Thursday, 17 April 2014

Bil hospital

nmpk semlm ada kwn share kat FB..psl GH yg sesak dgn pseakit...sampai kena letak katil kat kaki2 lima wad...me rasa sbb utama...bilangan rakyat Msia semakin bertambah tp bilangan hospital mcm tak berapa bertambah...GH Shah Alam pun tak siap2...

anyway, saper2 yg mampu pegi private, tak kisahlah company byrkan or sbb memang amik insurance/medical card, memang sgt2 bertuah sbb tak pyh bersesak2...queue yg panjang, kerenah staff GH etc etc

anyway, kos private hospital memang biasanya akan cecah ribu raban kalau masuk wad..and kalau terlibat plak dgn surgery/operate, kos senang2 jer lebih RM5k...



thn lps time zharfan 1st time operate telinga, kos around RM6k+, thn ni, operate 2nd time..kos dh jd RM9k+...me byr insurance under UIA (group takaful, under pm care)...so me byr dekat2 RM300 monthly utk my whole family, tp ada annual limitlah per head (rasanya limit round RM32k per head per year)...
tp insurance cover 90% jer..so 10% me kena byr sendiri...so ari tu...swipe credit card..byr RM900+ utk cover 10% tu...then gigih cari cash utk byr balik credit card tu..

money is everything dlm dunia hari ni....
salam hari khamis from,

6 comments:

anak Wan Salleh said...

yerp.. money is not for everything but everything needs money :)

Ezna said...

money sana sini...pls come to momma.....takde duit susah juga....

sue zainun said...

yeaa itulah yg merisaukan sebenarnya..kos makin lama makin meningkat..actually kita pon ambil insurans jgk tp xpernah lg la ke private..xpernah warded lg anak2..harap2 xperlu la..

Eliss Mie said...

susah jugak mcm tu yer ( cover 90 %). yang terbaru yg me baca ada satu insurans tu kena bayar 10% dr jumlah kos pembedahan utk kanak2 b4 umur 16 tahun..agaknya kanak2 senang dpt penyakit skang ni kan..

AyuArjuna BiGoshh said...

hmmm, duit skrg ni mcm air..mengalir jer

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila ingat anak suz guna prudential.. anak2 ila termasuk ila dah rm470(ila amanaarief) suzz..khairy je tak blh amik insuran sbb gerenti tak lepas..doktor dia pun cakap tak payah amik insuran sampai dia keluarkan surat yg kata khairy bebas dari sakit tue :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails