Thursday, 2 July 2015

Antara dua darjat

kat fb...memang ada 2 extremes kalau kita notice...ie ada golongan yg serba mampu/mewah/berada...dan the other extreme...kisah hidup mereka yg daif/asnaf...

me suka follow fb raja shamri  - kisah sedey mangsa2 banjir di kelantan yg masih hidup dlm khemah :'(

suka follow fb syed azmi - lil act of kindness can go a long way...byk kisah urban poor etc..kisah masyarakat yg semakin kurang adab/moral/ketamadunan...i suka his hashtag #tamakpahala

suka baca mcm2 kisah asnaf kat fb warga kilang..kisah penoreh2 getah yg selalu kehabisan beras...sedey :( dan 1001 kisah yg sedey2 tp cukup membuka mata kita2 ni..

tu antara yg paling me suka and regularly follow kalau me layan FB..
betapa kita2 ni (ie MZ ler tu) yg dlm kelas middle income...sepatutnya sgt2 bersyukur..

and satu lg golongan..pemilik2 FB yg mampu bermewah2--sbb diaorg mampu, tak salah pun, memang ditakdirkan hidup mewah, sgt bertuah, beruntung...mampu beli mcm2..cthnya bj mahal2, tudung mahal, pandora ori yg mahal2, emas 916, mknn2 variety mcm2 ie update pic mknn, update mkn kat hotel, holiday abroad..
deep in my heart...memang nilah realiti kehidupan duniawi....life is unfair kan..entahlah...semua org kalau diberi pilihan nak lahir dlm family kaya raya, family yg rupawan etc..

pic hiasan...time dok surf FB, ternampak pic ni..dari butik LeeyanaRahman...cantik kan bj sedondon ibu anak ni...harga RM340 kalau tak silap...oh yeah...MZ tak leh beli sbb tak de gegirl..tp memang berkenan la dress jalur2 tu sbb nmpk ilusi slim kalau MZ pakai :p harga dress ni normal price RM249, time sale/promo last weekend harga RM219

apa2 pun, bersyukurlah dgn apa yg kita ada
dan bantulah setakat kita terdaya
every single cent and ringgit is meaningful to golongan asnaf/daif dan yg sewaktu dgnnya..

3 comments:

Merlyn Hasshim said...

Gara-gara follow Raja Shamri tercetuslah idea untuk lancarkan PROJEK 1 DAPUR 1KELUARGA. Ia menyedarkan saya betapa pentingnya giving back to society.

AyuArjuna BiGoshh said...

i pun kadg2 byk baca kisah org yg lebih susah untuk amik iktibar

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said...

saya ada beli baju leeyanarahman ni tapi jubah la.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails