Friday, 30 March 2018

#2 Day 1 | Sydney Fish Market, Paddy's Market, our homestay etc

kalau ikut schedule, sepatutnya kami sampai kat Sydney around pukul 10.30 am gitu (waktu Sydney), tp sbb delay time kat KLIA2..delay lebih sejam..and sebaik sajer flight safely landed, another delay sbb kena tunggu dlm flight, tak boleh turun sbb ada quarantine check by sydney airport staff/quarantine unit ..rentetan pesakit yg turun emergency time kat KLIA2...so delay kat sini plak dekat2 sejam...memang jd sgt penat lah..what to do... :(

oklah enuff of sad story..jom layan pics...not in sequence order...MZ tepek pics from canon dslr and selit2 gak pics from samsung j7 dan from wasup media folder

tak de proper pic kat sydney airport sbb semua org mcm letih after long hours of travel...ni MZ snap time weolls tgh jalan kaki utk pegi jumpa our tour guide yg tgh tunggu kat parking area (open space)

my lil ariff...

sbb our luggage sgt byk..so weolls singgah dulu drop beg kat homestay...homestay ni MZ jumpa kat FB.."Homestay Melayu Sydney"..sewa one whole house (3 rooms) $350 per nite.. tak leh check in sbb cleaners tgh kemas2 and do the cleaning..check in time is 2 pm...masa weolls singgah ni around pukul 12.30 pm gitu

homestay ni sgt strategik sbb 5 minutes drive jer from sydney airport..bersebelahan jer dgn masjid (selang sebuah rumah jer).. (address: Eden Street, Arncliff, NSW)
weolls singgah solat jamak kat masjid sbb lom boleh check in homestay ..ni MZ snap pic dlm masjid (tingkat atas ialah ruang solat wanita)

luas dan selesa...

 dah siap solat..posing2 tepi masjid..

MZ amik full tour dari day 1- day 4 kat sydney...
so 1st destination for today..sydney fish market..nak lunch kat sini..masa MZ dtg sydney thn 2013, kami tak dtg pun sini..so ni 1st time lah dtg tempat ni


wajiblah posing..suhu tak sejuk tp tak panas..around 23c rasanya (ingat2 lupa dh)

random snapshot


mcm2 jenis live seafood on display..harga semua ada kat situ

this is our lunch...err mahal gak ni..$53...rule of thumb..jgn convert...sbb our RM nilainya very ciput so akan rasa sgt mahal gitu :p

ni pic lps setel mkn..MZ amik satu set seafood platter with rice..share2 mkn ramai2

 my lil razeen posing2..

 ronda2 tgk seafood...tgk jerrr

rege tak delah murah sgt pun errrr tp segar dan besar2 sizenya


pengsan tgk harga lobster hahahha

ok, dh nak kuar dari sini..posing sikit..

pose ber3..razeen siap menguap2 lagi tuuuu

 ni 2nd destination utk day 1...singgah utk posing2 berlatarbelakangkan opera house..tp time ni few minutes sblm hujan turun dgn agak lebat...rasanya tempat/taman ni namanya : Mrs Macquarie's Chair

 family pose

  posing duduk on long bench..papa and boys

background tu ada van yg kami sewa bersama our tour guide

family pose plak

ariff buat dahi kerut plakkkk


ok, turn mama & boys plak posing--sedondon in blue

 freestyle!

3rd destination...pergi shopping2 kat paddy's market..ni tempat shopping yg famous utk tourists kat sydney...souvenir byk yg harga affordable jd rambang mata dibuatnya

byk gaklah MZ shopping..errr...siyes best la shopping kat sini!!!

candid..ni lps setel shopping..tgh tunggu our van/tour guide..my mom dh kepenatan tu..my mom sakit lutut so tak leh jln2 menapak byk2...

ok now nak tepek pic homestay...random snapshot lps check-in

oppss ni pic masa mula2 sampai utk drop beg..gigih my zharfan angkut beg dari van

our homestay ada 3 bilik..2 bilik ada 3 katil single, dan satu lg bilik ada satu katil double dan satu katil single..dan ada additional bed jugak utk setiap bilik..so memag boleh muat 9-12 paxs gitu..
ni pic bilik MZ, hubby and razeen

ni ruang tamu..ada tv, sofa, iron board

ni bilik hanim and kids and my mom..ada katil double dan katil single

ni dapur...kami memang masak utk breakfast...



end of entry for day 1
next entry..aktiviti day 2..kami pergi mana yer.....

 

1 comment:

Ezna Ahmad Khalili said...

sukanya family photo baju sedondon!...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails