Tuesday, 7 January 2014

Topik terhangat | jom sumbang idea2 bernas

mcm mana yer nak kurangkan perbelanjaan...buntu dh i..
yg i rasa boleh cut off ialah mkn kat luar lah kot...cthnya kalau dulu2 sebukan sekali mkn2 kat nandos..now 2 bln sekali lah kot...jln2 time weekend pun kena cut off nampaknya...pdhal biasanya me jln2 area klang valley ajer pun..*sigh
bil2 memang tak leh nak cut off dh...bil letrik..memang suspens lah tunggu bil letrik bln ni..sbb bln ni start new tariff kan...harap2 tak naik byk lah...my bil letrik...december RM120..

kita bising2 komplen pun...org2 atasan..sama jer lifestyle diaorg- alasan it's their money..so they have the right to spend it..cthnya celebrate bday RM12k cost....
so kita yg middle income or bawahan ni..nak tak nak..kena berhemah dlm perbelanjaan...emmm...bitter truth


 in case uolls ada cdgn bernas..sila share2 yer..

8 comments:

Uni Aqilah said...

saya pun mula belanja berhemah. maksudnya, beli barang yang penting dan urgent sahaja. mana yang boleh delay pembeliannya, delay kan dulu.

Rai Ourkizuna said...

apa yang saya amalkan adalah.. berbelanja sambil kumpul point..mmg nampak sikit..tapi sedikit sebanyak point tu dapat redeem barang..

NuRuL said...

For me...sekat diri dari shopping brg diri spt baju n tudung etc... ye la..online shopping lagi byk godaan. so x pyg tgk langsung.

Zulaikha Mohamad said...

so true indeed!! kurangkan berjalan2, coz kuar jln confirm akan kuar duit.. kurang mkn kat luar, jgn membazir letrik (tutup semua suis tv klau tak pakai jgn biar standby mode.. ni terbukti jimat letrik coz I did it for 2 weeks..bil letrik kurang separuh..byk tuh huhu~).. shopping brg yg perlu sahaja (terpaksa menahan nafsu).. HaihH~ tak dpt nak buat ape2 :-(

Nafisa81 said...

1)pejamkan mata terhadap fnj
2)belajar goreng ayam ala kfc
3)bawak bekal pergi keja
4)tanam sayur kat rumah

...sekali anak merengek mitak kfc...cairr...

transformed housewife said...

buat bajet mingguan utk brg2 dapur ikut priority. beli yg perlu je utk masak seminggu. Lauk boleh buat frozen, panaskan bila nak makan.

me suya said...

betul2.. nak balik kampung pun dah takleh kerap macam dulu.. semua nak pakat naik harga. nt mz compilekan tips2 yg mz dpt yer.

Aishah Megahasz said...

Dah lama start berjimat...tapi rasanya kena berjimat lagi. Antara yang dibuat
- potong Astro
- jarang makan luar, masak walaupun tak sedap....hahahhaa
- jangan berhutang, beli cash (cth: barang elektrik macam mesin basuh dll. Ada duit baru beli, tak dak duduk diam)
- Pergi Tesco 1/2 kali sebulan, jangan lupa buat list apa yang nak dibeli

Ada lagi.....tapi tak ingat. Yang penting bab shopping tu kena tahan nafsu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails