Tuesday, 28 September 2010

Fesyen bertudung--pin kat belakang ..hukumnya...

update : atas permintaan NURUL AIMA (sbg mana her comment kat ruangan komen--sila scroll/baca kat ruangan komen)..me telah delete pic kawannya yg telah digunakan tanpa kebenaran..me mohon maaf sbb tak berniat utk mengaibkan sesiapa..me cuma copy paste entry and post dlm blog me..niat  me cuma nak berkongsi info/maklumat utk faedah kita semua. WA

me perasan ramai gak kalau pakai tudung yg awning tu, siap pinkan tudung tu kat belakang..me rasa nak suruh nampak shape tudung--gaya berfesyen zaman kontemporari ...indirectly akan menampakkan shape leher gak...tp me sbb tak pakai tudung awning or apa2 yg spesis dgnnya, so me tak derlah nak letak pink kat belakang tudung tu..me pemakai tudung bawal tegar ;)

masa me BW kat ibu adam hifdzan punya blog, me ternampak posting ni..me copy paste lah yer...

HUKUM TUDUNG PIN DI BELAKANG LEHER



aku copy dari blog Miss azrynain
sorry yer sis sy copy n3 ni
sekadar untuk berkongsi maklumat=))
same2 la kite pikir yea..

tak tau la, coz aku pun penah gak pakai cenggini..
harus d ubah care pemakaian nyer..

syukur alhamdulillah masih ader waktu untuk mengubahnyer..
cumer perlu merujuk pader yg lebey pakar la kan..
aperkah hukum yg sebenar2nyer....

yg pasti, naper perlu membudayakan budaya kafir kan?
so let change it=))

Hadis nabi:"barangsiapa yang meniru sesuatu kaum, maka ia termasuk dari kalangan mereka".. – riwayat Abu Daud...

RAMAI MASIH BELUM MENGETAHUINYA, JADI SAMPAIKANLAH KPD MEREKA...


agenda kafir Laknatullah untuk menyesatkan wanita Islam.. Adakah ini suatu kebetulan..? sememangnya agenda Kristian itu amat dahsyat utk menjahanamkan umat Islam..Mungkin ramai yang tidak mengetahuinya...sebar2kan lah.. selamatkan wanita Islam..Allah..Allah..Lindungi kami.. wahai wanita, janganlah kamu memakai tudung yang dibutang/di pin di belakang sehingga menampakkn bentuk leher di hadapan..gayanya tak ubah seperti birawati kristian Laknatullah... Jauhilah dari memakai sebegini...agenda kafir laknatullah itu sangat halus sehingga kita tidak sedar, ketahuilah wahai manusia sekalian.....


so me rasa curious nak tau apa hukum sebenar, me pun tanya lah Ustaz Love.
Ustaz Love pun jawab panjang lebar..and jelas +terang gitu..

ni me copy paste dari blog Ustaz Love plak..

Haram Tudung Berbutang

Salam...

Dah beberapa hari Ustaz Love tangguhkan jawapan untuk persoalan mama zharfan... Bukan sebab terlupa tapi sbb Ustaz Love kena dulukan jawapan orang lain yang terlebih dulu bertanya... kiranya ikut queue.. hehe...


Kali ni persoalannya adalah berkaitan dengan tudung (bukan tudung saji atau tudung periuk).. tapi tudung ekspress... maaf... sebenarnya tudung la... yg pempuan pakai kat kepala tu... berbelit2 plak nak menerangkan perkara yg mudah...

Menurut satu entry yg ditulis oleh seorang blogger, pemakaian tudung berbutang di belakang adalah haram.. kerana menyerupai tudung paderi kristian... aikk.. paderi pakai kopiah le.. maksud Ustaz Love, paderi pempuan tu.. org panggil apa ye? Sister ke.. lebih kurang la.. beliau juga mendatangkan hujjah hadis "Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia tergolong dalam kaum tersebut"...

Pada pandangan Ustaz Love, kita tak boleh mudah2 menjatuhkan hukum berdasarkan satu dua hadis atau dalil yyg kita pelajari... Kerana kita bukan ahlinya yang mampu untuk mengistinbat (kaedah mengeluarkan hukum) hukum... 

Jika kita lihat di sekeliling, banyak lagi pakaian2 yg menyerupai kaum yahudi dan nasrani.. jubah hitam yg dipakai oleh imam, bukankah menyerupai jubah paderi kristian dan rabbi (sebut rabai) Yahudi? T-shirt juga adalah ciptaan orang bukan Islam... Jeans... kasut dsb...

Sbb itu, kita kena memahami isu berkaitan perkara harus ni... berpakaian adalah harus... tak semestinya nak ikut sunnah, kena berjubah berserban... pakai baju menutup aurat pun dah dikira menegakkan sunnah... soal bentuk, gaya, material kain dsb tak ditentukan sebagai punca kesesatan atau punca yg boleh menyebabkan kita dimasukkan dalam kumpulan2 sesat tersebut...

Pokoknya (dah macam bahasa indon plak.. hehe) pemahaman tentang aurat itu sendiri... Jika memahami kaedah menutup aurat dengan betul dan sempurna, tak kira la nak butang kat belakang ke, butang kat dahi ke.. kat mana sekalipun... maka dikira telah menutup aurat dengan sempurna..

Jangan plak tudung takde butang, tapi terdedah plak dada... pun tak sempurna gak...

Kalau dengan berbutang di belakang itu, menyerlahkan bentuk leher wanita, maka ianya adalah haram disebabkan menampakkan susuk aurat yg perlu ditutup... bukanlah sebab ianya pakaian paderi kristian...

Cuma.... untuk mengelakkan fitnah, terutama jika sesuatu jenis pakaian itu melambangkan kumpulan yg sesat (spt pakaian ada duri2 kat bahu mcm kumpulan black mental) maka wajarlah dijauhi... Supaya kita tak terpalit dengan fitnah yg mengatakan kita seorang yg mental pengikut ajaran sesat black metal akibat berpakaian sebegitu...

Suatu ketika, ulamak2 di Benua Keling (masa tu belum berpecah lagi kepada India, Pakistan dan Bangladesh) mengharamkan pakaian seluar jeans.. sbb masa tu, jeans hanya dipakai oleh koboi2 Amerika.. namun, apabila ianya telah meluas dipakai di kalangan manusia tak kira muslim mahupun non-muslim (Ustaz Ustazah pun dah ramai yg pakai jeans), maka fatwa pengharaman itu ditarik balik...

WA
note : sama2lah kita muhasabah diri..bertudung ni kan kewajipan individu..moga2 kita semua sentiasa mendapat hidayah petunjuk Yg Esa..

35 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

muhasabah diri...

Peri PiA said...

owh sudah jadi trend
me kadang2 pon pin belakang
Ya Allah,semoga niat kita menutup aurat kerana perintahNya Allah diterima,Amin

e.l.i.s.s.m.i.e said...

terima kasih atas info ini. btollah kata ustaz tu, kita tak boleh terus menghakimi sesuatu perkara dengan ilmu agama yang masih cetek.kalo tak tahu, belajar dan terus belajar..wallahualam.

Lelord said...

ade gak baca ni kat fb last week...ade gak dok diskus ngan asben. Ape yg asben ckp lebih kurang ngan ustaz love. Nawaitu kite menutup aurat

Izzatul Iman said...

minta izin copy

aanie said...

salam...
kak, mintak izin kopi pes blh?nak taruk kat blog kite....

zurazari said...

hahahaha=)

tersenyum simpoh!! malu nyer sis dtg bacer gak n3 yg ader kat blog buyuk sy tue... tp mmg kompius pun pasal hukum dier coz my yougest sista penah tegor...

so sekarang da lebey paham ngn lebey terperinci.. semalam da bacer kat blog ustaz love. tp ingat kan saper yg tanyer.. hehehe...

neway tq for singgah my pondok....

cikbedahlaser said...

info berguna...
kak...sy link blog akak kt fb ye...tq tq

Azmiezas said...

..rupanya betul sangkaan kita selama ni, kalau pakai tudung berbutang macam sister kat gereja..

Alhamdulillah dapat petunjuk..

SuZiE said...

pakai gak tudung awning tu.. tp x butang kat blkng.. suzie letak broch kt dpn.. ngeh3x.. :)

sarah-najwan said...

huhu..ada gak pkai gini..kene berbalik ke tudung bawal gamaknya..

Nurul Aima Hj Kaim said...

salam kak :(

saya bersedih hati:
1. gambar yg d bandingkan dengan gmbr rahib wanita itu ialah gambar kawan baik saya d majlis perkahwinan beliau.
2. gambar ini di ambil di edit tanpa pengetahuan saya :(
3. tuan punya badan [pemilik gmbr ini belum saya beritahu tentang tersebarnya gmbr ini, kerana beliau masih dlm keadaan berkabung kerana baru kehilangan bayinya]

Walaupun gmbr ini telah di edit, tp bagi mereka yg hadir d majlis perkahwinannya sedia maklum itu adalah gambar beliau. secara tidak langsung mengaibkan beliau :( dan MUNGKIN sahaja akan merosakkan hubungan saya dengan kawan saya :(

Saya rasa terkilan sangat..sekiranya ingin menyebarkan kebaikan, kenapa mesti menggunakan gmbr sebenar tidak menggunakan patung atau kartun. secara tidak sengaja mengaibkan kawan saya :( apa perasan kawan-kawan sekiranya di tempat beliau :(

dbalkis said...

ini isu tudung pin belakang segala..yang isu tak pakai tudung lain la pulak kan? saya sangat setuju dengan ustaz love. yang penting hati. nak berfesyen ke or nak tutup aurat sempurna tu yang penting. kalau dapat tutup aurat sempurna dengan berfesyen, why not kan? just my 2 cents. I pun tak sempurna penutupannya.

[-suziey-] said...

agree sgt ngn pandangan ustaz love tu..n the most important thing..as long as kita arif sgt ttg aurat wanita Islam..then nk pakai ape pun xkisah asalkan berpaksikan batas2 muslimah sejati :)

MAMA 2 MIRZA said...

Bila baca Aima nyer komen, terus takde apa yg saya rasa nak tulis.. sy tumpang simpati aima...

Dan, perlu baca teliti n3 ni sbb ada antara comment tu yg saya rasa kurang paham sesetengah benda..

anyway... good info..

Nurul Aima Hj Kaim said...

info entri ini bagus.. cuma gambar yang di gunakan sebagai gambar hiasan yg saya tidak setuju...kerana itu gambar kawan saya :( dan tidak ada kebenaran di berikan dlm menggunakan gambar tersebut, mesej masih ble di sebarkan tanpa gambar beliau disertakan..

mama zharfan said...

to Nurul Aima : thanks for ur comment and for the info. sejujurnya, me bulat2 copy paste entry tu tanpa mengetahui siapa dlm pic tu..me mohon maaf ...and me tak de niat utk mengaibkan sesiapa pun termasuk kwn u tu..nanti me buat entry khas utk betulkan keadaan yer..niat me cuma nak berkongsi ilmu +info, tak lebih dari itu
i'm sorry for what has happened to ur fren..takziah dari me jugak

eLLy said...

thanks for the info, Saya suka pakai tudung awning tapi tak suka pin kebelakang .. just sarong camtu je :D

mimi fatihah said...

sgguh ku xtau...
time kaseh atas info...

Wansteddy Tales said...

skrg ni bnyk sngt fahaman yg sering disalah tafsirkan kdg2 hal yg remeh je ditokok tmbh siap beri tanggapan sendiri. yg tak tahu menahu terus canangkan hal ini betul hal itu tak betul. pendek kata nak jathu hukum pd sesuatu tu harus rujuk bnyk bahan bkn sekadar dgr satu pihak je. pndpt saya la. bagus juga k.suziey bukak entry ni, masuk satu ilmu ><

Sidratul Muntaha said...

ade jugak blog yg buat n3 pasal ni.
peliklah..
yg bukan - bukan plak tu jatuh hukum
itulah org kita,buat - buta ngikut.


p/s: klu kita tak berdakwah dgn orang yg kita panggil kafir,maka kita berdosa sbb sesuka ati melabel kekafiran mereka.
ni yg mulia (ustaz zenedin bgthu,masjid uia)

anyhow,n3 ni mmg baik.

siti nurkhijah said...

ct sokong mama 2 mama...
sebelum ni ct pun ada buat entry tentang isu ni tapi tak letak gambar tu sebab tak berapa sesuai..

para pembaca perlu fahamkan ayat yang telah di highlight merah oleh mama zharfan.. itu yang penting.

ct ada letak link mama zharfan di blog ct

Cute MuM said...

n3 yang bagus untuk dikongsikan...

AIN said...

pd aima..ain nak minx maaf klu n3 yg ain tulis 2 mgaibkan kwn sis yea..ain mcm mama zharfan jugak,hnya copy ape yg penah ain bace kat blog dan FB..ain akn baiki balik ape yg slh yea..maaf..

Nana said...

tu la ada gak baca tadi
kita mmg xpakai tudung jenis tu hehehe

kakyong said...

kakyong suka dgn penjelasan ustaz love...

ardinihumaira said...

;) betul tu ustaz love!


p/s: mungkin kalau letak gambar sister tu sahaj pun dah cukup... sian pemilik gambar tu

muffins Jue said...

skrg baru tau..muhasabah diri..

tumpang simpati tuk kwn saudari aima.. :(

tiefazatie said...

erm..ifa rasa btol la pe ckp ustaz love tue..yg penting hati dan niat kte..skrg nie..zmn mmg pelik...sume la nak kaitkan dgn agama lain..xtau nape..walhal kte sendiri pun xtau kebenarannye macamana kan2..papepun..takziah utk kwn sis aima..cian die..xberslh nie..pttnye jgn la gne pic org utk dibandingkan..gune je pic sister tue..rasanya..org akan phm jg..sbb tue trend skrg je ifa tgk nie..

CatlinaFly said...

yep..pernah diskus dgn husband jugak...husband kata kalau mcm tu, pakai jeans dan tshirt, sama jugak mcm org putih kan?

sy setuju dgn ustaz klove, cuma nak bg pandangan pun, kena tunggu org yg layak mensahihkannya...lagipun, kalau kita nak menuntut ilmu, bukan boleh pakai baca statement kat kitab atau buku atau media elektronik je, yg penting kena berguru dgn mereka yg lebih arif...
ilmu yang disalah tafsir tu boleh mendatngkan sesat!wallahualam..

tq suzie dan ustaz..

CatlinaFly said...

** ustaz love(typo)

Nurul Aima Hj Kaim said...

salam kak,

Tuan punya badan [individu dlm gambar tersebut] meminta jasa baik akak untuk mendelete gmbr yg di sertakan dlm entri ini sebab:
1. gambar ini telah di edit tanpa kebenaran.
2. Beliau rasa seperti diaibkan.

Saya juga berharap kepada kawan-kawan yg prihatin yg tidak tahu bahawa gambar beliau telah digunakan tanpa kebenaran dan telah menyebar-nyebarkan gambar ini agar mendelete segera gambar tersebut.

Perkara ini jg sudah semakin serius kerana beliau dan suami bercadang untuk membawa isu ini kepada pihak berkuasa

Oyis said...

terima kasih buat Ustaz Love sbb menjelaskan. x pernah plak terpikir pakai tudung tu nmpk mcm Nun.

fadillahothman said...

minta izin copy...

Fatin a.k.a. Aten said...

thnx for sharing.. slalu jgk pakai tudung awning n pin kat blkg, tp xdela sampai nampak bentuk leher.. pin just nak kemaskan kedudukan tudung jer..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails