Wednesday, 7 May 2014

Pertama kali..Fareeda FNJ | Pros & Cons

MZ almost everyday pakai tudung awning 3 layer chiffon bila pegi keje or even pegi outing pun...byk yg MZ beli kat booth2 dlm shopping complex (harga around RM50+ sehelai)..ada gak yg beli online..byk gak beli kat butik online Qaira Hijab...and beli dari TDL (shawl). etc etc...antara yg paling mahal beli dari Qaira Hijab RM90+...tp lom pernah cecah RM100 lah sehelai tudung..MZ tak pakai tudung awning lycra or tudung syria sbb sgt jelas nmpk mcm ala2 bibik tudung lycra tu..and time rajin nak belit2, MZ pakai shawl tp pakai inner with awning lah..

and dh lama terniat di hati nak try beli tudung fareeda..MZ jenis buat research dulu sblm beli.. mottonya tak kenal maka tak cinta...MZ byk baca psl komen2 psl tudung ni kat forum cari..then MZ jd FB group member tudung Fareeda ni...so dari situ tahulah fakta2 pros and cons..tahu design2 fareeda..tahu harga kat butik, sistem kat butik etc

cthnya..memang majority tudung fareeda ni tak berapa labuh..tp ada jer versi labuh cuma sikit and kurang ads kot..and bila versi labuh harga agak mahal compared dgn versi yg pendek2 tu..
and part org beratur dari mlm hari utk amik no turn/queue tu...sebabnya diaorg adalah reseller..harga kat butik memang agak affordable..reseller jual amik untung agak byk ie diaorg jual online..kdg2 lebih RM100 sehelai mark up price...cthnya latest fareeda nama tudung nourra..harga kat butik RM130..reseller jual online harga RM200 above sehelai..tp memang tudung ni sgt ramai peminat...diaorg jenis tak kisah langsung psl harga..

byk yg MZ research sblm beli Fareeda
buat masa ni lom sanggup nak gi butik (kat Bangi) sbb lps amik no giliran, kena dtg balik pd waktu sekian2...ie mcm kena spend one whole day kalau nak beli tudung kat butik..
last2 MZ beli online dari reseller..MZ beli design aisya..fareeda ni ada mcm2 design..cthnnya design soffiya, design aisya, design nourra (latest)..
design aisya kat butik harga RM165..reselller jual biasanya around RM200

last2 jumpa reseller jual harga RM173..MZ pun belilah..dh dpt pun...dh test tp lom try pakai lg betul2..
nilah tudung fareeda ori yg MZ beli..ni versi labuh ie 13.5 inci..kalau labuh less than 13.5 ni kira versi pendek lah (majority labuh versi 9.5, 10, 105.5, 11, 12 inci)...yg mawar selalu pakai tu rasanya 10 inci..

aisya..3 kaler ie soft pepel, merah & biru..so boleh match dgn bj2 yg ada kaler pepel or merah or birulah..awning sgt besh and material tudung pun high quality (tally dgn harga lah)

cth..mawar pakai tudung fareeda asiya versi labuh (13.5 inci)


10 comments:

Zuraida Rahim said...

Tak pernah beli tudung mahal-mahal. Paling mahal pun RM 35 je kot..

Chekgu Azrine said...

Ada 2 je tdung fareeda ori..yg lain faridot je byk..haha

Nafisa81 said...

Ukur tudung di dada sendiri...kalau nenen 42D...jangan pula kata tudung Fareeda yg mawar pakai tu pendek...

Wan Amira Wan Salleh said...

selamat datang... i suke tudung fareeda.. tapi setakat ni i tak pernah lagi beli dengan reseller. semua pergi butik.. tapi sekarang ni lama dah tak beli fareeda..

fazianbatrisyia said...

buat masa ni lom beli lg

*∽ IZAN ∽* said...

cantekk!! baguslah dah ada versi labuh 13.5 in tu. Izan pun suka versi Aisya... target noura tapi tu la FNJ susah nak dapat stok huhuhu

Iela Fazielah said...

ila ada bl selaidulu..mahal giler...then xbeli dah..tp smlm jiran jual fareeda preloved dia. ..ada yg lom pakai....ila amik jelah....selai rm100... worth rasanyer,,,,

aIEn said...

sy dulu mmg peminat Fareeda tp skrng dh x bape ikut n mbeli sbb dh bnyk sngt fake dkt luar tu...mcm x bebaloi plak nk beli coz yg fake tu dia tiru sebijik2 kan =(

neway Salam singgah & Salam perkenalan =)

εïзmummyHazaεïз said...

xpernah try fnj lagi. suka shopping kat fb surimedina cantik2 mz

Wansteddy Tales said...

Haritu kt pasar jualan ada beli sebijik tudung ala fareeda. Member opis yg mmg kaki fareeda n arianni pn komen sejibik! material, design semua hampir sama. Patutlah pengasasnya amuk betul TT cantik warna kak suzi pilih ni :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails