Wednesday, 18 November 2015

UPSR dulu vs UPSR sekarang

emmm semlm tak buat entry...sbb tak sempat..byk kelas etc..
anyway semlm adalah hari result UPSR..penuh newsfeed dgn updates UPSR kwn2 FB yg ada anak yg dh amik UPSR..majority dpt straight A's..kebanggaan utk setiap ibu bapa esp parents zmn moden yg mana serba serbinya mencabar and competitive....persaingan yg sgt sengit dlm bidang akademik..those yg tak dpt bersaing memang akan left behind lah...persepsi most people..tak dpt straight A's tu mcm dh gagal gitu...anyway, persepsi masing2 kan...esp di zaman FB ni

I took UPSR tahun 1988..
those days..no stress no pressure..i did not remember doing revision or pulun2 study mcm time study kat uni or study for SPM..
yg pasti...memang happy2 jer time zmn sek rendah..even time sit for UPSR pun...blurry memory...

alhamdulillah...I got 5As--i'm the only one..SKPK..sek kampung kan..
tak denya cikgu2 nak pressure or aim nak berapa org yg dpt straight A's etc
and result slip pun..cikgu yg taip kat atas kertas ie guna mesin taip--dh obselete kot mesin taip yg manual tu nowadays (of course bukan print out guna komputer)...

i masih simpan lagi lg slip result tu..lupa nak snap pic and upload here..kertasnya dh jd warna kekuningan...
and i think thn 1988, tak denya sampai 38k calon yg dpt straight A's seluruh msia..
so memang jauh berbeza zmn 1980s and zmn sekarang (tahun 2015)

my zharfan will sit for UPSR in 2017 (rasanya dh tukar nama pun kan UPSR ni starting next year)..
of course seboleh mungkin nak tgk he got straight A's jugak..my legacy..in fact my siblings' legacy gitu...apa2 pun cuba yg terbaik dan berdoa ke hadratnya

congrats to my BFF ayu rafikah sbb her daughter dpt straight A's..well done!!

gmbr hiasan semata2...dare to dream and strive to catch it!!


have a nice day everyone


2 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

i envy dengan pencapaian u dari kecik hehehehehe

Anyway thanks suzz :)

Ezna Ahmad Khalili said...

Cuba yg terbaik la suzz. Nowadays x dinafikan zaman mengejar A tapi jgn la A sahaja dunia selepas ni pun kena kejar A juga. Nama UPSR cam x tukar je suzz cuma format berbeza. Mereka akan kurangkan soalan objektif selain pertambahan topik utk subjek sains dan matematik.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails