Friday, 17 September 2010

di sebalik nama..

alkisahnya, my Zharfan bwk balik homework utk parents..
ni lah homeworknya..


kena isi form tu and letak nama my boy tu asal apa and apa maksudnya..
so mengimbas kembali...mcm mana i boleh letak my eldest son ni 'Ahmad Zharfan Shah'?
me amik nama Zharfan tu from magazina Pa&Ma..about few weeks sblm my boy lahir...me ternampak and terus berkenan nama tu sbb agak kurang common compared dgn nama Danial or Adam cthnya..sbb ramai giller babies nama Danial or Adam...
Zharfan ada lah jugak, cuma tak ramai sgt, and kdg2 nama Zhafran, and bukan ZHARFAN..sounds alike, tp tak sama, ejaan lain, sebutan lain, maksud pun lain
Ahmad tu sbb lelaki kan...nak start 'A' punya alphabetical order
Shah tu my mom yg letak, sbb dia suka nama Shah sounds good, cantik nama tu katanya

so jdlah Ahmad Zharfan Shah!!

so apa maksud nama Zharfan tu?
me siap simpan keratan majalah pa&ma tu..tp ada kat umah kat Msia...maksud yg baik2 lah..tak ingat the whole maksud, tp some of them is 'CERDIK, PINTAR'..
mudah2an my Zharfan akan jd anak yg cerdik pintar soleh qurratu a'yun..Amiin...

u tau ke maksud nama uolls sendiri or ur babies/kids? mesti kena tau kan :)  simply got to love our own names..after all our parents yg bagi nama tu :)

20 comments:

ardinihumaira said...

tahu... hehe.. ;) tak tahu maksud nama sendiri ibarat tidak kenal diri sendiri

nur said...

a a.. nama zharfan ni unik.. selalunya org letak nama zafran kan.. and nama adam n danial mmg sgt common.. lagi satu nama danish

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nama sendiri tak tahu laa maksud apa tp nama anak tahu la..nur nuha humayra - cahaya cerdik si pipi kemerah-merahan :)

shark said...

x ingt dh apa maksud nama sendri..
kalu x silap cahaya.
huhu
x sangka lak paret pn ada kje skolah yer:p

naz said...

smart and briliant ikuat mak bapa nya lah :)

[-suziey-] said...

aah zhafran rmai gk..ank sedara kita pn zhafran:D

emm bgs mknannya tu..me also tau ape mksud nama muhammad harraz aQeel...harraz = warak, aQeel = pintar//cerdik:)

Farah said...

happy birthday zharfan!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

my doter dalia amana= petunjuk; org2 bertakwa

Rizziela said...

Muhammad Haziq irsyad
Haziq = Yang cerdik pandai
Irsyad = Pemimpin/yg memimpin

Wawa~* said...

owh.. itu maksud zharfan upanya <3
mmg sesmart rupa orangnya ;)
and of course ikut mak n ayahnya la jg tu kan :D

nama me maksudnya sama ngan nama website me skarang :P tp me pnah gak tgk 'najwa' pun bawa mksud 'passionate'... nama sis? hihi

best regards,
wawa~*
SecretWhisper.net

MamaYatie said...

haah la..selalu kena berfikir 2 saat..mama zharfan ker mama zhafran..dkt2 kan

isabelle said...

i cukup alergik dgn org yg letak nama anak x check betul2 spelling/maknanya.
spelling yg tsilap skit sbb kunun nak bagi moden skit silap aribulan boleh ubah makna tapi diorg buat derk je

- Malia - said...

ap bzday zharfan semoga menjadi anak yg soleh..insya allah

Ummi Dania Yasmine said...

Dania Yasmine

Dania - Hampir
Yasmine - Bunga Melur

Agaknya tu lar Dania tersangat hampir dengan ummi dan ayahnyer dan lembut sebab bermaksud juga bunga melur

ummuabdullahsyaakir said...

Nama anak2 juga salah satu doa untuk mereka...tak

kisah apa nama pun asalkan maksudnya baik,kan kak?

Danish Farris said...

"ahmad zharfan shah" -- mmg sedap nama tuh, nama ariff pun sedap n ur SHAH betul-betul menambah seri nama tu

my boy name: Iqbal Danish Farris
Iqbal- yg berjaya
Danish - yg bijak
Farris - ahli penunggang kuda, yang warak

Fatin a.k.a. Aten said...

dlm byk2 komen ni still ada yg slh eja nama zharfan.. my name Fatin means yg cantik =) ouh terus blush.. :p xtau mana parent dpt nama Fatin.. tgk dlm buku kot..

pcyber24 said...

my name mohammad Zharfan Shah..
mmg nme zharfan nie ssah nk dgr..
selalunye klu org sbut..msti zafran,,zhafran..mcm2 la..tpi akhir nme tu msti fran.. :)

pcyber24 said...

@Wawa~*
tau2 je kn smart cm org nye..haha
thanks kat u all..sbb puji nme zharfan nie..
my name mohammad zharfan shah.
Fb name..Shah Stifler..

rfanputra said...

wahh lil zharfan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails