Tuesday, 27 April 2010

Pengalaman Menyusukan Anak


this entry is specially made for the Contest "Pengalaman Menyusukan Anak" - it's pretty  fun to join the contest and at the same time me refreshing my breastfeeding journey...which is truly memorable!!


Me dh ada 2 boys, so dh 2 kali pengalaman -  yang sama dan tak sama..


Pengalaman 1 : Menyusukan Zharfan (now dh 5 tahun pun)

Me menyusukan Zharfan selama setahun setengah..
Sebaik sahaja Zharfan melihat dunia, slps me siap di stitch kat v* tu ( sbb byk jugak koyak), my baby ni telah dibawa oleh nurse utk diletak dlm wad baby/nursery, dgn alasan nak bagi ibu berehat (me bersalin kat Hospital Swasta)…me  plak tak de pengalaman dan tak tau apa2…me bersalin pukul 1 pagi, so keesokan hari dlm pukul 6 pagi, barulah me boleh pegang dan cuba menyusukan my baby…yg mengejutkan me, nurse dh pun bagi Zharfan minum susu formula siap2, tak bagi baby lapar, aduss, me sgt geram, rupa2nya Hospital ni bukan Hospital Rakan Bayi…akibatnya, Zharfan tak pandai menyusu direct from me…my breast mula bengkak (sbb susu byk), baby tak pandai latch (melekap), my mom dh ajar dgn segala ilmunya cara2 yg betul (my mom menyusukan all 7 anak selama 2 thn each)…my mom kata my n*..e ni kurang sesuai (big size, compared to my mom punya), tu psl baby susah nak latch…I pun rasa sbb tu lah kot..nak buat mcm mana kan…dh gitu sejak azali ;p

Me menangis sepanjang 2 minggu pertama sbb sakit breast bengkak dan sedih sbb tak dpt menyusukan baby, solution sementara, me perah susu by hands, sampai lebam2 breast + lenguh2 tgn …(tak terpikir plak nak beli breast pump time ni…) oh yer, me letak kobis kat dlm bra utk kurangkan bengkak…berkesan jugak, tp tak hilang pun bengkak tu, just rasa sejuk jer dan kurang berdenyut2/pain.

Finally, sbb me tak putus asa, terus cuba jugak paksa baby menyusu, selepas lebih kurang 2 minggu dlm pantang, my Zharfan akhirnya pandai menyusu!! Tp still ada masalah lagi…baby hanya pandai menyusu breast sebelah kanan ajer, sblh kiri dia tak mahu, sbb n*..e  belah tu memang tak mampu di latch by his small mouth…so jdlah my breast bengkak ie besar sebelah…adusss….rasanyer slps sebulan lebih barulah ok ie baby dh boleh latch kedua2 belah…

Me tak de problem dgn supply susu, sbb susu byk…memang leaking ajer memanjang even pakai breast pad pun…me masuk keje balik (lecturing) slps maternity leave 2 bln…and me hantar Zharfan ke nursery…time ni dh mula bekalkan infant formula masa kat nurseru tu, tp masa lunch hour, the whole one hour me akan pegi nursery utk spend time breasffeed Zharfan & play with him…

Kat rumah, memang Zharfan tak suka pun minum infant formula ni…Cuma kat nursery ajer, sbb me tak kuat semangat +tak cukup ilmu utk perah susu utk bekalan semasa kat nursery…me kind of regret…

Masa umur zharfan cecah setahun setengah, me kena attend one week course kat BTN, so terpaksa berpisah dgn baby…abis jer kursus, my zharfan tak mintak nak breastfeed dah…dia dh terbiasa minum susu botol selama seminggu and he’s ok with it…so berakhirlah my breastfeeding journey yg pertama…sedih jugak pikir me tak sempat cukupkan 2 years breastfeeding tu…



Pengalaman 2 : Menyusukan Ariff (baru masuk sethn)

I bersalin di Hosp yg sama (sbb I suka gynae nyer lemah lembut, baik, friendly)…tp this time, I’m fully prepared to breastfeed right after my lil Ariff is born, and memang I mintak utk jaga baby on my own, tak mau di letak kat wad baby/nursery. Ariff memang cuba menyusu few minutes lps dilahirkan…tp masa tu susu I plak tak de lagi…
Tp I still suruh dia nyonyot utk stimulate susu…

Esok, balik rumah, the nightmare recur…Ariff pun gagal latch mcm his elder bro, Zharfan…this time, I’m more prepared, breast dh membengkak mcm nak meletup, I quickly call my bro-in-law (keje kat Metrojaya KL), mintak dia tlg beli and poskan breast pump (brand Avent, yg manual punya). Nak beli yg letrik, tak cukup budget plak…so I pun super semangat memerah susu dgn jayanya, tp manual thingy ni memang tiring, and my milk pulak tak byk…it was a real challenge…I made full use of the breastpump only dlm masa berpantang, coz after that, Ariff dh pandai menyusu direct from my boob…so settle masalah…kiranya less prob compared to my first time masa breastfeed kan Zharfan dulu..and guess what happens to my Avent breast pump that costs me RM220?dh tersimpan elok jer dlm its original box…

And me rasa sungguh bertuah and bersyukur sbb now me on study leave, so me gilir2 jaga Ariff with hubby, which means, Ariff menyusu 90% from me, the rest, masa I pegi skool, his papa bagi jugak infant formula, tp Ariff jrg benar minum..he simply doesn’t like it :p nothing compared to mommy’s milk kan Ariff :p


I memang berazam utk breastfeed Ariff for whole 2 years..insya Allah…and I memang enjoy and treasure every single moment when he’s in my hug on my lap enjoying mommy’s milk…rasa mcm sweet sgt, in fact undescribable feeling…

So this is the pic of my 2 lil heroes...

Nama Ibu : Suzi
Nama Anak : Zharfan &Ariff
Tempoh menyusu: 
Zharfan : Setahun setengah ; 
Ariff : Masih menyusu (Insya Allah sampai 2 tahun)


And I’d love to share this lovely poem with all breastfeeding mommies…

Breastfeeding is so special to me,
Its just between me and my baby,
It's a skill we have learnt together,
That we can share whatever the weather.

Yes, there have been hard times along the way,
But I could never quit,
Knowing he's getting the very best,
Makes it all worth it.

As I feed my babe from my breast,
I look down at him and smile,
We've been on somewhat of a quest,
But its worth going the extra mile.



onding
elactating
xcellent
ppropriate
pecial
rust
ashionable
xpressing
ternal
emand
ngenious
utricious
 
ift

ncredible
ucking

rilliant
xhillerating
uper
eriffic!

[credit to http://laitdamour.eu/index.php?main_page=page&id=13&chapter=0]










4 comments:

e.l.i.z.@ said...

omedeto! sgt tabah menyusukan anak..eli dulu xsuka..ntah la kak..susu byk produced tp tu la, eli a bit geli sikit bila bby nk latch tu hehhe asyik tergelak je..last2 eli pam je, then bg dlm botol.pakai manual avent tu jgk heheh

Unknown said...

hehe...bagus kan leh bf...
untung bb...

emma said...

salam ziarah..


Good Luck K..

Iamwhoiam said...

Good sharing, MyNutriBaby is an online community education programme and led by Nutrition Society Malaysia (NSM) and supported by Philips Avent Malaysia, is running a campaign that focuses on the importance of supporting breastfeeding mothers at their workplaces. For detail visit:
http://kidbuxblog.com/mynutribaby-is-a-workplace-for-working-mothers-who-are-still-breastfeeding/





Best Regards,
Split Queen Box Springs or split queen box spring

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails