Friday, 12 February 2016

dilema ibu bekerja

as a working mom..MZ sgt tak reti nak bahagi2kan masa #sedey2
cthnya..memang tak larat nak masak2 lps balik dari keje
thn ni sbb zharfan join tuisyen kat sek (biyadi)..so everyday kena fetch him 6.30 pm (monday & tuesday) and 6 pm (wedn &friday)..so sampai2 kat umah...dh dekat pukul 7 or kdg2 7.15 baru sampai umah

balik2 memang dh flat..so biasanya MZ singgah tapau jer mknn...memang costly tp tu je choices yg ada
antara port biasa--tapau mknn panas kat maisara tomyam, and tapau nasi campur/lauk-pauk dari restoran umi catering, or kdg2 singgah kedai mamak...or kdg2 singgah fastfood (cth kfc/dominos pizza)..and salah satu in the list ialah subway..
wpun dari segi calori..subway ni tak denya rendah kalori pun sbb roti tu masih carbo based..tp ok lah sbb ada sayur/salad yg agak byk


sorry pic comot plak..ni antara my fav--fillingnya seafood..yummeh!

anyway, I'm happy with my life (alhamdulillah ada career dan income)..cuma tu lah..tak gagah nak masak2 lps balik keje...tak kuat stamina kot..and tak larat nak kemas2 dapur/basuh pinggan etc..wpun memang beli/ready stok bwg yg siap dikisar kat dlm peti sejuk...

time weekend memang seboleh mungkin me masak2 wpun yg simple (tu pun kalau tak kuar jln2 or mkn2 kat luar :p)
motif entry--asalnya nak tepek pic subway jer hahhahaha then terselit plak citer psl tak sempat nak masak2 :p

3 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

semua org life die tak sama..

janji u hapi apa yang u buat apa yang u ada :)

- dieyana - said...

mungkin mama zharfan boleh sediakan pes masak (cth kari/masak merah etc) hr sabtu ahad..buat stok utk seminggu...balik kerja..rehat kejap...msk Nasik..terus je msk satu lauk...kami biasanya hr kerja mcm gitu lah satu lauk je..nasib anak2 tk cerewet...kalu cerewet pun diaorang akan mengalah ikut mama msk apa pun..hiih..

lamanya tk mkn subway! ;-))

Wan Amira Wan Salleh said...

Yerp betul ckp ayu. Semua orang life tak sama. N we are not a bad mother should we are unable to prepare homecook. Memanglah tak de sape boleh lawan air tangan ibu, tapi perit jerih kite cari duit pun kire air tangan kite jugak kan.. Some people are lucky, ade maid boleh tolong siapkan tinggal kite tukang masak je, takpun ade orang tolong kemas kan bile kite habis masak. I tau penatnya nak nak bile kite keje sehari suntuk.... Of cos kite akan rase macam teruknya kite bile tengok orang lain boleh buat.. Tapi again tak boleh compare. Mesti ade department yang kite lebih yang kite pun ntah ntah tak tau..


Eh panjang pulak i bebel hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails