Wednesday, 25 August 2010

Kenapa tak de kes buang bayi kat UK?

lately almost everyday org buang baby kat Msia kan...menggambarkan keruntuhan moral and maksiat yg semakin berleluasa esp di kalangan remaja muslim malay...seks luar nikah..then pregnant, then buang baby...

Kat UK, me tak de plak dgr or terbaca kes2 buang bayi ni..kenapa agaknya yer..
some of the reasons yg me nampak and dpt tulis kat cni ialah..

kat UK, norm hidup kat cni..it's ok to have sex without marriage, and it's also OK to get preggy outside of wedlock, tak malu pun, semua org anggap biasa and boleh accept..and being a single mother kat UK pun ok, sbb government bagi allowance kat single mother utk raise their kids..

kat Msia...BIG NO NO to sex or preggy outside of wedlock...a taboo and aib sgt..malu bila preggy..tp tak malu plak utk buat sex tanpa nikah tu...me malu sgt tgk ada video students pakai tudung biarkan dirinya diraba2 circulated kat youtube..me tak sanggup tgk pun..

so apa solutionnya? of course lah Msia tak boleh ikut approach & cara kat UK..
buntu kan..sbb mcm tak de jln keluar yg mudah or short cut...sedih sgt tgk nasib baby2 yg tak berdosa dibuang/dibunuh lsp lahir (let alone yg digugurkan secara haram..)

me suka sgt doodle2 suka tp tak pandai nak doodling..semlm me terjumpa doodle ni kat blog aiz batu campur...

Komik nih dilukis mengenai si gadis yang menyukai seorang lelaki kelasnya.. Suatu hari, si laki ini berjumpak dan berkata die suka si gadis tersebut.... maka sejak itulah dari hari ke hari mereka semakin intim.. dan lelaki tersebut telah mengambil kesempatan ke atas dirinya...


uolls rasa apa kita sbg masyarakat Islam khususnya patut buat yer...

17 comments:

Peri PiA said...

me pon sakit hati tiap2 hari ade kes buang bayi

xtau nk ckp apa,bulan ni n bln lps makin menjadi2

me rase ni semua bahana bersosial tanpa sempadan mase new year eve

berapa bln kan?

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

sgt best baca doodle tu... ilike...simple tapi padat ngan isi tersirat..

naz said...

hahaha nicee picc yaww. zina itu pertama. membunuh itu kedua agaknya bagi mereka haha

nur_eimi said...

akak..nur nak amik katun ni yek..nak buh kat blog gak..yek yek..

Nad @ MamaZakwan said...

penah jugak tgk video tu kt FB..budak pompuan tu bleh tersengih2 pulak..YA ALLAH, apa la nak jadi..!
nak salah kn mak bapak ke? nak salahkan org2 sekelilingnya? yg pasti, makin lama mmg berleluasa..apa taknye, BUDAK 12 TAHUN @ DARJAH 6 pun dah ada yg kena cekup!!!

ejaMaria said...

hmmm... kat Malaysia... seks dan mengandung sblum kahwin adalah DOSA dari segi Agama... penyelesaian... kena semak balik la pendekatan agama bagaimana... klu nak ikut mcm kat UK... abis la nnt 'Negara Islam' penuh dgn anak luar nikah... macam mana nak kenal nasab keturunan lepas tu? hui takut ah...

AyuArjuna BiGoshh said...

dah malas nak komen...

since sjk melibatkan diri jadi fellow almost every sem ada kes ni...paling terkejutt kbyknnya budak sek agama...naim libanat antara ranking atas kes kat sini..

salah siapa...kurang didikan agama...atau sifat generasi xy remaja?

yatie chomeyl said...

goshh terkejut baca komen yg ayu tluis tu...budak2 naim lilbanat yg ranking atas??? masya Allah...dunia akhir zaman

SuZiE said...

cute sgt doodle tu.. penuh bermakna..

~aSHa~ said...

katun yg penuh bermakna...pandai aizbatucampur tu buat...

kes skrg ni menunjukkan kita hampir ke kiamat tak lama lagi..

zina merata²

akmafaizal said...

kerajaan kena wat undang2 baru le cengitu. sape yg tak mo sekolah boleh kawin.then jagalah anak2 tu.biar derang tau susah senang kawin tak abis sekolah lagi.tau nak sedap je..:(

zurazari said...

yg pasti bukan salah ibu mengandung... sian kat mak pak gugurl tue=((

kemma said...

kesian tgk baby yg x bdosa tu di buang merata rata. bagi la pada org yg memerlukan or letakkn dkt tempat yg selamat. Dah x tau nak kata apa psl keruntuhan moral remaja msia. risau sgt..mcmmana la keadaannya bila smpi msa ank2 kita jd remaja nnt..risaunya

Wan Anie said...

dalam Islam kita dilarang menghampiri zina, melakukan zina apatah lagi...

ada perkara biasa yang sebenarnya adalah perbuatan menghampiri zina dianggap biasa di kalangan kita..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kawal nafsu itu...
:)

Farra Dhelina said...

penuh nsht..

dunia di akhr zaman..

mama zharfan said...

thanks for all the response guys!! sama2lah kita berdoa agar generasi kita dijauhkan dari benda2 gini..

@nur_eimi : aiz tuan punya doodle memang tak kisah kalau share2 doodle ni..dis suruh sebar2kan utk kebaikan

@Ayu : tu lah..me pun ada pengalaman psl students me yg terjebak dgn seks bebas ni..kwn2 dia dtg ngadu kat me, that this girl siap tunjuk pic2 dia dgn BF dia tgh buat *tut*

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails