Wednesday, 2 April 2014

Mengirim barangan mahal melalui kurier | selamatkah?

me selalu pos mcm2 brg (esp bila menjual brg2 hasil contest)..tp all this while me guna poslaju jer..tp biasanya pos brg yg tak mahal la...yg paling mahal me ingat me pos kamera (harga around RM500 jer)..tu pun staff poslaju mcm bebel2..dia kata pos at own risk lah..me ckp tak per..me amik risiko..lgpun me dh bubble wrap tebal2..syukur selamat sampai..kdg kala me pos perfume..so far selamat jer..me bubble wrap dgn tebal2 and letak dlm kota...

and then...tiba masa nak kena pos note3 tu kat adik me kat penang...ragu2 sikit dgn poslaju..sbb me memang selalu nmpk diaorg campak2 jer kotak2 brg tu...

so this time terasa nak amik risiko me try guna Gdex (ada branch kat area kwsn me tinggal)...me memang balut tebal2..bubble wrap..then masukkan dlm kotak..so pegi Gdex..isi form, timbang..kena byr RM12.40...me rasa kalau guna poslaju mesti less than RM10..anyway tak kisahlah asalkan selamat..

me tanya, boleh tak nak beli insurans, sbb me pos gadjet yg harga lebih kurang RM2k ni...kata staff Gdex..kena ada bukti resit ..me ckp mana ada resit sbb ni hadiah contest...then dia ckp kena tunjuk surat contest tu sbg bukti..me plak tak de surat tu sbb dh terbagi balik kat organizer masa collect hadiah (acknowledgement)..so tawakkal jer lah...me suruh staff tu tampal sticker 'fragile'

me pos 2.30 ptg ari isnin, then 2.30 ptg (lebih kurang) ari selasa dh selamat sampai parcel tu kat adik me kat penang..so efficient and puas ati lah dgn Gdex..1st time me guna Gdex ni.. ..oh yer..masa isi form Gdex..tak de declaration brg apa pun yg dikirim..kalau poslaju ada ruangan khas utk tulis brgan apa yg dipos tu..

happy wednesday uolls!

7 comments:

Hanim said...

Yesszzzaaa....so eficient!

permatabiru said...

yup pos laju diaorg main campak2 je brg...letak stiker fragile tu mungkin selamat sikit

Lin Azlina said...

takut jugak nk pos bry yg mahal2... xpernah lagila...

AyuArjuna BiGoshh said...

i x pnh htr guna gdex..leh try lps ni

Chekgu Azrine said...

Gdex ni review derang agk bgusla..

Ezna said...

I pernah antar citilink ajer....

Merlyn Hasshim said...

kalau skynet, dia fixed rate utk item bawah 3kg= RM16. so if barang berat sampai 3kg, lagi murah pakai skynet. pernah jugak pos samsung tab pakai skynet ni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails