syllabus tahfiz and he's doing well...hafal based on surah2 dan bilangan juzuk yg mana based on target pusat tahfiz artic (under al-amin)..so far zharfan dh hafal dekat2 2 juzuk alhamdulillah..kelas tahfiz ni 3 kali seminggu 2 jam each session..


so why alamin?
kenapa MZ antar zharfan kat alamin?
byk faktor...
1st--memang my wish nak bg my children bersekolah di sek yg ada aliran agama wpun bukan full religious based stream mcm yg MZ lalui dulu2 (MMP)...
2nd --faktor lokasi- sebelah tempat keje MZ jer ni (UIA gombak)..senang nak antar dan nak amik..schooling hours pun matching jadual keje MZ (zharfan masuk sek pukul 7.20 and balik 5.45 pm kalau hari yg ada kelas tahfiz, time tak de tahfiz dia balik pukul 3.45 pm)
3rd--ratio student-teacher....kelas zharfan ada 20+ jer students utk satu kelas...so insya Allah students can focus more and cikgu pun senang handle students, zharfan pun berada dlm kelas scorers/budak2 pandai so saingan teramat sengit katanya fuhhh
4th--faktor disiplin dan budi pekerti pelajar--insya Allah sbb private school so kalau ada students yg nakal/kaki buli/akhlak buruk pun..bilangannya sgt minima/terkawal..so far sgt rare kes2 yg tak diingini tu

moga2 zharfan akan cemerlang di SMIAAG..so far zharfan kata dia ada ramai kawan alhamdulillah..
cuma MZ tgh nak cari tutor utk math sbb katanya math sgt mencabar and honestly me myself tak boleh nak ajar dh syllabus math my son ni..kalau english or BM boleh lah ajar lg..

sajer nak tepek random pics yg MZ snap time attend parents' convention bln jan 2018 ari tu

ni some of slides yg MZ snap pic time presentation by invited speakers..psl evolution of our education system and future job opportunities for our kids..

students are assessed continuously (sama style mcm university) yg mana MZ buat assessment utk my students


ni assessment method utk sek zharfan

Insya Allah..amiin

ni list sek under pengurusan alamin

moga2 all my three boys akan berjaya dan cemerlang in their education and future life, amiin
salam jumaat al-mubarak

1 comment:

AyuArjuna BiGoshh said...

al-amin ni sebenarnya agak popular juga...i rasa sebab akademik dan team debate diaorang pun hebat sebenarnya...nowdays semua kena pakai duit Suzz..as long utk kebaikan anak2..takpe kudrat ada kita usahakan... :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails