Tuesday, 7 July 2015

Walaupun terpaksa bayar GST | checklist persiapan raya

hidup mesti diteruskan walau seperit mana pun keadaan wallet...raya mesti diraikan ikut kemampuan masing2..konsep berserderhana is the priority..lebih2 lg dlm keadaan ekonomi yg merudum, currency exchange yg nazak -- semlm 1USD = RM3.8, the worst rate dlm masa 15 tahun (kalau tak silap)

anyway, bg family kecik MZ..

-bj raya - done : mr hubby, zharfan & ariff pakai bj melayu tahun lps jer sbb still like new (thn lps beli kat butik so harga agak pricey tp high quality), bj melayu razeen, kebetulan jumpa yg diskaun kat AEON, so setel bab bj melayu, bj casual ie kemeja dan t-shirt, juga seluar slack anak2 pun done..shopping kat AEON ari sabtu lps--sedey tgk resit--sbb byr GST ajer pun dh RM35+ :'( it's burdensome to me , not sure about others..bj raya MZ pulak, beli online jer (brand carya zara, sbb suka design yg sama so beli 2 psg tp kaler lain2 :p), tudung raya dh setel beli kat butik chenta watie scarf, thn ni tak beli kasut raya anak2..kasut zharfan baru jer beli last few months, kasut ariff yg thn lps elok lg sbb beli adidas ori (pricey tp high quality)..kasut/sandal MZ dh ada byk--ari tu beli 3 pasang time cuti2 sunway (beli kat aeon sunway), kasut mr hubby-- pakai yg hush puppies yg beli last 2 yrs kot, elok jer lg sbb benda2 pricey tahan lama :p

-duit raya--dh setel tukar duit raya kat bank muamalat--sbb setahun sekali jer pun bg duit raya kat my anak2 sedare-total 20+ org (termasuk belah hubby)

-biskut raya- done beli beberapa jenis, ie popia kecik2 tu, london almond pun beli tp utk dimkn sblm raya, tart gulung dh abis sebekas (fav mr hubby), popia nestum pun beli...tu jer kot, yg lain2 adik2 me yg beli sedikit seorg, nanti combine jd byk gak biskut raya atas meja umah kat kampung nanti

-budget petrol tol dll utk balik kg - kena allocate $$$ gak...tol tak mahal sgt sbb lalu plan nak lalu karak jer, tak nak lalu LPT sbb rasa jauh bila dh exit KT to KB tu.petrol memang mahal lah sbb baru naik harga kan...

tu jer kot..

ni pic part of bj raya anak2..

MZ shopping kat AEON jer..tak daya nak gi sogo sbb crowded and pyh nak bwk 3 boys tu...

razeen testing bj raya


 

3 comments:

Wan Amira Wan Salleh said...

yerp.. sangat burden.. i pun tahun ni we decided beli satu je baju raya.. yang lain recycle last year :)

juelee said...

comel razeen berbaju melayu.... persiapan raya kami pn setel dah tapi mostly anak2 je beli baru mama papa pakai yg ada je.. hihi beli bju sedondon raya pertama je, yg lain seme recycle... keadaan ekonomi skang tak berani nk berbelanja yg tak penting, kene control and bg priority ke keperluan instead of kehendak... sedih betol.

Ezna said...

Sogo kalau weekend ramainya org asing u......x rasa macam kat malaysia.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails